Tudástár - Önmenedzselés, Életúttervezés

 

Te hogyan kommunikálsz a partnereddel?

Az emberi kapcsolatokban, legyen az akár munka- vagy üzleti kapcsolat, párkapcsolat, családi kapcsolat, a leggyakoribb probléma a kommunikáció szokott lenni. Sokszor nem értjük vagy félreértelmezzük, hogy mit mond, mit szeretne a másik fél, aminek akár kellemetlen vagy éppenséggel súlyos következményei lehetnek. A kommunikáció vagy felépít, vagy lerombol egy kapcsolatot. Ezért fontos megérteni, hogyan is tudnánk nyitottabban, és kielégítőbben kommunikálni társas kapcsolatainkban. 
Rose Anikó, életviteli és kapcsolati tanácsadó bemutatkozó írása  a párkapcsolati kommunikációt boncolgatja röviden: miért is érezzük úgy néha, hogy idegenként kommunikálunk a párunkkal.
 
 
 
 
 
Bár a párok azt hiszik, hogy jobban kommunikálnak a társukkal, mint más emberekkel, a valóság nagyon eltérő lehet; kommunikációjuk egymás közt néha nem sokkal fejlettebb, mint ha valaki olyannal beszélnének, akit nem is ismernek. De miért lennének képesek idegenek megérteni egymást ugyanolyan könnyen, mint a partnerek, akik már ismerik egymást évek óta? Sok köze van hozzá az emberek feltételezéseinek. Ha nagyon közel állsz valakihez, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy túlbecsülöd, milyen jól megérti a dolgokat, amiket mondasz, mert azt feltételezed, hogy megvan az összes tudása, ami neked. Ugyanez nem történik meg idegenekkel, így az emberek automatikusan több információt nyújtanak, könnyűvé téve valakinek, akivel még sosem találkoztak, hogy megértsék, mit mondanak. 
Boaz Keysar, egy pszichológus, a Chicagói Egyetemről, ezt a túlságos magabiztosságot, amikor a partnerről van szó a "közelség-kommunikáció torzításnak" nevezte és ezt találták bebizonyosodni egy egész vizsgálat során, amelyben házaspárokat és idegeneket kértek arra, hogy értelmezzék, mit jelentenek a másik személy nyilatkozatai. Ez felmutatja az egyik fő okot, ami miatt sok pár még mindig vitatkozik, akkor is, ha már éveket együtt töltöttek különbségeik elsimításával - közelebb kerülés valakihez nem mindig jelenti a másik jobb megértését. Párok gyakran kezdik magától értetődőnek venni azokat a dolgokat, amit a másik személy csinál; hogy mennyit tesznek otthon, milyen figyelmesek, milyen nagyszerű szülők stb. De úgy tűnik a megértést is magától értetődőnek lehet venni, ami félreértésekhez és lehetséges konfliktusokhoz vezet. Az egyik tanulmányi kutató rámutat, hogy "Hajszolt és elfoglalt leszel, és nem veszed figyelembe többé a másik személy szempontját, pontosan azért, mert a kettőtök olyan közel van egymáshoz."   
 
 
Gondolod, hogy sok pár vitáit kommunikációs zavarok váltják ki? Küzdesz azzal, hogy miképp értesd meg magad a pároddal vagy gyakran vonsz le téves következtetéseket arról, amit a másik feled mond? Szakértői kapcsolati tanácsadásért, ami segít a pároknak hatékonyan kommunikálni, elérhető vagyok az ani@authentic-lifecoaching.com címen. 
 
 
Rose Anikó
Életviteli és Kapcsolati Tanácsadó
www.authentic-lifecoaching.com
 
 
 
Anikó rendszeresen fog jelentkezni írásaival, tanácsaival a London Life Design oldalán. Rövid bemutatkozóját, illetve az elérhetőségeit a Partnerek, Szakértők oldalon találod meg.

 

London Life Design, boldog élet, boldog párkapcsolat, párkapcsolati kommunikáció, párkapcsolati problémák
London Life Design, élet külföldön, komfort zóna, lépj túl önmagadon, boldog élet, lépj ki a komfort zónádból
LondonLife Design, kulturális sokk, élet külföldön, beilleszkedés külföldön, boldog élet

Kövesd a London Life Design Facebook oldalát, hogy elsőként értesülj a legfrissebb cikkekről, posztokról. 

 
Oszd meg velünk a véleményed, a tapasztalatod a témával kapcsolatban. 

LÉPJ KAPCSOLATBA VELEM

All rights reserved                           

London Life Design /  Légy sikeres az életben. Légy sikeres külföldön.

Az oldal teljes írott tartalma a London Life Design tulajdonát képezi. Tilos a London Life Design írásos engedélye nélkül a honlap tartalmának másolása, kereskedelmi célra való felhasználása, valamint a forrás (London Life Design) megnevezése nélkül más weboldalakon való megjelentetése.