Tudástár - Hogyan építs új kapcsolatokat külföldön

 

Az egyik leggyakoribb és legnagyobb probléma a külföldre költözők számára, hogy magányosnak, izoláltnak érzik magukat. Kiszakadva a megszokott családi és baráti közösségből elveszítjük azt a „biztonsági hálózatot”, ahol megkapjuk azt a szeretet, törődést, figyelmet és védelmet, ami szükséges ahhoz, hogy megbirkózzunk a mindennapi feladatokkal, nehézségekkel. Ez az érzés sokszor azoknál is felbukkan, akik amúgy társsal vagy családdal költöztek ki, hiszen nekik is ugyanúgy meg kell küzdeni azzal, hogy új barátokat, ismerősöket szerezzenek, beilleszkedjenek az új munkahelyi és lakóhelyi környezetükbe.
Hogy ez kit mennyire visel meg és hogy milyen módon sikerül megoldani a problémát nagyon egyéni függő. Siklósi Nóra, a London Life Design legújabb partnerírója, aki maga is átélte családos édesanyaként a magányosság problémáját, összegyűjtött pár hasznos és praktikus tanácsot hogy milyen stratégiákat lehet bevetni az egyedüllét leküzdésére.
 
 
 
2012-ben költöztem az Egyesült Államokba Magyarországról. Egy lelket sem ismertem, és mint utólag kiderült nem is voltam elég jól felvértezve információkkal. Elveszett, és magányos lettem egy pillanat allatt. Gondolom, evvel nem vagyok egyedül, sokunkkal előfordul, akik otthagyják kicsiny hazájukat és belerohannak, futnak, szaladnak, sétálnak, vagy éppen csak eltévednek az ismeretlenbe. Nekik, nekünk szeretnék segíteni néhány ötlettel, tanáccsal hol kezdjék az ismerkedést, kapcsolatépitést, idegen szóval a networkinget.
A legkézenfekvőbb, hogy a honfitársakat keresünk, hiszen közöttük nem vagyunk teljesen idegenek, és a nyelv is adott. Igen ám, de hol keressünk magyarokat?
  • Keressük meg a magyar követséget, konzulátust, helyi magyar médiumokat.
  • Keresgéljünk az interneten (helyi magyar közösségeket, boltot, cserkészetet, templomot)
  • A közösségi médiában rengeteg külföldi magyar közösséget találunk, szinte minden országban vannak a helyi magyarságnak oldalai. Itt ismerkedhetünk, illetve hasznos információkat gyűjthetünk a hétköznapi életről is.
  • Vannak az úgynevezett Meetup csoportok is (www.meetup.com), ahol nem csak nemzetiségi, hanem érdeklődési kör, hobbi alapján is ráakadhatunk honfitársainkra.
  • Magyarokon kivül jó kapcsolatokat lehet épiteni olyan emberekkel, akikkel megegyezik az érdeklődési körünk vagy a családi állapotunkKisgyermekeseknek a játszótér, a park, a helyi gyerkekrendezvények, anyuka klubbok végeláthatatlan programot, és ismerkedési lehetőséget jelentenek. Egy kis beszélgetéssel, online szörfözéssel, nagyon sok mindent megtudhatunk a helyi lehetőségekről, óvodákról, iskolákról, különórákról.
  • Egyedülállóknak javasolom az érdeklődési kör, hobby alapján való ismerkedést.  A fent emlitett Meetup csoportok nagyon hasznosak, és széles skáláját vonultatják fel helyi lehetőségeknek.
  • Természetesen a helyi bevásárlóközpont, az edzőterem, a park, a helyi könyvtár is tökéletes helyszine lehet az ismerkedésnek.
  • E ponton kiemelném az önkéntes-munka hihetetlen előnyeit, általában külföldön az önkéntes munkát nagyon megbecsülik, tisztelik, aki önzetlenül időt, energiát szán mások segitésére. Az önkéntes munkának rengeteg előnye van a jótevés mellett is, az egyik legfontosabb a kapcsolatépités, önmagunk kipróbálása talán számunkra ismeretlen területen, és az önéletrajzunk bővitése.  A legtöbb szervezet honlapján találunk külön jelentkezési lapot önkéntes munkára.
  • Szeretném külön kiemelni a végzettségre, szakmára, tanulásra, továbbképzésre vonatkozó networking lehetőségeket. Speciális, és kicsit talán ebből a szempontból könnyebbség lehet, ha valaki egy munka, vagy egy ösztöndij miatt költözik külföldre. Ekkor már adottak az ismerkedés feltételei, és értelemszerű, hogy a kollégék, diáktársak között keresünk kapcsolatokat. Javasolm, hogy ekkor se korlátozzuk ismeretségünket az egyetemen, munkahelyen lévő emberekre, hanem legyünk nyitottak, csatlakozzunk szakmai, vagy egyéb olyan klubbokhoz, szervezetekhez, ahol minél több számunkra érdekes emberrel találkozhatunk.
 
Új ismeretségeket kötni, nem mindenkinek könnyű. Vannak, akik nagyon hamar megnyilnak és könnyen kommunikálnak idegenekkel, van, akinek ez hosszú időbe telik. Az azonban bizonyos, ha van valami közös téma, érdeklődési kör akkor az nagyban segiti a beszélgetés elinditását. Gondoljunk arra, hogy ismerkedni nem csak nekünk, hanem másoknak is nehéz, de biztos, hogy megéri bátornak lenni, hiszen egyedül lenni senki nem szeret.

 

 

Siklósi Nóra

Transitional / Változáskezelő Coach

Mobiltárs - Útrakelőknek és Útkeresőknek

 
 
 
Mindenki  érezte  már  magát  egyedül,  magányosnak  -  főleg  egy  idegen  országban.  Van aki jobban elviseli az egyedüllétet, míg van, aki szenved tőle. Minitesztünkből megtudhatod, hogy te mennyire  vagy  érzékeny  erre  a dologra és hogy lelkileg mire számíthatsz, ha külföldre költözöl vagy ott élsz. 

 

Kövesd a London Life Design Facebook oldalát, hogy elsőként értesülj a legfrissebb cikkekről, posztokról. 

 
Oszd meg velünk a véleményed, a tapasztalatod a témával kapcsolatban.