top of page

Tudástár - Karrier gyermekpedagógiába

 

Karrierlehetőségek / Alsófokú oktatás

Az alábbi felsorolásban azokat a pozíciókat/munkaköröket vesszük számba, amelyekbe megfelelő tapasztalattal, végzettséggel és nyelvtudással, valamint a szükéges ismeretekkel felvértezve jó esélyekkel el lehet helyezkedni külfödiként is.
 
A tapasztalat azt mutatja, hogy van egy kis káosz a fejekben azt illetően, hogy ki kicsoda és micsoda, nemcsak a kevésbé ismert megnevezések között (governess, maternity nurse, mother"s help) de az olyan ismert és gyakran használt fogalmak közt is, mint a nanny, au-pair vagy baby-sitter. Ami nem is csoda, hiszen a brit társadalmi berendezkedés, illetve a gyermeknevelési szokások sok mindenben különböznek az otthon megszokottól, így kezdetben nem feltétlenül átlátható, hogy egyes megnevezések mögött milyen jellegű munka, elvárások, kötelezettségek és jogok húzódnak meg. 
Governess
A klaszikus “nevelőnő” vagy “házitanító”. Magasan képzett/iskolázott (minimum BA degree / főiskolai végzettség, lehetőleg pedagógia, tanítás területeken) és tapasztalt (öt év tapasztalat releváns téren/pozícióban) személy, aki egyszerre tölti be a nevelő, tanár és mentor szerepet a gyerek mellett. Vagy személyesen oktatja a gyereket (home schooling) vagy az iskolai oktatáson túlmutató, minőségibb, széleskörű és átfogó ismeretekkel vértezi fel. Leírhatjuk a nanny egyfajta magasan kvalifikált változataként, aki elsősorban a gyermek oktatásáért, tanulmámyi előmeneteléért, illetve társadalmi életéért felelős, abban aktívan szerepet vállalva, azt alakítva vesz részt. Munkakörébe tartozik még a gondjaira bízott gyermek biztonságának és egészséges fejlődésének a felügyelete. Mint ilyen, a governess nem végez semmilyen háztartás körüli teendőket bár jellemzően a családdal lakik (live-in pozíció). Általában 40 órás munkahéttel dolgozik és a család alkalmazásában áll, rendes munkaszerződéssel.
Kereset: nettó £700-1500/hét.
 
 
Tutor
A tutor az gyakorlatilag a magántanár angol megfelelője. Olyan személy, aki privátban, a formális oktatás keretein kívül, órákat ad egy vagy több tanulónak. Ez lehet a formális, iskolai oktatás kiegészítése, magyarázása, esetleg annak magasabb szintű továbbgondolása (pl. iskolai matematika, fizika magyarázata, kiegészítése) vagy lehet egy teljesen más jellegű, az iskolai oktatáshoz nem kapcsolódó tárgy tanítása (pl. extra nyelv oktatása). 
Jelenleg nincs semmilyen formális vagy törvényi megkötés az egész UK-ban arra vonatkozólag, hogy ki lehet tutor vagyis ki vállalhat magántanítványokat. Nyilvánvalóan, minél magasabb képzettséggel vagy tapasztalattal rendelkezik valaki az általa oktatni kívánt anyagban, annál nagyobb eséllyel pályázik, illetve annál magasabb órabért kérhet. Általánosságban elmondható, hogy a minimum elvárás a "degree level" vagyis a főiskolai/egyetemi szint. A tanári képzettség sem igazán elvárás, ha rendelkezik valaki a megfelelő szintű jártassággal és tudással. 
Tutorként nem csak gyerekeket lehet tanítani privátban, de felnőtteket is. Ez természetszerúleg másfajta elvárásokat és követelményeket támasztó műfaj, de sok mindenben azért hasonló. Ez esetben a DBS Check nem kötelező, de azért jó ha van - egyfajta professzionalizmust sugároz. Tutorként lehetsz vagy magánvállalkozó vagy ügynökség által regisztrált munkavállaló - mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. 
Kereset: bruttó £25-35/óra
Hasznos információkat találhatsz ezen a weboldalon.
 
 
Primary School Teacher
Ha rendelkezel magyarországi tanári vagy tanítói diplomával és nem mellékesen kiváló az angolod, akkor jó eséllyel el tudsz helyezkedni Nagy Britanniában is ezen a pályán. Ehhez azonban Angliában először is regisztráltatnod kell magad és meg kell szerezned a QTS (Qualified Teacher Status) minősítést - ez mindenképp szükséges ahhoz, hogy itt tanári / tanítói munkát végezhess. QTS igényléséhez ki kell tölteni egy formanyomtatványt, amihez csatolni kell egy útlevélmásolatot, a diploma fénymásolatát, valamint a diploma angol nyelvű, hitelesített fordítását. Indulásnál az angliai munkatapasztalat hiánya miatt nem érdemes iskolai álláshirdetésekkel próbálkozni, inkább ügynökségeknél kell próbálkozni. Később, amikor már van egy-két év itteni tanítási gyakorlat a hátunk mögött, akkor lehet.  
Hivatalos információt ezen az oldalon találsz. 
 
További két hasznos honlap még további infóhoz: www.teachernet.gov.uk, www.gtce.org.uk
 
 
Teaching Assistant
Kisegítő tanárként jóval nagyobb esélyed van az elhelyezkedésre, mivel ez kevesebb felelősséggel, kevesebb önálló munkával jár vagyis kevesebb munkatapasztalatot és akademikus tudást várnak el. Emellett a QTS regisztráció sem szükségeltetik ehhez a munkakörhöz (bár ajánlott). Ezen a pályán akkor is el tudsz indulni, ha nincs semmiféle hivatalos tanítói/tanári végzettséged, de rendelkezel valamiféle formális, osztálytermi oktatási/tanítási tapasztalattal és azt referenciával is tudod igazolni. Az angol oktatási rendszerben nagy figyelmet fordítanak az esélyegyenlőségre, arra hogy senki nyelvi, kulturális, szociális vagy épp testi fogyatékossági okokból ne kerüljön hátrányba az iskolai oktatás/tanulás során. A Teacher Assistant hivatott egyfajta kiegészítő, felzárkóztató munkára, amit órai keretek között a tanár/tanító irányításával és felügyeletével végez el. Jellemzően egy gyerekre fókuszál a munkája alatt vagy esetleg egy kisebb csoportot felügyel. További feledatai közé tartozik, hogy úgymond a tanár/tanító keze alá dolgozzon, hogy az órai menet minél zökkenőmentesebb legyen. Magyar anyanyelvű TA-ként előfordulhat, hogy pont egy magyar anyanyelvű kisgyereket kell segíteni abban, hogy megbírkozzon az angol nyelvű tananyaggal. 
Teaching Assistant-ként vagy rendes alkalmazásban állsz vagy ügynökségi alkalmazásban. A megfelelő képzettség és gyakorlat után könnyű a szakmai továbblépés a tanári/tanítói pozícióba.
Kereset: bruttó £12.000-17.000/év
 
Bővebb információt itt találsz.
 
 
 
 
 
Kulturális sokk, London Life Design
Kulturális sokk, London Life Design
Kulturális sokk, London Life Design
Kulturális sokk, London Life Design

Kövesd a London Life Design Facebook oldalát, hogy elsőként értesülj a legfrissebb cikkekről, posztokról. 

 
Oszd meg velünk a véleményed, a tapasztalatod a témával kapcsolatban. 
bottom of page