Tudástár - Önmenedzselés, Életúttervezés

 

 The Expat Curve - A kulturális sokk másképp

Amint a bevezetőben is szó van róla, a kulturális sokk jelenségét, mibenlétét és fázisait már sokan körülírták, illetve különböző stratégiákat is találhatunk arra hogyan lehet túlélni, feldolgozni a jelenséggel járó különféle érzéseket, gondolatokat és problémákat.
Ebben a rövid 3 perces videóban roppant egyszerű és jól követhető módon, rajzos formában kapunk ízelítőt a jelenségről. Az itt felvázolt 5 + 1 fázis nagyjából lefedi azokat a fázisokat, amelyeket egy korábbi Tudástár cikkben Roger Jone Getting a Job Abroad című könyve alapján megemlítettem: Kulturális sokk - Mi az?. Azzal a különbséggel, hogy míg a fent nevezett könyv szerzője inkább a beilleszkedés/integráció szakaszát bontja többfázisossá és magának a "mélyrepülésnek" a periódusát egyetlen szakaszként írja le, addig ebben a kisfilmben inkább magát a tulajdonképpeni sokkot mutatják be egy visszatérő fázisként. Az úgynevezett mézeshetek időszakát itt ugyanúgy a sokk, a válság időszaka (initial cultural shock) követi, viszont ezután egy úgynevezett "superficial adaption" szakaszába kerülünk, ami egyfajta felszínes alkalmazkodás időszaka: ismerjük az adott társadalomra, országra vonatkozó működési szabályokat, a mindennapi élethez, együttéléshez szükséges formaságokat, azt. hogy mit mikor és hogyan csináljunk, de valójában nem ismerjük és nem értjük a miértet, az ezek mögött meghúzódó mozgatóerőket: Éppen ezért nem is tudjuk igazán elfogadni és magunkévá tenni az adott társadalom szokásait, világlátását, kultúráját - és ekkor jön be a képbe a "full cultural shock", amikor tőlünk teljesen idegennek és élhetetlennek érzékeljük azt a környezetet, ahol élünk; barbároknak, hülyéknek, civilizálatlan, kultúrálatlan idiótáknak látjuk benne az embereket és legszívesebben sikítva menekülnénk. Ha megrekedünk ebben a fázisban és nem tudunk továbblépni az integráció felé (vagyis afelé, hogy megértsük, hogy bizonyos dolgoknak miért úgy van értelme egy adott országban, ahogy és ezekkel azonosuljuk is egy bizonyos mértékig) , akkor komoly bajban leszünk és jó eséllyel a külföldön töltött időszak életünk egyik legboldogtalanabb és legsikertelenebb időszaka lesz. Ez pedig a legkevésbé nekünk áll az érdekünkben.
 
 
Akárhogy is van ezekkel a szakaszokkal, a lényeg az, hogy a legtöbbünk bizony megküzd az alkalmazkodás és a beilleszkedés nehézségeivel - ki sikeresebben, ki kevésbé sikeresen. A határátkelés soha nem egyszerű dolog és a szakemberek szerint a kulturális sokk folyamata akár évekig is elhúzódhat és előfurdulhat, hogy valamilyen negatív esemény következtében akár többször is visszaeshetünk a válság szakaszába. Mindez természetesen egyénenként nagyon változó, a személyiségünknek, a karakterünknek, bizonyos tulajdonságaink meglétének vagy hiányának, az életfelfogásunknak, világlátásunknak nagy szerepe van abban, hogy mennyire gyorsan és eredményesen járjuk meg ezt az utat. 
 
 
 

Iratkozz fel a London Life Design YouTube csatornájára!

London Life Design, komfort zóna, lépj túl önmagadon, lépj ki a komfort zónádból, külföldi élet, külfölrde költözés, életúttervezés
LondonLife Design, kulturális sokk, kultúrsokk, külföldre költözés, külföldi élet, életúttervezés, önmenedzselés
LondonLife Design, tippek külföldre költözőknek, külföldi élet, életúttervezés, önmenedzselés,

Kövesd a London Life Design Facebook oldalát, hogy elsőként értesülj a legfrissebb hírekről, posztokról és újdonságokról. 

 
Oszd meg velünk a véleményed, a tapasztalatod a témával kapcsolatban.