top of page

Tudástár - Önmenedzselés, Életúttervezés

 

Lélek lomtalanítás

A  "szem a lélek tükre" analógiát úgy is megfogalmazhatjuk, hogy a "lakásod a lelked tükre"...az van kint, ami bent. A szobád, az otthonod, a közvetlen és mindennapi környezeted híven tükrözi azt, hol tart most az életed, éppen milyen életszakaszban vagy, valamint ennek megfelelően tükrözi a lelkiállapotodat, az aktuális világ- és életszemléletedet is.

 

A távol-keleti térfilozófia, a feng shui hívői úgy tartják, hogy a minket körülvevő rendetlenség gátat szab az energiának, mégpedig hátráltatja a pozitív erők áramlását és megrekeszti a negatív erőkét, megnehezíti előremenetelünket az élet minden területén, ebből következően pedig megszakítja a fejlődést.

Szilárdan hisszük, hogy az általános közérzetünkre, gondolatainkra, érzelmeinkre hatással van a miket körülvevő fizikális környezet

Rakj rendet

Az otthonunk nem csak egy hely ahol lakunk.  Egyben pontos tükörképe személyiségünknek is. A mindenféle kacatok, a sok felhalmozott ez-az, az évek óta gyűjtögetett és felhalmozott ez-az,  az évtizedekig féltve őrzött cuccok, gyerekkori vagy fiatalkori emléktárgyaink, a felhalmozódott bevásárlózacskók mind azt jelzik, hogy valahol valami zavar az az életünkben. Természetesen a gyökereidet ápolnod kell, mert jó alapok nélkül nincsen fejlődés, és azt sem kétli senki, hogy az emlékek is fontosak… ám ennek is megvan az egészséges határa.

 

Vedd elő hát az összes lim-lomot, és kezdd kiválogatni, mi az, ami mehet a kukába vagy még megéri az őrizgetést. A legjobb talán, ha egy közeli barátodat kéred meg, hogy segítsen. Hiszen ő szeret annyira, hogy toleránsan viszonyuljon a bogaraidhoz, és segítő kezet adjon az elmúlt dolgok újraéléséhez, vagy éppen átlendítsen a holtpont. Mert minden egyes kép, apróság beszélni fog hozzád, de bizony lesznek olyanok, amik csak fölösleges ballanszként húznak vissza régmúltba!


 

Irány a ruhásszekrény!

Nincs már egy résnyi hely a ruhásszekrényedben? Mikor nézted át utoljára milyen darabok virítanak a polcok sötét bugyraiban? Ok, hogy a divat körforgása meggátol a szelektálásban, de ha te is rendszeres találsz olyan rucikat saját gardróbodban, melyekre nem emlékszel, hol, mikor vetted – főként: hol, mikor hordtad –, borítsd fel megszokásaidat.

Szánj rá akár egy teljes napot, vagy hétvégét. Rámolj ki mindent és csoportosíts. Ami nem kell, ajándékozd el, vagy add rászorulóknak!

Nem bírsz ennyire szívtelen lenni? Tartsd észben, hogy ha lesz hely a szekrényedben, akár vásárolhatsz is magadnak újakat!

 

Vesd papírra!

Elő a papírral és a ceruzával! Ha úgy érzed, folyamatosan ellened van a világ, kezdj két előjelű napló vezetésébe. Jobb oldalon vezesd a jó, míg baloldalon a rossz eseményeket. Ahhoz, azonban, hogy hatékony legyen, törekedned kell az egyensúlyra.

Vagyis tartsd nyitva a szemed és a füled reggeltől estig, majd nap végén a pozitív előjelű oldalra vesd fel a legjelentéktelenebbnek tűnő jóleső történéseket is: például, ha rádmosolyog a morcos eladónéni, vagy megdicséri a ruhád a portásbácsi… A másik oldalra pedig nyugodtan öntsd ki a dühödet: bárki felbosszantott vagy igazságtalan volt veled, emlékezz meg róla.

Pár hét elteltével lapozd fel az előző napokat, és készíts számvetést. Még az is előfordulhat, hogy átértékeled a viselkedésedet, sőt érzéseidet is.

 

Engedd el a sérelmeket, a haragot

Vagyis próbáld meg szeretettel szemlélni a környezetedet! Ahhoz, hogy megbocsáss, meg kell értened a másikat. Bele kell helyezkedned a konfliktus másik oldalára is. A szeretet útja oldhat fel a bűnbakkeresés és a vádaskodás csapdája alól. A legnagyobb hiba ugyanis, amit elkövethetsz, hogy ápolod a régi sebeket és folyamatosan a sérelmeidet hangoztatod!

 

Búcsúzz el a félelmeidtől

A rettegések tárgya szinte egyenlő a végtelennel és szinte mindenkinek megvan a maga "mumusa". Szakértők szerint azonban az újdonságoktól, a változástól, a valami ismeretlentől való rettegés a legáltalánosabb. Ez különösen igaz a külföldre költözők esetében, hiszen szinte minden más és új és így ismeretlen az ő életükben. Fontos, hogy felismerjük és úgymond elismerjük vagyis tudatosítsuk a félelmeinket, mert csak ekkor tudjuk kidolgozni a stratégiát, hogy leküzdjük őket. Ez óriási önismeretet és elszántságot igényel és sokszor jól jön egy objektív külső szemlélő segítsége. Azt is meg kell értenünk és tudatosítani magunkban, hogy az újdonságok, a változások egyben lehetőségeket is hordoznak életünk pozitív változtatására, így nem feltétlenül ellenségeink. Csak tudnunk kell, hogyan kezeljük őket.

 

„Az erő legyen veled!”

Ha nehezen válsz meg régi beidegződéseidtől, ne gondold azt, hogy veled nagy bajok vannak. A lélekbúvárok szerint az elengedésre való képtelenség oka mindig a magánytól való félelem. Viszont az önismeret tanúsítása nagy lelki erőre vall. Hisz, rá kellett ébredneda továbblépés érdekében, meg kell válnod régi beidegződéseidtől. És ez az első lépés a fejlődés felé, ami mint tudjuk mindig a legnehezebb! De ne feledd, azzal, hogy rendet teszel lelkedben, megnyitod a kaput az új lehetőségek előtt!

 

Lélek és otthon lomtalanítás

 

Az angol nyelvterületen ezt de-cluttering-nek vagy de-junking-nak nevezik, de a lényeg ugyanaz: megszabadulni a feleslegessé vált, az életünket megnehezítő, a pozitív fordulatot, előmenetelt, fejlődést meggátoló dolgoktól. Ezek a dolgok egyaránt lehetnek materiális jellegűek, illetve lelki és szellemi jellegűek: régi újságok, rég nem használt DVD-k, rég nem hordott ruhák vagy épp önostorozó gondolatok, bűntudat, kishitűség, félelem. Rendszerint a fizikai és lelki-szellemi kacat feltételezi egymást:  a túlzott mértékben felhalmozott tárgyak, kacatok, a megszálottan őrzött emléktárgyak gyakran valamilyen, mélyben meghúzódó lelki problémát, zavart jelentenek, így a 

A lelki lomtalanítást azzal lehet megalapozni igazán, ha tudatosítjuk magunkban, hogy nincs minden kacatra szükségünk – és nemcsak érzelmileg, hanem fizikálisan sem! Meg kell tanulnunk értékelni, rendszerezni, ami pedig a legfontosabb elválni tárgyaktól, negatív gondolatoktól é minket nem zolgló beidegződéektől.

 

Külföldre való költözéskor felmerül, hogy mit és mennyi mindent vigyen magával az ember. Persze, ez részben attól is függ, hogy ki mennyi időre, milyen távolságra és milyen körülmények közé költözik. De szinte minden esetben nem csak praktikus, használható dolgokat pakolunk be, hanem olyanokat is, amelyeknek ugyan nagy gyakorlati értéke nincs, de érzelmileg kötődünk 

 

 

bottom of page