Tudástár - Önmenedzselés, Életúttervezés

 

 Nem neked való a külföldi élet, ha...

 
Talán keményen hangzik, de nem mindenkinek való a külföldi élet. Sokan sajnos csalódottan, kudarcokkal telve jönnek haza pár hét vagy hónap után, különböző okok miatt. Míg 100%-os recept nincs arra, hogy ki is lesz igazából sikeres és boldog egy idegen országban, vannak azonban meglehetősen biztos előjelei annak, hogy mennyire jól tud majd valaki beileszkedni és helytállni egy idegen kulturális  környezetben. 
 
​Az alábbi 10 pontban megtalálhatod azokat a személyes tulajdonságokat, melyek komolyan  meg fogják nehezíteni az életed  külföldön és nagymértékben predesztinálnak arra, hogy rövid határidőn belül újból Magyarországon találod magad. 
 

 

 

 

 

1. Nem érdeklődsz más kultúrák, emberek iránt 

A sikeres és boldog külföldi élet egyik alapfeltétele, hogy nyitott és elfogadó vagy a számodra ismeretlen kultúrájú országok és az ott lakók felé. Ha nem szívesen utazol külföldre még egy nyaralás alkalmából sem, ha nem érdekelnek a tőled eltérő kultúrájú, életmódú emberek, ha nem érzed, hogy meg szeretnéd ismerni a világot, ha ennek a lehetősége nem tölt el örömmel és izgalommal,, akkor biztos lehetsz abban, hogy nem neked találták ki az életvitelszerű külföldön tartózkodást. 

 

 

2. Szereted az állandóságot, a kiszámíthatóságot, az ismerősséget

Vannak emberek, akik ragaszkodnak a már megismert és megszokott dolgokhoz, a mindennapi rutinhoz. Idegenednek mindenféle változástól, újdonságtól, kihívástól. Vagyis nem szeretnek kilépni a saját kis komfort zónájukból. Márpedig egy másik országban való letelepedés egy hatalmas ugrás az ismeretlenbe, az idegenbe, tele újdonsággal, kihívással, kiszámíthatatlansággal. Ha úgy érzed, hogy te is inkább a saját kis komfortos világodban élnéd le az egész életed és idegenkedsz bármilyen kis változástól, az ismeretlentől, akkor esélyes, hogy a külföldi életet nem neked találták ki, mert ahhoz nagy adag rugalmasság szükséges.

 

 

3. Önállótlan típus vagy

A külföldi élet nagyfokú önállóságot és függetlenséget követel, hiszen rengeteg dolgot kell elintézni, megoldani ahhoz, hogy egyáltalán kijuss a vágyott országba, illetve hogy ott elindítsd az új életed. Ha eddig minden ügyes bajos-dolgodat a szüleid vagy a párod, barátod intézte, illetve az önálló élet, ügyintézés gondolata félelemmel és bizonytalansággal tölt el, akkor komoly kihívások és nehézségek elé fogsz nézni, pláne akor, ha egyedül utazol. De még ha párosan is vágtok neki egy idegen országnak, biztos lehetsz benne, hogy lesznek olyan szituációk, amikor a másik nem tud ott lenni melletted vagy nem tud segíteni és neked egymagad kell boldogulni. 

 

 

4. Nehezen tudsz alkalmazkodni, kompromisszumokat kötni

Egy idegen országba való költözés és letelepedés nemcsak önállóságot követel, de rengeteg alkalmazkodást és kompromisszumot is. Más kultúra, más szokások, másfajta gondolkodásmód, életstílus, klíma - mindezekhez neked kell alkalmazkodni és nem fordítva. 

Legtöbbünknek lejjebb kell adni az igényeiből, az elvárásaiból is a külföldi élet során, mégha ideiglenesen is, a kezdetekkor. A két legnagyobb kompromiszum, amivel általában a külföldre költözők szembesülnek a munka és a lakhatás. Első nekifutásra kevesen találnak a tudásuknak, a tapasztalatuknak megfelelő munkát, illetve az első lakóhelyeink sem nevezhetők általában "álmaink otthonának". Ez sokaknak problémát jelenthet, főleg az idősebb generáció tagjai számára, akik megalázónak érezhetik, hogy gyakorlatilag majdnem mindent a nulláról kell kezdeni. Ha valaki nem képes vagy nem hajlandó alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, illetve nem tud megbarátkozni azzal, hogy eleinte úgymond pár szinttel lejjebb kerül, az inkább ne is induljon el, ugyanis szinte garantált a bukás. 

 

 

5. Roszul viseled az egyedüllétet, erősek a családi és baráti kötelékeid

Az egyik leggyakrabban felmerülő probléma a külföldön élők körében az otthoniak hiánya. Külföldön az első időkben sokszor fogod egyedül érezni magad, még akkor is, ha emberek vesznek körül, pl. a szállásodon, a munkahelyeden. Sőt, még akkor is, ha baráttal, a pároddal költöztél ki. Természetes emberi igény, hogy magunk mellett vagy a közelünkbe tudjunk családtagjainkat, barátainkat. Vannak, akik ezzel az érzéssel könnyebben megbírkóznak, míg mások szenvednek a szeretteik távolléte miatt. Ha azok közé tartozol, akiknek szorosak a családi kapcsolataik, ha nem szeretsz magadban lenni, ha igényled a mindennapi életedben a családtagok, barátok állandó fizikai jelenlétét, akkor a "szenvedő" kategóriába tartozol és komoly lelki megterhelést fog számodra jelenteni a hozzád közel állók fizikai hiánya.

 

 

6. Zárkozótt, magadnak való típus vagy, aki nehezen teremt kapcsolatot

Ahogy az otthoniakhoz való túlzott kötődés, úgy a túlzott "magunknakvalóság" sem egy pozitív és segítő tulajdonság a külföldre költözés során. Ha valaki úgy általában is nehezen kommunikál idegenekkel, nehezen teremt baráti vagy kollegális kapcsolatokat, az egy idegen országban, egy idegen kultúrában sokkal nehezen fog beilleszkedni, mivel elszigetelve fogja érezni magát kinti barátok és ismerősök hiányában.

 

 

7. Kishitű vagy és pesszimista

A megfelelő önbizalom, a pozitív személyiség és a sikerorientáltság úgy általában is elengedhetetlen kellékei a boldog, elégedett életnek. Mindezekre viszont egy extra adaggal lesz szükséged, amikor egy számodra ismeretlen országba költözöl. A külföldi életed elején sokszor fogsz nehézségekbe ütközni, illetve olyan helyzetbe kerülni, amikor - a helyi szokások, életszemlélet, gondolkodásmód, illetve a nyelv ismeretének hiánya miatt - gyakorlatilag hülyének fogod magad érezni. Kevesebbnek, nem elég jónak, alkalmatlannak. Ezeken, az első időkben amúgy természetes negatív gondolatokon akkor tudsz úrrá lenni és továbblendülni, ha amúgy helyén van az önbizalmad, optimistán állsz a dolgok elé és a problémák megoldására fókuszálsz. Ha azonban gyenge lábakon állsz ezen a téren, akkor záros határidőn belűl elveszíted a kedved, a motiváltságod, esetleg kisebb depresszióba is eshetsz - mindez pedig egyenes út a kudarc és hazaköltözés felé. 

 

 

8. Menekülsz valami elől

Az egyik legrosszabb indok, amiért valaki külföldre költözölhet az a menekülés valamilyen otthoni probléma, megoldatlan helyzet elől. A külföldi élet mellett való döntés érthető és jogos, ha valaki az otthoni rossz anyagi körülmények miatt költözik és kint jobb életkörülmények közé kerül. Ha viszont valamilyen lelki probléma, életmódbeli konfliktus miatt választanád a külföldi létet, mint megoldást, akkor tudnod kell, hogy ezek a nehézségek előbb-utóbb újból felbukkannak majd a kinti életedben, akármilyen messzire is mennél, és továbbra is valamilyen szinten meg fogják keseríteni az életed. Ezekre ugyanis nem jellemző, hogy egy szimpla költözéssel, környezetváltozással megoldódnának, pláne, ha már hosszú évek óta cipeljük magunkkal a gondjainkat. Jobb először megkeresni a kiváltó okokat és azokat megszüntetni még otthon és csak azután vállalkozni a nagy kalandra.  

 

 

9. Konkrét cél nélkül indulsz el

Sokan azért vágnak neki a külföldnek, mert az olyan jól hangzik, jó kaland és buli. Vagy mert éppenséggel ebben látják az utolsó lehetőséget, a mindent megoldó megoldást. De tulajdonképpen nincsenek határozott, konkrétan megfogalmazott céljaik a külföldi költözés miértjét illetően. Ilyenkor szokott előfordulni, hogy az ember csak sodródik kint az eseményekkel, egyik rossz szituációból a másikba kerül, elveszve, esetleg kihasználva érzi magát. Legyen határozott célod a külföldre költözést illetően, hogy mit is szerenél tulajdonképp elérni, megvalósítani, mert ezek a dolgok irányban fognak tartani és kitartásra fognak sarkallni a nehézségek ellenére is. 

 

 

10. Nem beszéled az adott ország nyelvét

Idegen nyelv tudása nélkül nekivágni a külföldi életnek meglehetősen vakmerő vállalkozás - még akkor is, ha amolyan konyhaszinten már bírod a nyelvet, hát ha még egy kukkot sem tudsz. Természetesen vannak olyan sikersztorik, amelyek arról szólnak, hogy valaki zéró nyelvtudással vágott neki egy új országnak és ott sikeresen munkát talált és beilleszkedett. Ez azonban ne tévesszen meg senkit, mert nem ez az általános. Ez inkább a kivétel, mely erősíti a szabályt. Nyilvánvaló és egyértelmű hátránnyal indulsz mindeféle szempontból egy olyan országban, amelynek a nyelvét nem ismered és csak extra nehézségekkel fogod majd szembetalálni magad. 

Inkább maradj még a fenekeden pár hónapig és tanuld a nyelvet, fejleszd a nyelvtudásod időt és energiát nem kímélve. Ha azonban erre képtelen vagy, esetleg úgy érzed, hogy az idegennyelv tanulás nem a te eseted, nincs érzéked hozzá, akkor érdemes átgondolni ezt a külföldre költözés dolgot még egyszer, mert megfelelő nyelvtudás nélkül csak folyamatos küzdelem lesz a kinti életed, ami viszont hosszútávon mind idegileg, mind fizikailag kimerítő tud lenni. 

 

 

Ha a fent felsorolt jellemzők közül néhány rád is vonatkozik, az még nem jelenti azt, hogy nem érdemes elindulnod, mert elve kudarcra lennél ítélve. Bár, az tény, hogy annál biztosabb lehetsz abban, hogy nem neked találták ki az életvitelszerű külföldön tartózkodást, minél több jellemzőben magadra ismersz. A paradoxon az, hogy némely problémán pont a külföldre költözés segít. Ha a kevéske önbizalmad ellenére is sikeresen helytállsz egy másik országban, az hatalmas "önbizalomfröccs" tud lenni. Ugyanígy az önállótanságra "gyógyír" lehet az, ha valaki elindul idegenbe szerencsét próbálni (és persze nem futamodik meg). De igazából egy nyelvet is csak az anyaországban lehet "szőrőstől-bőrőstől" elsajátítani, nem egy otthoni nyelviskolában. 

Éppen ezért ahelyett, hogy elkedvetlenednél és feladnád a külföldre költözés gondolatát, igyekezz inkább  azon gondolkodni, hogyan tudsz változtatni mindazokon a tulajdonságokon, amelyek megnehezíthetik a helyzeted és megtalálni a megoldásokat még mielőtt elindulnál. 

 

 

 

A London Life Design Útravaló Beszélgetések szolgáltatása ebben tud neked segíteni. Ha szükségéd érzed személyre szóló támogatásnak, akkor klikk ide a részletekért. 

 

Minitesztünkből (Neked való a külföldi élet?) pedig megtudhatod, hogy érdemes-e blevágni a kalandba vagy inkább nem. 

A teszt elvégzéséhez előbb regisztrálnod kell, mint London Life Design Online Klub tag (egyszeri, ingyenes regisztráció). A tagsági előnyeiről és a regisztrációról ide kattintva olvashatsz többet.

 

 

 

 

tippek külföldre költözőknek, külföldi élet, külföldre költözés, életúttervezés, önmenedzselés, London Life Design
London Life Design, életúttervezés, külföldi élet, komfort zóna, lépj túl önmagadon, lépj ki a komfort zónádból
London Life Design, élettútervezés, külföldi élet, kulturális sokk, beilleszkedés, kultúrsokk
LondonLife Design, külföldi élet, tippek külföldre költözőknek, életúttervezés, külföldre költözés

Kövesd a London Life Design Facebook oldalát, hogy elsőként értesülj a legfrissebb cikkekről, posztokról. 

 
Oszd meg velünk a véleményed, a tapasztalatod a témával kapcsolatban.