top of page

ÖnkĂ©nteskĂ©nt az Ă©let...



...tele van szĂ©psĂ©ggel Ă©s nehĂ©zsĂ©ggel, nevetĂ©ssel Ă©s könnyekkel, izgalmas kalandokkal Ă©s ijesztƑ kihĂ­vĂĄsokkal. És Ășgymond sĂșlyos felismerĂ©sekkel Ă©s önmagunkkal valĂł elszĂĄmolĂĄsokkal. Mindenesetre az Ă©n Ă©letemben az az idƑszak, amit önkĂ©nteskĂ©nt Ă©s "fĂ©lig-önkĂ©nteskĂ©nt" Ă©ltem meg, az Ă©letem egyik legszebb idƑszaka. Pedig nem volt egy "easy ride", tele volt nehĂ©zsĂ©ggel, kĂŒszködĂ©ssel, sĂ­rĂĄssal, drĂĄmĂĄkkal, csalĂłdĂĄsokkal, betegsĂ©ggel, mĂ©rgezĂ©ssel, sĂŒketsĂ©ggel, kĂłrhĂĄzzal. MĂ©gis Ă©letem legjobb döntĂ©se volt, hogy Ă©vekkel ezelƑtt felpakoltam magam Ă©s a kis Ă©letemet Ă©s elindultam a nagyvilĂĄgba. Mert a sok problĂ©ma mellett volt azĂ©rt bƑven nevetĂ©s, boldogsĂĄg, szĂĄrnyalĂĄs, bĂ©ke Ă©s harmĂłnia. Rengeteget lĂĄttam, tapasztaltam Ă©s tanultam. Nem csak ĂĄltalĂĄnossĂĄgban, a vilĂĄgrĂłl Ă©s benne az emberekrƑl, hanem önmagamrĂłl is. Alakultam Ă©s formĂĄlĂłdtam. ErƑsödtem. ÁtĂ©rtĂ©keltem. MĂĄskĂ©pp lĂĄttam. MĂĄskĂ©pp csinĂĄltam. És minden egyes alkalommal, amikor önkĂ©nteskĂ©nt dolgoztam arra a felismerĂ©sre jutottam, hogy bĂĄr Ă©n voltam az, aki segĂ­teni Ă©s adni ment, mĂ©gis sokkal többet kaptam Ă©s tanultam, mint amennyit Ă©n adtam Ă©s tanĂ­tottam.

MiutĂĄn 2006 közpe tĂĄjĂĄn Ășgy döntöttem - több okbĂłl is - hogy akkor irĂĄny kĂŒlföld, a sors Ășgy hozta, hogy rĂĄakadtam egy 14 hĂłnapos önkĂ©ntes munkĂĄt kĂ­nĂĄlĂł dĂĄn non-profit szervezetre. És mivel az Ă©n cĂ©ljaimnak Ă©s elkĂ©pzelĂ©seimnek megfelelt mindaz, amit a projekt keretĂ©n belƱl kĂ­nĂĄltak Ă­gy belevĂĄgtam. Így kerĂŒltem DĂĄniĂĄba, vidĂ©kre, egy Bustrup nevezetƱ telepĂŒlĂ©sre, ahol egy tanulĂĄsi Ă©s viselkedĂ©si, illetve egyĂ©b csalĂĄdi zavarokkal kĂŒszködƑ gyerekek szĂĄmĂĄra tartottak fenn egy speciĂĄlis tanterv alapjĂĄn mƱködƑ iskolĂĄt, gyerekotthonnal egyĂŒtt egy sajĂĄtos közössĂ©gen belĂŒl. Itt fĂ©l Ă©vet töltöttem amolyan tanĂĄr asszisztenskĂ©nt, amellett, hogy a program következƑ 6 hĂłnapos szakaszĂĄra, az afrikai munkĂĄmra kĂ©szĂŒltem fel. Az iskolai munkĂĄm nagyjĂĄbĂłl abbĂłl ĂĄllt, hogy a tanĂĄrokat segĂ­tsem az ĂłrĂĄk alatt, illetve a gyerekeknek szabadidƑs programokat szervezzek. A fennmaradĂł idƑmet a programban rĂ©szt vevƑ többi önkĂ©ntessel töltöttem, mindefĂ©le projektek, workshopok Ă©s elƑadĂĄsok formĂĄjĂĄban, ahol egyĂŒttesen tanultunk az afrikai idƑszakunkra. A 14 hĂłnapos program gyakorlatilag tökĂ©letesen lefedte a kĂŒlföldre költözĂ©sem cĂ©ljĂĄt: tudtam az angolomat gyakorolni Ă©s fejleszteni, a munkĂĄmnak köze volt a vĂ©gzettsĂ©gemhez Ă©s a munkatapasztalatomhoz (mƱvelƑdĂ©sszervezƑ/felnƑttoktatĂł), valamint lehetƑsĂ©gem volt egy kis vilĂĄgjĂĄrĂĄsra-vilĂĄglĂĄtĂĄsra.

Az afrikai 6 hĂłnapot Malawiban töltöttem, egy dĂ©l-kelet afrikai szegĂ©ny, elmaradott, de annĂĄl barĂĄtsĂĄgosabb orszĂĄgban. A projekt, amiben rĂ©szt vettem Ășgynevezett Developmental Instructor-kĂ©nt oktatĂĄsi, illetve közössĂ©gfejlesztĂ©si jellegƱ program volt. Egy vidĂ©ki tanĂĄrkĂ©pzƑ "fƑiskolĂĄn" voltam elszĂĄllĂĄsolva a semmi közepĂ©n az ott tanulĂłkkal, a tanĂĄrokkal, szemĂ©lyzettel, illetve nĂ©hĂĄny önkĂ©ntes kollĂ©gĂĄval egyĂŒtt. Itt a munkĂĄm nagy rĂ©sze abbĂłl ĂĄllt, hogy a környĂ©kbeli falusi ĂłvodĂĄk szĂĄmĂĄra szerveztĂŒnk trĂ©ningeket havonta egy hĂ©tvĂ©gĂ©re, ahol mindenfĂ©le dolgokat tanĂ­tottunk a rĂ©sztvevƑknek: egĂ©szsĂ©gĂŒgyi Ă©s higiĂ©niĂĄs ismereteket, pedagĂłgiai, pszicholĂłgiai ismereteket, jĂĄtĂ©kokat, Ă©nekeket. A kĂ©t trĂ©ning közötti idƑszakban pedig kijĂĄrtunk a szĂĄmtalan ĂłvodĂĄba amolyan tanfelĂŒgyeletet ellĂĄtni, illetve a falusi közössĂ©ggel egyĂŒttmƱködve igyekeztĂŒk megoldani az Ăłvoda fentartĂĄsĂĄval jĂĄrĂł anyagi problĂ©mĂĄkat. Emellett a fƑiskolĂĄn tanulĂł tanĂ­tĂłjelölteknek is szerveztĂŒnk mindenfĂ©le elƑadĂĄsokat Ă©s klubprogramokat, illetve ki-ki a fennmaradĂł szabadidejĂ©ben mĂ©g egyĂ©b önkĂ©ntes munkĂĄt lĂĄtott el. Nekem pl. volt egy rajz Ă©s könyvklubom, ami a campus terĂŒletĂ©re bekĂ­vĂĄncsiskodĂł környĂ©kbeli gyerekekbƑl verbuvĂĄlĂłdott.

A programot lezĂĄrĂł utolsĂł 2 hĂłnapot ismĂ©t DĂĄniĂĄban töltöttem, ahol leginkĂĄbb elƑadĂĄsokat tartottam az afrikai Ă©letemrƑl Ă©s munkĂĄmrĂłl az Ășj önkĂ©nteseknek, illetve a promĂłciĂłs irodĂĄn dolgoztam a program magyarorszĂĄgi Ă©s angliai megismertetĂ©sĂ©n.

Az afrikai fĂ©l Ă©vemrƑl többet is olvashatsz a "FĂ©l Ă©v az afrikai nyomorban" posztomban.

KĂ­nĂĄba ugyan mĂĄr fizetett alkalmazottkĂ©nt kerĂŒltem a Yuxi vĂĄrosĂĄban talĂĄlhatĂł Yunnan Institue of Development nevezetƱ intĂ©zmĂ©nybe mint program tutor, de itt is hamarosan "utolĂ©rt" az önkĂ©nteskedĂ©s. EgyrĂ©szt az ĂĄltalam is vezetett projektek szerves rĂ©sze volt, hogy kĂŒlönbözƑ jĂłtĂ©konysĂĄgi akciĂłkat szervezzenek Ă©s bonyolĂ­tsanak le az intĂ©zmĂ©ny ĂĄltal önkĂ©ntes programokra kikĂ©pezett fiatalok. Így Ă©n, mint az egyik oktatĂłjuk automatikusan belevonĂłdtam ezekbe az esemĂ©nyekbe. MĂĄsrĂ©szt, Ășgy alakult, hogy talĂĄltunk egy helyi ĂĄltalĂĄnos iskolĂĄt ahol, szintĂ©n a tanulmĂĄnyi program rĂ©szekĂ©nt, a tanĂ­tvĂĄnyaink önkĂ©ntes foglalkozĂĄsokat tarthattak hetente, de az intĂ©zmĂ©nyvezetƑ szerette volna, ha mi "nyugatiak" is vezetĂŒnk foglalkozĂĄsokat. Így alakult, hogy hetente egyszer kĂ©zmƱves/mƱvĂ©szeti foglalkozĂĄst tartottam a cseh kollĂ©ganƑmmel Ă©s kĂ©t kĂ­nai tanĂ­tvĂĄnyommal egyĂŒtt az egyik helyi ĂĄltalĂĄnos iskolĂĄban. Az elsƑ alkalommal kicsit leesett az ĂĄllunk, amikor kb. 80 gyerek beözönlött a tanterembe - Ă©s ez a szĂĄm meg is maradt nagyjĂĄbĂłl vĂ©gig - ugyanis nem kĂ©szĂŒltĂŒnk ekkora tömegre, rĂĄadĂĄsul a klub önfinnszĂ­rozĂł volt, Ă­gy mi, a foglalkozĂĄsvezetƑk biztosĂ­tottunk minden alapanyagot egy-egy alkalomra. El lehet kĂ©pzelni mekkora fejtörĂ©st Ă©s kreativitĂĄst igĂ©nyelt minden hĂ©tre kitalĂĄlni valamit, ami nem kerĂŒlt sokba Ă©s 50-80 gyerek szĂĄmĂĄra meg tudtuk vĂĄsĂĄrolni. Volt, amikor bevĂĄsĂĄroltunk egy rakat szĂ­nes szĂ­vĂłszĂĄlat, amiket aztĂĄn feldaraboltunk, valamint szĂ­nes zsinĂłrokat, Ă©s nyaklĂĄncokat, karkötƑket kĂ©szĂ­tettĂŒnk belƑlĂŒk - a gyerekek, akik mĂ©lyszegĂ©nysĂ©gben Ă©ltek, Ă­gy is odavoltak az örömtƑl, hogy sajĂĄt kis Ă©kszereik lettek.

ErdĂ©lybe 2010 legelejĂ©n kerĂŒltem ki, közvetlenĂŒl mĂ©g mielƑtt az EgyesĂŒlt KirĂĄlysĂĄgba költöztem volna. A Böjthe Csaba ĂĄltal mƱködtetett alapĂ­tvĂĄny torockĂłi gyermekotthonĂĄban töltöttem el egy hĂłnapot, mint nevelƑ. MĂ©g Ă©vekkel ezelƑtt olvastam egy cikket a NƑk LapjĂĄban az alapĂ­tvĂĄnyrĂłl Ă©s a munkĂĄjĂĄrĂłl, Ă©s mĂĄr akkor elhatĂĄroztam, hogy szeretnĂ©k ott önkĂ©nteskĂ©nt dolgozni egy darabig. 2009 ƑszĂ©n visszatĂ©rtem a kĂ­nai kalandbĂłl Ă©s mĂĄr akkor tudtam, hogy a következƑ ĂĄllomĂĄs Anglia lesz, Ă­gy a tavaszi költözĂ©sig rendelkezĂ©semre ĂĄllĂł idƑszak jĂł alkalomnak tƱnt arra, hogy vĂ©gre valĂłra vĂĄltsam ezt a vĂĄgyamat. Nem csak jĂł alkalomnak, de hasznosnak is, tulajdonkĂ©ppen. MiutĂĄn vĂ©giggondoltam Ă©s mĂ©rlegeltem a munkavĂĄllalĂĄsi esĂ©lyeimet az angoloknĂĄl, cĂ©lravezetƑnek tƱnt, hogy tovĂĄbbi tapasztalatot Ă©s referenciĂĄt gyƱjtsek a gyerekekkel valĂł foglalkozĂĄs/gondoskodĂĄs terĂŒletĂ©rƑl, hiszen ez tƱnt az egyik jĂĄrhatĂł Ăștnak a szĂĄmomra ahhoz, hogy itt kint mihamarabb munkĂĄt talĂĄljak. Az otthonban kĂ©t hĂ©tig a kissebbekkel, 6-8 Ă©vesekkel foglalkoztam, amĂ­g az eredeti nevelƑjĂŒk szabadsĂĄgon volt: reggelente segĂ­teni kellett nekik az öltözködĂ©sben, kĂ©szĂŒlƑdĂ©sben, rendben tartani a hĂĄlĂłtermĂŒket, a holmijaikat, mosni a ruhĂĄikat, meg persze felĂŒgyelni Ƒket, foglalkozni velĂŒk. UtĂĄna a fennmaradĂł tovĂĄbbi kĂ©t hĂ©ten ĂĄt a kamaszlĂĄnyok kerĂŒltek a kezeim alĂĄ, akiknek leginkĂĄbb a tanulĂĄsban kellett segĂ­teni.

Az egy hĂłnap letelte utĂĄn viszautaztam Budapestre Ă©s kĂ©t hĂ©t mĂșlva mĂĄr a Londonba tartĂł repĂŒlƑn ĂŒltem, hogy elkezdjem az itteni Ă©letem.

ÖnkĂ©ntesnek lenni azonban nem csak azĂ©rt jĂł, mert mi Ășgymond visszadhatunk a tĂĄrsadalomnak valamit azĂĄltal, hogy mĂĄsoknak segĂ­tĂŒnk, de mi is rengeteget kaphatunk Ă©s tanulhatunk Ăștközben. Mitöbb, az önkĂ©ntes munkavĂ©gzĂ©s abban is segĂ­t minket, hogy egy Ășj orszĂĄgba minĂ©l elƑbb Ă©s minĂ©l jobban billeszkedjĂŒnk, illetve munkĂĄt talĂĄljunk.

Ha Ă©rdekel, hogyan, akkor olvasd el a TudĂĄstĂĄr oldalunkon talĂĄlhatĂł "ÖnkĂ©ntes munka - Hogyan segĂ­t a sikeres kĂŒlföldi Ă©letben" cĂ­mƱ cikkĂŒnket.

bottom of page