top of page
TUDÁSTÁR / HOGYAN FEJLESZD A NYELVTUDÁSOD - 15 PRAKTIKUS TIPP HALADÓKNAK
Praktikus nyelvtanulási tippek haladóknak_edited.jpg
 
Mindenkinek megvan a maga sztorija, hogy mennyi vérrel és könnyel sajátított el egy nyelvet, illetve mndenkinek más módszer működik - de egy dolog biztos és kikerülhetetlen (vagyis inkább kettő): az akarás, és a ‘meló’
A nem akarásnak nyögés a vége – tartja a mondás és ez nyelvtanulás esetében gyakorlatilag szó szerint így is van. Ha valaki nem határozza el magát, hogy már pedig ő el akarja sajátítani az adott nyelvet, az soha nem is fogja...vagyis maximum csak makogni fog tudni, de nem érdemben kommunikálni. És a rossz hír az, hogy a nyelv megtanulása nem egy varázspálca suhintásra történik meg az ember lányával (avagy fiával) és nem is úgy, hogy a párnád alá dugod a nyelvkönyvet minden este mielött lefekszel, hanem komoly idő- és energiabefektetést igényel (nyilván attól függően, hogy milyen szintet célzol meg), vagyis te, te és te vagy az, akinek meg kell dolgoznia azért, hogy beszéld és értsd a nyelvet. Nincs appelláta.
Ettől a két dologtól eltekintve azonban sokféle megoldás van arra, hogy is lehet elsajátítani egy idegen nyelvet - esetünkben az angolt. Ami valakinél működik, az a másik embernél nem biztos, hogy beválik. Ahogy az is más mindenkinél, hogy a nyelvtanulás mely része megy nehezebben vagy könnyebben: az írás/fogalmazás, a nyelvtan, az olvasás avagy a beszéd. Éppen ezen okokból mindenkinél más módszer válik be.

 

Ha nincs időd vagy türelmetlen vagy, íme a ‘gyorslista’:
 1. Iktasd ki a magyar nyelvet
 2. Switch to English
 3. Join Facebook or other Social Media Groups
 4. Join Professional and Business Groups and Associations
 5. Learn a New Skill
 6. Post It
 7. Visual Boards
 8. Funny Images and Memes
 9. Ready-to-use Phrases
 10. Writing, Journaling
 11. Watch, Listen, Read
 12. Sing a Song
 13. Use a Language Application
 14. Grab Every Opportunity to Practice
 15. Identify Where You Lack
 
 
Ha van időd és türelmed és érdekelnek a részletek, akkor íme:
 
 1. Iktasd ki a magyart
Haladóként már könnyen megteheted, hogy angolul kezded el tanulni az angolt. Erre számtalan módszer létezik – az alábbi pontokban párat ki is emelek. A lényeg az, hogy amennyire csak lehet hagyd ki a tanulási folyamatból a magyart, mint ‘közvetítő nyelvet’. Ez azért is hasznos, mert sokat fog neked abban is segíteni, hogy kifejleszd az ‘angol gondolkodást’ vagyis azt a készséget, hogy ne fordítgass és értelmezgess magyarul fejben, miközben angolul kommunikálsz.
Új szavak, kifejezések tanulásánál használj egynyelvű szótárt. A nyelvtani magyarázatokat is elkezdheted angol nyelven megtanulni és megérteni. Hallgass kizárólag anyanyelven magyarázó angoltanárokat a YouTube-on.
 
 2. Switch to English
Ez tulajdonkképpen egy ‘kiiktatós’ módszer, hiszen azzal, hogy átállítod az összes kütyüdet angol nyelvre gyakorlatilag kizárod a magyart a tanulási folyamatból. Ez egy kicsit ilyesztő lehet az elején, főleg ha nem vagy valami tech guru és magyarul is el tudsz veszni a különböző telefonon, laptopon, okosórán, stb. történő beállításokban. De igazából csak azt kell megjegyezned, hogyan tudod visszaállítani a nyelvet, ha minden kötél szakad – amúgy pár nap után meg fogod szokni.
Nekem értelemszerűen minden angol nyelven van beállítva hosszú évek óta – de mivel elkezdtem franciát tanulni, átállítottam egyelőre a telefonomat francia nyelvre. Eleinte fura volt és kicsit izgultam is, hogy mi van, ha nem találok így valamit vagy félreértelmezek valamit, de nem let semi gikszer és hamar megszoktam.
 
 3. Join Facebook or other Social Media Groups
Rengeteg különböző témájú, tematikájú csoport létezik a különböző közösségi média oldalakon (lécci, lécci, lécci, felejtsd el azt a magyar fordítást, hogy “szociális média” – annyit hallom és fáj a fülemnek!), főleg angol nyelven. Válassz ki párat az érdeklődési körödnek vagy épp a munkádnak, hivatásodnak megfelelően és lépj be. Ha csak passzív tag vagy, de rendszeresen olvasgatsz a csoportban már az is sokat lendíthet az angol szinteden – de ha kommentelsz és posztolsz is vagyis kommunikálsz a tagokkal az még jobb, következésképpen hatékonyabb.
Ne tarts attól, hogy esetleg helytelenül fogalmazol meg valamit – aki akar meg fog érteni, az angol anyanyelvűek amúgy is hozzá vannak szokva, hogy napi szinten kommunikálnak az angolt idegen nyelvként beszélő emberekkel, vagyis hozzá vannak szokva a ‘hibás angolhoz’.
 
 4. Join Professional and Business Groups and Associations
Same here – mondhatnám. Az előző pontban elmondottak itt is érvényesek. Azzal a különbséggel, hogy míg pl. a Facebook-on vagy az Instán inkább informális angollal, sok szlenggel, különböző nyelvjárásokban használt szavakkal találkozhatsz, addig pl. a LinkedIn-en többnyire a formális, üzleties nyelvhasználattal.
Ha a szakmai / üzleti angolod szeretnéd fejleszteni, akkor javaslom, hogy csatlakozz a LinkedIn-hez, akkor is, ha nem áll szándékodban új munkát keresni vagy üzleti, szakmai kapcsolatokat építeni. Ellenben, ha külföldre készülsz élni, dolgozni, tanulni vagy nemzetközi szakmai kapcsolatokra szeretnél szert tenni, akkor kötelező a LinkedIn – de emellett hasznos, ha a hivatásodnak, a végzettségednek megfelelő szakmai csoportokhoz, szervezetekhez is csatlakozol.
Az meg egyértelmű, hogy a beállításokban angol nyelvre váltasz!
 
 5. Learn a New Skill
Ne csak az angolt tanuld angolul, hanem tanulj bárrmi mást is angolul. A beszédkészség fejlesztő tippeket adó írásomban már megemlítettem, hogy ez mennyire hasznos tud lenni a nyelvtanulás szempontjából. Ha meg külföldi költözést és karriert fontolgatsz, akkor plane hasznos.
Nem feltétlenül kell valami akadémiai szintű kurzusra gondolni - lehet valami egyszerűbb, hobbi-jellegű téma is, pl. szappanfőzés, fotográfia. Olyasmi, ami érdekel, amiben örömöd leled és szívesen csinálod - így az ezzel járó nyelvtanulást is élvezni fogod és játszi könnyedséggel tudod fejleszteni a szinted. A kurzus típusától függően különböző nyelvi készségeket tudsz 'megdolgozni': szövegértés, beszédkészség, írott kommunikáció, prezentációs készség. 
 
 6. Post It
Ez is az 1. pont egyik módszere. Szerezz be egy ‘ragadós’ mini jegyzettömböt és ‘cédulázd ki’ az otthonod, az irodád, a garázsodbármit, amit csak tudsz. A lényege az, hogy ráírod a cetlidarabokra pl. a nappalidban található összes tárgy nevét és ráragasztod az adott tárgyra vagy a közelükbe egy nyillal bejelölve. Így óhatatlanul körbe leszel véve napi szinten az angol megnevezésekkel és önkéntelenül is ‘bele fog mászni’ a fejedbe, hogy hogyan is mondják azt, hogy ‘ablakpárkány’ vagy ‘karfa’.
Ez alapvetően kezdő nyelvtanulóknak segít leginkább – haladó szinten inkább már elvontabb, összetettebb fogalmakkal ismerkedik az ember, amiket nem lehet fizikálisan ‘felcetlizni, de így is lesznek olyan tárgyak, amiknek az angol neve még ismeretlen.
Én a Londonban elvégzett lakberendező kurzus alatt jöttem rá, hogy még mennyi olyan, az otthonunkban használatos szó és kifejezés van, amit nem ismerek – pl. dado rail, shower ledge, skirting, eyelet curtain.
 
 
 7. Visual Boards
Ha haladóként a ‘Post-It’ módszert nem tartod hatásosnak vagy nem tartod praktikusnak, hogy cetlikkel van telerakva az otthonod, akkor megpróbálkozhatsz virtuális képgalériával vagy ‘nyelvtáblával’. Canvában nagyon kis helyes ‘képeskönyveket’ vagy táblákat tudsz összeállítani magadnak az általad választott témákban, amiket ki is tudsz nyomtatni és össze tudod fűzni egy mappában vagy kifüggeszted valahová.
Gyűjts össze az interneten olyan képeket, amelyek egy adott témába illenek – ezek lehetnek tárgyakat, helyzeteket vagy elvont fogalmakat megjelenítő képek – rendezd el a képeket a virtuális táblán és mindegyik mellé írd oda az angol nyelvű jelentést. Igyekezz inkább kifejezéseket, szókapcsolatokat írni pusztán egyszeri szavak helyett pl., az üzleti angolod fejlesztése esetén ne szavakat írjál a képek mellé, mint ‘contract’, ‘business plan’, ‘tax return’, hanem inkább szókapcsolatokat, mint ‘signing the contract’, ‘drafting a business plan’, ‘filling out the tax return’.
 
 
 8. Funny Images and Memes
Szintén egy ‘iktasd ki a magyart’ megoldás. És rengeteg van belőlük a neten. Sajnos egy nagy részük azonban hibás és helytelen. Ettől fügetlenül játékos, élvezetes és könnyű módja a nyelvtanulásnak – főleg, ha vizuális típus vagy és úgy jegyzel meg jobban dolgokat, ha azt képi és nem írott formában látod. A kép és a szövegkörnyezet – ha egy részét már érted a szövegnek – segít abban, hogy ‘megfejtsd’ a teljes jelentést, így gyakorlatilag informális módon, egy másfajta tevékenység 'melléktermékeként' is tudod fejleszteni a szókincsed és a szövegértésed.
Én legutóbb például így tanultam meg, hogy mi franciául a ‘madárijesztő’ – az egyik francia csoportban, amiben benne vagyok feljött egy vicces kép szöveggel, amiből egyetlen egy szót nem ismertem, illetve az egyik nyelvtani szerkezetet még csak nagyon érintőlegesen - de a kép alapján meg tudtam fejteni, hogy az az egy ismeretlen szó mit jelent és így tökéletes meg tudtam érteni az egész szöveget.
 
 
 9. Ready-to-use Phrases
Az ‘angolos angol’, illetve az ‘angol gondolkodás’ kifejlesztésének titka, hogy úgynevezett ‘szópaneleket’ tanuljál meg. Ezek a szópanelek segítenek abban, hogy flottul és gördülékenyen beszéld a nyelvet és leszokjál a fejben való fordítgatásról.
Ezek lehetnek olyan rövid, különböző szituációkhoz kapcsolódó mondatok vagy beszédfordulatok, amiket gondolkodás nélkül ‘elő tudsz rántani a zsebedből’ egy-egy adott kommunikációs helyzetben. Ilyen lehet pl. ‘Guess what!’‘Találd ki, mi újság!’, I’t is none of your business!’‘Semmi közöd hozzá!’, ‘I am awfully sorry!’‘Borzasztóan sajnálom!’.
Illetve olyan szókapcsolatok, szóösszetételek, amelyek használatával egyrészt választékosan és ‘anyanyelviesen’ tudod magad kifejezni, pl. ‘As far as I know…’ - ‘Amennyire én tudom…’, ‘As a matter of fact…’ ‘Ami azt illeti…’ vagy abban segítenek, hogy megfelelően értelmezni tudjál szavakat, mondatokat. Erre egy jó példa a ‘make up’, ‘to make up’ és a ‘to make up one’s mind’ – az első egy főnév, jelentése ‘smink’ vagy ‘szépítőszer’, a második egy ige és többféle jelentéssel is bír szövegkörnyezettől és előljárószótól függően: kitalál, összeállít, kárpótol, kibékül, míg a harmadik jelentése: elhatározza magát, döntésre jut. Vagyis csak, ha annyit tudsz, hogy ‘make up’ és nem ismered a ‘to make up one’s mind’ szókapcsolatot, akkor nagy valószínűséggel kicsit bajban leszel az értelmezéssel.
Szóval, tanulj minél több szópanelt. Észre fogod venni, hogy mennyire színesebben, választékosabban és angolosabban fogsz hangzani – és ez meg fogja dobni nem csak az angol nyelvtudásod, de az önbizalmad is.
 
 
 10. Writing, Journaling
Az írás, jegyzetelés segít rendszerezni, értelmezni és jobban eltárolni az információkat. Kézírás esetén ez még fokozottabban igaz. Sajnos a mai digitalizált világban a kézírás egyre jobban kiszorul, pedig nagy szerepe van abban, hogy mélyebben megértsünk, főleg komplexebb és absztraktabb dolgokat, hogy jobban bevésődjenek a tanultak és hogy könnyebben és gyorsabban elő is tudjuk hívjuk azokat.
Nyelvtanulás esetén az írás, jegyzetelés nem csak azt jelenti, hogy leírod az új szavakat, kifejezéseket, a példamondatokat, a nyelvtani emlékeztetőket vagy megcsinálod a gyakorlatokat a munkafüzetben.
Haladó nyelvtudás esetén már elkezdhetsz irogatni egyéb dolgokat is. Például, angolul írd meg a bevásárlólistát, az aznapi teendőid listáját vagy az értekezlet, az üzleti találkozó témapontjait. Ha ez túl snassz, mert már ennél is jobb az angolod, akkor írj angol nyelvű posztbejegyzéseket, hálalistát, vezess naplót angolul, jegyzetelj a munkahelyi értekelzleten vagy üzleti találkozón angolul, válassz ki téged érdeklő témákat és írjál róluk egy ‘kisesszét’, ha szeretsz verselni, akkor próbáld meg angol nyelven.
Amikor írsz, próbálj meg ‘érzésből’ írni – ne úgy csináld, hogy megfogalmazol valamit magyarul magadban és aztán azt akarod lefordítani angolra, mert akkor az agyad a magyar logikát akarja majd követni és abból ilyen öszvér ‘hunglish’ dolog fog születni. Inkább gondold végig a fejedben pár szóban angolul, hogy miről akarsz írni, mit akarsz megfogalmazni – majd próbálj meg ráhangolódni és engedd, hogy feljöjjenek benned a megfelelő szavak és kifejezések.
Ha nyelvvizsgára készülsz, akkor a témakörönkénti ‘kisesszé’ amúgy is egy alap. Ez alatt nem azt értem, hogy szerzel valahonnan egy valaki által kidolgozott és legépelt tételsort. Hanem azt, hogy veszed az időt és fáradtságot és magad kidolgozod a tételeket kézírással és papíron. Macerás – de hasznos.
Én annak idején, mikor a középfokú szóbeli nyelvvizsgámra készültem és élet és halál kérdése volt, hogy sikerüljön, mert a diplomám függött tőle, minden egyes tételt saját magam lelkiismeretesen és alaposan kidolgoztam – minimum kétszer át is írtam őket, mert az első változat amolyan piszkozat volt, ahová csak leírtam a gondolataimat úgy, ahogy jöttek, kijavítgattam, kiegészítettem, beszámoztam a bekezdéseket logikai sorrendben, és utána átírtam ‘szépírással’ egy másik papírra. Melóztam vele rendesen – de meg is lett az eredménye: magasan az én szóbelim sikerült a legjobban a csoportból.
 
 
 11. Watch, Listen and Read
A ‘klasszikus triumvirátus’. Sok hozzáfűzni való nincs – magától értetődik. Nézz, hallgass és olvass minél többet angolul. Mindegyik más-más nyelvi és kommunikációs készségedet fogja fejleszteni.
Ebben a digitalizált és internetes világban mi sem egyszerűbb, mint megnézni egy filmet az eredeti angol nyelven vagy meghallgatni egy podcast-ot olyan témában, ami érdekel. A filmek, videók feliratozásával viszont vigyázz – ha nem ‘gyárilag’ feliratozott, hanem MI generált, akkor sajnos sokszor hülyeséget fordít és helytelenül írja ki a szöveget.
Az olvasás nagyban fogja fejleszteni az angol helyesírási készséged, illetve a nyelvtani tudásod. Feltéve, hogy minőségi írásokat olvasol. Emellett a szókincsedet is bővíti.
Az olvasással kapcsolatban - hogy hogyan is olvass angolul hatékonyan - erre a linkre kattintva találsz bővebb információt.
 
 
 12. Sing a Song
Általában az emberek legtöbbjének a beszéd a leginkább problémás terület idegen nyelv tanulása esetén. Nehezen megy, akadozva, nyögvenyelősen, erölködve – és nem feltétlenül azért, mert a szókincsed nem elegendő ahhoz, hogy kifejezd magad – hanem azért is, mert egy ‘idegen’ nyelvről van szó: más az intonáció, a ritmus, a sebesség, másképp és máshol formáz bizonyos hangokat, és az erre való ‘ráállás’ nem megy egyből. Ezért sokan gátlásosak és nem mernek megszólalni.
Szokatlanul is hangozhatunk magunknak beszéd közben vagy éppen ‘hülyén’, amitől akár egyfajta mentális blokk is kialakulhat a beszédet illetően.
Énekelni viszont szinte mindenki szeret – mégha nem is tud :P És mindenkinek vannak kedvenc dalai, nótái. Énekléskor felszabadultabb az ember, valahogy jobban, természetesebben jönnek a szavak. Bizonyos kutatások szerint énekléskor endorfin azaz a boldogsághormonok egyik fajtája szabadul fel a szervezetben - amikor ezek a hormonok elárasztanak minket, akkor minden könnyebben és jobban megy, a tanulás is. Nem mellékesen pedig az agyunk pozitív emléként fogja eltárolni az angolul (vagy bármilyen más idegen nyelven) való éneklést és a 'szeretem, élvezem csinálni' kategóriába kerül, így könnyebben rá tudjuk magunkat venni az ilyen módon való nyelvgyakorlásra, mint arra, hogy leüljünk a székre és szavakat biflázzunk. 
 
 13. Use a Language Application
Rengeteg nyelvtanulást segítő applikáció van ma már – sokukat tudod ingyenesen is használni, bár tény, hogy ha minőségibb szolgáltatást (több interaktív feladatot, nyelvtani magyarázatot, stb), akkor a fizetős verziókat érdemes használni. Mindegyik applikációnak megvan a maga előnye és hátránya – próbálj ki többet is és válaszd ki a neked legmegfelelőbbet.
Én egyelőre a DuoLingo-t használom, és annak is az ingyenes változatát – ezen tanulok franciát, németet és spanyolt. Kipróbáltam a Busuu ingyenes változatát, de az nekem nem volt szimpi. Mostanában jutottam el oda és arra a szintre mindegyik nyelvből, hogy elgondolkodtam a fizetős verzión – nem akartam egyből beleugrani, mert ismerem magam és sokszor belelkesülök dolgokon, csinálom egy ideig őket, aztén valahogy abbamarad – úgyhogy előbb bizonyítani akartam magamnak, hogy kitartó leszek és nem fogom abbahagyni pár hónap után.
 
 
 14. Grab Every Opportunity to Practice
Practise makes the master! Ebbe bármilyen és akármilyen lehetőség beletartozik. Egyrészt tudatosan és aktívan is kereshetsz olyan lehetőségeket, ahol gyakorolni és egyben fejleszteni is tudod a nyelvtudásodpl. belépsz egy angol nyelvű társalgási klubba, olyan új munkahelyet keresel, ahol gyakrabban tudod használni a nyelvet, célirányosan ismerkedsz angol anyanyelvű emberekkel. Másrészt pedig élsz a váratlan alkalmakkal, amik ‘szembejönnek’ veled pl. az utcán megszólít valaki angol nyelven útbaigazítást kérve vagy azt látod, hogy az üzletben, ahol épp vásárolsz, az angolul kommunikáló vevő szerencsétlenkedik, mert az eladók nem beszélik a nyelvet – ilyenkor nem fordítasz hátat a lehetőségnek, hanem kihasználod az alkalmat a gyakorlásra.
A lehetőségek tárháza kimeríthetetlen – rajtad áll, hogy észreveszed és a hasznodra fordítod.
 
 
 15. Identify Where You Lack
A nyelvtudásod fejlesztése érdekében fontos, hogy tisztában légy azzal, hogy mik az erősségeid és a gyengeségeid, melyik nyelvi területet vagy készséget kell fejlesztened, ahhoz hogy tovább tudj lépni. Ez egyénenként változó, ahogy az is, hogy ki milyen módon tanul hatékonyabban.
Nekem például a beszéd, a társalgás a sarkalatos pontom, míg a nyelvtani megértés és az íráskészség az erősségem. Mikor 2007-ben kikerültem Dániába, egy nemzetközi, angol nyelvű környezetbe, hiába volt meg a szilárd nyelvtani alapom, hiába tudtam írásban jól kifejezni magam, a beszéd sírnivalóan nyögvenyelősen és vért izzadva ment – mivel én ‘alapjáraton’ is inkább introvertált, megfigyelő típus vagyok és nem amolyan ‘social butterfly’. Ellenben volt olyan magyar kollégám, akinek Fekete Lyuk nagyságú hiánnyosságai voltak a nyeltani alapjait illetően, írott angolja gyakorlatilag nem létezett, annyira rossz volt, viszont egy nagyon jó beszélőkéjű, kommunikatív ember volt, így a társalgás nagyon ment neki, bátran kinyitotta a száját és nem zavarta, hogy nem feltétlenül grammatikailag helyesen beszél.
Ha már tudod, hogy hol vannak hiányosságaid, akkor annak megfelelően célzott tanulással, személyre szabott megoldásokkal, feladatokkal lehet azokat kiküszöbölni – így sokkal gyorsabban és hatékonyabban tudod fejleszteni a nyelvtudásod.
 
 
Plus 1 Tip: Talk to Yourself
Csak a hülye beszél magában – állítólag. Szerintem meg nem. Szerintem az intelligens ember rendszeresen társalog saját magával – hangosan. Mindenki beszél önmagához hangtalanul – ezt nevezik gondolkodásnak. Hangos gondolkodásnak meg azt nevezik, amikor szóban, hangosan megfogalmazzuk és kimondjuk mindazokat a gondolatokat, amik a fejünkben vannak
Ez a fajta ‘öntársalgás’, a kézíráshoz hasonlóan, segít a gondolataink rendezésében, rendszerezésében, a jobb megértésben, bevésődésben és a jobb emlékezésben.
Nyelvtanulás esetén is lehet alkalmazni. Például, hangosan elmagyarázol magadnak egy nyelvtani formációt. Vagy ‘kommentálod’ hangosan amit éppen csinálsz – főzöl a konyhában vagy bütykölöd az autódat és közben hangosan mondod, hogy mit is csinálsz. Ha olyan helyen vagy, ahol semmiképpen nem akarod, hogy ‘hülyének nézzenek’, mert magadban beszélsz, akkor is kövesd végig a folyamatot fejben hangtalanul beszélve.
 
 
 
 
Szeretnél te is magabiztosan, folyékonyan és angolosan kommunikálni?

Te is úgy érzed, hogy megrekedt az angolod egy szinten és a hagyományos tanulás/oktatás nem igazán segít?

A szakmai / üzleti életedben van szükséged egy magasabb szintű nyelvtudásra?

Legyünk chat buddy-k és fejleszd velem az angolod!

 

Esetleg külföldre készülsz és szükséged van nyelvi, kulturális és mentális támogatásra, felkészítésre?

Coaching beszélgetésekkel, tanácsokkal, információkkal tudlak segíteni abban, hogy zökkenőmentesen, gyorsan és sikeresen be tudj illeszkedni az új környezetedbe.

Kövesd a London Life Design Facebook oldalát, hogy elsőként értesülj a legfrissebb cikkekről, posztokról. 

Oszd meg velünk a véleményed, a tapasztalatod a témával kapcsolatban

bottom of page