top of page

Tudástár - Karriertervezés, Állásvadászat

 

Personal Branding: Mi az énmárka és mire jó

 

A külföldre költözők nagy része általában egy jobb élet reményében vállalja a "nagy kalandot". Ennek a jobb életnek pedig a többet fizető, a minket személyesen  és szakmilag jobban kielégítő munka is része. Akár alkalmazottként akarunk az általunk választott új országban elhelyezkedni, akár saját lábra szeretnénk állni és valamilyen vállalkozásba belefogni, a sikeres karriertervezés elmaradhatatlan kelléke, hogy magunkat, mint személyt hogyan "alkotjuk" meg, hogyan pozicionáljuk és kommunikáljuk.

Ebben a cikkünkben ebben szeretnénk neked segíteni: hogyan tudod felépíteni magad a Self Branding segítségével, vagyis hogyan tudod kialakítani a csak és kizárólag rád jellemző személyes márkádat. 

 

 

 

 

 

Mi a személyes márka (Personal Branding)

 

A személyes márka (personal brand) vagy énmárka (self brand) fogalma már régóta létezik, de az elmúlt évekig leginkább csak a hírességekhez, közszereplőkhöz kötődött. Az internet széleskörű elterjedésével, valamint a különböző, úgynevezett social media oldalak létrejöttével azonban ma már gyakorlatilag bárkiből lehet személyes márka. 

Az énmárka röviden és tömören  te magad vagy azzal, amilyen hatást, benyomást gyakorolsz másokra, ahogyan a többiek gondolkodnak rólad, amit éreznek irántad, amit mondanak rólad. Mindazoknak a személyes tulajdonságoknak, kompetenciáknak, illetve azon ezekhez kapcsolódó érzelmeknek az összessége, ami mások fejében megjelenik, amikor a neved szóba kerül. Az ahogy te saját magadat bemutatod, "eladod" a külvilágnak, illetve ahogy ez alapján az emberek látnak látnak téged, az a személyes márka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mire jó a személyes márka vagy énmárka

 

A személyes márkád kommunikálja azt a külvilág felé, hogy te ki és mi vagy, mit tudsz, mit gondolsz és mit csinálsz, mit akarsz és hogy merre haladsz. Az emberek pedig ez alapján fognak megítélni. Éppen ezért nem mindegy, hogy mit is kommunikál ez a személyes márka rólad.  

Az énmárka fontossága és haszna elsősorban az egyszemélyes vállalkozások, szolgáltatások körében mutatkozik meg, főleg ott, ahol előtérben van és éppen ezért fontos a szolgáltató személyisége. Az üzleti világban a bizalom kiépítése elengedhetetlen a sikerhez. Nagyon sok esetben az ügyfelek a szimpátia alapján választanak ki egy szolgáltatót, vagy a hitelességre alapoznak. De vajon mikor lehetsz szimpatikus és hogyan lehetsz hiteles? Csak akkor, ha az énmárkád azt közvetíti, amit te magad vagy, amit te képviselsz. Az egyéniség a self branding fontos eleme: valamiben különböznöd kell a versenytársaktól, hogy felhívd magadra a figyelmet és ezt a különbözőséget az egyéniséged fogja megteremteni.

Az üzleti világ mellett ma már a munkaerőpiacon, a HR és a karriertervezés területén is előszeretettel alkalmazzák az énmárkát.  Egy interjú során ma már nem csak azt nézik, hogy milyen releváns tapasztalattal, tudással rendelkezel, ami szükséges egy adott pozíció betöltéséhez, de azt is, hogy te mint egyén, a te személyiséged és megjelenésed hogyan és mennyire  illik bele az adott vállalati kultúrába, a cég imidzsébe. Megfordítva a helyzetet pedig elmondható, hogy neked is sokkal egyszerűbb megtalálni és megszerezni azt a bizonyos "álomállást", ha tisztában vagy önmagaddal, a karriercéljaiddal, és ha ez alapján alakítottad ki a te saját személyes márkádat.  

 

A külföldre költözés esetében még fontosabb az énmárka tudatos kialakítása. Még az otthoni környezetben is kihívás a képzettségünknek, a kvalitásainknak megfelelő munkát szerezni, hát még egy idegen országban. Egy nem anyanyelvi környezetben eleve hátránnyal indulsz a munkaerőpiacon az anyanyelvű, hasonló képzettségű, munkatapasztalatú munkakeresőkkel szemben. Ehhez számítsd még hozzá az eltérő kulturális hátteret: másfajta munkakultúra, vállalati kultúra, gondolkodásmód. Ebben a környezetben még inkább fontos, hogy ki tudj valahogy tűnni a tömegből, hogy fel tudj valami pluszt mutatni, valami csak rád jellemzőt, valami érdekeset, újat, különlegeset ahhoz, hogy felfigyeljenek rád, mint potenciális kollégára. Nyilván valami olyan pluszt, ami összhangban van a megpályázni szándékozott munkakör, illetve a munkáltató értékeivel és prioritásaival. 

 

 

 

A személyes márka elemei

 

Az énmárka alapvetően négy elem különleges kombinációjából áll. Ezek: 

  • Megjelenés

  • Személyiség

  • Kompetenciák, képességek

  • Megkülönböztető jegyek

 

Megjelenés: Itt nem feltétlenül a fizikai adottságaidról van szó. Bár köztudott, -  tetszik vagy sem - hogy általában a vonzó, szépnek tartott emberek könnyebben kapnak munkát, ez azonban nem feltétlenül jelent zöld utat. A kiállásod, a fellépésed sokkal többet számít: az öltözködésed, a testbeszéded, a beszédstílusod, a mozgásod-járásod, testtartásod. 

 

Személyiség: Ami szerves összefüggésben van a megjelenéseddel. Ugyanis a személyiséged (a tulajdonságaid, a viselkedésed, az alapvető mentális beállítódásod, a kommunikációs stílusod, ahogyan kezelsz bizonyos dolgokat, szituációkat és embereket) kihatnak a megjelenésedre, ugyanakkor a megjelenésed befolyásolja, visszahat arra, hogyan viselkedsz, hogyan kommunikálsz. 

 

Kompetenciák, képességek: Mindazon ismeretek, tudások, készségek összesége, amelyekkel rendelkezel, amelyeket többé vagy kevésbé elsajátítottál, amelyekben tapasztalatot, jártasságot szereztél. 

 

Megkülönböztető jegyek: Mindazon, illetve bármilyen olyan személyes tulajdonság, kompetencia (esetenként külső jellemző), amely megkülönböztet téged másoktól, ami egyedivé, különlegessé tesz.

 

 

 

Olvasd el a kapcsolódó cikkünket is, hogy jobban képben légy az énmárka jelentőségével és mibenlétével: Personal Branding: Hogyan építsünk énmárkát 6 egyszerű lépésben.

Ha érdekel, hogyan tudnád felépíteni a te saját professzionális énmárkád a London Life Design segítségével, akkor klikk az Énmárka Építés online kurzus oldalára részletesebb információért.

London Life Design, Személyes márka, Énmárka építés, Karriertervezés, Karrier külföldön, Állásvadászat, Munka külföldön
London Life Design, Karriertervezés, Munka külföldön, Állásvadászat külföldön, Személyes márka, Énmárka építés
A jó önéletrajz, Milyen a jó önéletrajz, Önéletrajz írása, London Life Design, Karriertervezés, Munka külföldön, Állásvadászat külföldön
London Life Design, Karriertervezés, Munka külföldön, Állásvadászat külföldön, A jó kísérőlevél, Hogyan írjunk kísérőlevelet, Kísérőlevél írás
London Life Design, Karriertervezés, Munka külföldön, Állásvadászat külföldön, Állásinterjú, Munkainterjú, Hogyan készülj fel az állásinterjúra, Sikeres állásinterjú
London Life Design, Karriertervezés, Munka külföldön, Állásvadászat külföldön, Sikeres állásinterjú, Felkészülés az állásinterjúra, Hogyan készülj fel az állásinterjúra

Kövesd a London Life Design Facebook oldalát, hogy elsőként értesülj a legfrissebb cikkekről, posztokról. 

 
Oszd meg velünk a véleményed, a tapasztalatod a témával kapcsolatban. 
bottom of page