top of page

Tudástár - Karrier gyermekpedagógiában

 

Karrierlehetőségek / Ki kicsoda?

A tapasztalat azt mutatja, hogy van egy kis káosz a fejekben azt illetően, hogy ki kicsoda és micsoda, nemcsak a kevésbé ismert megnevezések között (governess, maternity nurse, mother"s help) de az olyan ismert és gyakran használt fogalmak közt is, mint a nanny, au-pair vagy baby-sitter. Ami nem is csoda, hiszen a brit társadalmi berendezkedés, illetve a gyermeknevelési szokások sok mindenben különböznek az otthon megszokottól, így kezdetben nem feltétlenül átlátható, hogy egyes megnevezések mögött milyen jellegű munka, elvárások, kötelezettségek és jogok húzódnak meg. 
 
Ezt a témát járjuk itt körbe, rövid áttekintést adva arról mi minden szükségeltetik, ha valaki ebben a szektorban szeretne munkát találni itt kint, illetve  számba vesszük mindazokat a pozíciókat / munkaköröket, amelyekbe megfelelő tapasztalattal, végzettséggel és nyelvtudással, valamint a szükéges ismeretekkel felvértezve jó esélyekkel el lehet helyezkedni külfödiként is.

Erkölcsi és referencia - Amelyek nélkül szinte lehetetlen

 
Pozíciótól és munkakörtől függően, na és persze a munkáltatótól függően más és más az elvárás: a szükséges végzettség, a tapasztalat, a nyelvtudás, stb. Általánosságban azonban elmondható, hogy kivétel nélkül minden pozícióhoz kérnek erkölcsi bizonyítványt - többnyire a brit változatot, a DBS Check-et (régi nevén CRB Check) -  és referenciákat. Ezek nélkül szinte lehetetlen elhelyezkedni ezen a területen. 
A brit hatályos törvények szerint addig senki sem vehető fel sem olyan fizetett vagy önkéntes pozícióba, ahol gyerekekkel kell foglalkozni, amíg érvényes erkölcsi bizonyítvánnyal nem rendelkezik. Ha saját vállalkozásban szeretnél dolgozni, mint pl. childminder vagy tutor, akkor is rendelkezned kell erkölcsi bizonyítvánnyal. Magáncsaládoknál történő elhelyezkedés esetén (nanny) vagy ad hoc jellegű munka esetén (baby-sitter) ez nem kötelező, de szinte nincs olyan család, mely ne várná el ezen feltétel teljesítését. Megeshet, hogy egy család alkalmaz valakit érvényes brit erkölcsi bizonyítvány nélkül is, ez esetben viszont nagyon jó, lehetőleg  a leendő munkáltató barátaitól, ismerőseitől jövő referenciákkal kell rendelkeznünk. 
A másik sarkalatos pont a megfelelő referencia. Ez általánosan elterjedt a brit társadalomban, bármilyen pozícióról is legyen szó. Ennek alapján döntik el ugyanis, hogy mennyire vagy megbízható, tapasztalt és felkészült, mind szakmailag, mind emberileg, mennyire tudsz majd beilleszkedni az  új munkakörnyezetedbe és megfelelően ellátni a munkádat. Ha szeretnél bővebben tájékozódni a brit társadalomban bevett és elvárt referenciák mibenlétéről és típusairól, akkor klikkelj ide 
Az összes többi jellemző kitétel (elsősegély-nyújtó tanfolyam, szakképesítés, Ofsted-regisztráció, tapasztalat, jogosítvány, angol szakképesítés, honosított diploma, angol nyelvtanfolyam) pozícióként és munkáltatóként változik.
Elég széles a paletta, így mindenki tud megfelelő pozíciót találni magának, attól függően milyen feltételeknek felel meg, illetve mely területek iránt érdeklődik leginkább. A pozíciók / munkakörök közötti átjárás meglehetősen rugalmas, ha megvan a továbblépéshez szükséges elméleti és gyakorlati tudás, így a folyamatos szakmai fejlődés és előrelépés biztosított. Az angol felnőttoktatási rendszer is roppant rugalmas, kreditekre és fokozatosságra / szakmai szintekre (Levels) épülő rendszer, amiben mindenki ki tudja választani az igényeinek és a lehetőségeinek leginkább megfelelő kurzust.
 
 
Ha szeretnél részletes és személyre szabott információt és segítséget kapni azt illetően, hogy melyik pozícióba van leginkább esélyed elhelyezkedni és hogyan indulj el ezen a területen, kattints ide 
 
 
 
Az alábbi linkekre kattintva pedig részletes leírást találhatsz mind a gyermekgondozói /óvodai, mind pedig az alsófokú oktatási rendszeren belül betölthető pozíciókról:
 
Karrierlehetőségek - Gyermekgondozás /Óvodapedagógia
Nanny, Temporary Nanny, Night Nanny, Nanny - Housekeeper, Maternity Nurse, Mother's Help, Baby-sitter, Au-pair, Childminder, Nursery Nurse, Nursery Assistant
 
 
Karrierlehetőségek - Alsófokú oktatás
Governess, Tutor, Primary Teacher, Teacher Assistant
Kulturális sokk, London Life Design
Kulturális sokk, London Life Design
Kulturális sokk, London Life Design

Kövesd a London Life Design Facebook oldalát, hogy elsőként értesülj a legfrissebb cikkekről, posztokról. 

 
Oszd meg velünk a véleményed, a tapasztalatod a témával kapcsolatban. 
bottom of page