top of page

Tudástár - Karrier gyermekpedagógiába

 

Karrierlehetőségek / Gyermekgondozás, Óvodapedagógia

Az itteni rendszer rendkívűl sokszínű és alapvetően más, mint az otthoni. Nemcsak az óvodai felépítés, a korosztályos átmenetek térnek el a magyarországitól, hanem ehhez még hozzájön az, hogy itt a magánszférában is rengeteg lehetőség, pozíció kínálkozik - és mindez legálisan, törvényileg szabályozottan. 
Ahhoz, hogy jól megalapozott döntést tudj hozni, hogy neked mely terület / pozíció lenne a legmegfelelőbb, nem árt tisztában lenni azzal, hogy milyen lehetőségek vannak és mik az alapvető követelmények. Az alábbi felsorolásban azokat a pozíciókat / munkaköröket vesszük számba, amelyekbe megfelelő tapasztalattal, végzettséggel és nyelvtudással, valamint a szükéges ismeretekkel felvértezve jó esélyekkel el lehet helyezkedni külfödiként is. 
 
Ha érdekelnek a személyes jellegű tapasztalatok a témával kapcsolatban, akkor a jobboldalon kattints a "Hogyan lettem óvónő, majd nanny" vagy az "Élet az óvodában" ikonra
Nanny
Az angol-magyar szótár dadának fordítja a kifejezést, ennél azonban jóval többről van szó. A klasszikus nanny egy olyan, megfelelő szakképesítéssel vagy tapasztalattal rendelkező személy (általában 2 év gyerekkel való tapasztalat szükségeltetik), akinek a fő és elsődleges feladata a reá bízott gyermek testi, szellemi és lelki jólétéről és fejlődéséről való lehető legjobb és legodaadóbb gondoskodás. Míg a governess a gyermek oktatásáért és neveléséért felel együttesen, addig a nanny munkájának a fókuszában inkább a gondozás és a nevelés áll, és csak ritkán lát el oktatói feladatokat: nagyobb gyerekek esetében segíthet a házifeladatok megoldásában, elmagyarázhat, kiegészíthet egy-két dolgot, jelenséget. Mindettől függetlenül ma már egyre inkább elvárás egy nanny-tól, hogy tudatosan foglalkozzon a gyerekkel: a gyerek életkorának és érdeklődésének megfelelő irányított foglalkozásokat, programokat szervezzen és ne csak úgymond "lerakja a gyereket a sarokba játszani", míg ő egész nap valami mással foglalkozik. Ennek megfelelően egyre szívesebben veszik azokat a nanny-kat, akik rendelkeznek valamiféle releváns képesítéssel.
A nanny pozíció lehet úgynevezett live-in vagyis a családdal együtt vagy egy fedél alatt élő vagy live-out nanny, aki a saját otthonában lakik és onnan jár a családhoz. A lényeg az, hogy a munkavégzés (fő) helye minenképp a család otthona vagyis az a nanny “munkahelye”. A nanny vagy önállóan, a szülők felügyelete nélkül dolgozik, mivel a szülők maguk is munkában vannak (sole charge) vagy egyik szülő otthon van a nanny munkaidejének nagy része alatt (shared charge), de ettől függetlenül bármikor magára hagyható hosszabb időre is a gyerekekkel. Létezik még a nanny-share, amikor két család “osztozik” a nanny-n. Ilyenkor a nanny – a családokkal történt egyeztetés alapján – az egyik család otthonában dolgozik, de a másik család gyermekére is ott, ugyanabban az időben vigyáz. A nanny rendszerint nem kötelezhető háztartási munkára, ugyanakkor elvárják tőle, hogy a gyerekek körüli mindennapi munkához kapcsolódóan rendbe tartsa a házat: gyerekek szobája, fürdőszobája, gyerekek mosatlanja, vasalnivalója, konyha rendbetétele főzés, étkezés után, stb. Továbbá heti egy-két esti gyerekfelügyelet is beletartozik a munkaköri teendőibe. A nanny tipikusan alkalmazotti pozíció, a munkáltató család fizeti az adót és a TB-t utána.
Kereset: nettó Ł10-15/óra live-out nanny esetén, £310-450/ hét live-in nanny esetén
 
Bővebb és részletesebb információt a nanny munka mibenlétéről, az elindulásról, a kötelességekről és jogokról a "Segítség, nanny akarok lenni" cikkünkben találsz.
 
 
Nanny-housekeeper
Ebben az esetben a klasszikus nanny munka keveredik a házvezetőnői munkával: a nanny nem csak a gyerekek körüli teendőket látja el, hanem a családi élet és a háztartás körüli teendőkből is jelentős részt vállal: pl. a családi nyaralások, kisebb hivatalos ügyek intézése (posta, számlák), családi bevásárlás, főzés, számlák intézése. Emellett a gyerekek óvodai, iskolai dolgait is ő intézi, illetve tőle is elvárnak heti egy-két esti gyermekfelügyeletet.
Kereset: nettó £350-400/hét live-in nanny esetén, nettó £400-500/hét live-out nanny esetén.
 
 
Temporary Nanny
Olyan “rendes” nanny, aki nem hosszútávú vagy meghatározatlan idejű szerződéssel dolgozik egy családnak, hanem alkalmi jelleggel egy bizonyos időtartamra (pár naptól pár hónapra, családi nyaralások alkalmával vagy a család hivatalos nanny-ját helyettesíti betegség esetén), esetlegesen több családnak is. A Temporary Nanny általában egy vagy több ügynökség alkalmazásában áll, amely kiközvetítik őt különböző családoknak, ritkább esetben magánvállalkozásban dolgozik.  
Fizetés: ugyanannyi, mint a live-out nanny fizetése
 
 
Night Nanny
A Night Nanny újszülöttek vagy csecsemők mellett dolgozik estétől másnap reggelig, általában 9pm – 8am között. Feladatuk a babák altatása, vetkőztetése-öltöztetése, éjszakai felügyelete, ellátása (pelenkázás, etetés), cumisüvegek fertőtlenítése. Segítséget és tanácsot ad az anyukának a baba alvási szokásának megfelelő kialakításában, szoptatásban vagy más egyéb babák körüli teendőkben, illetve egyfajta "tehermentesítő szolgálatot" lát el éjjelente az édesanya mellett.
Kereset: nettó £90+/night 
 
 
Mother's Help
A Mother's Help – ahogy az elnevezés is mutatja – egyfajta kisegítő személy az anya mellett. Ebben az esetben az édesanya vagy háztartásbeli vagy otthonról dolgozik, vagyis jellemzően otthon van, de szüksége van egy extra, ház és gyerekek körüli teendőkben neki segítő személyre. Ennek megfelelően a Mother's Help napi teendői egyaránt magukban foglalják a szokásos háztartásbeli munkákatés és a gyerekek körüli feladatokat. A családdal kötött megállapodástól függően élhet velük egy fedél alatt (live-in) vagy önállóan (live-out). Általában napi 10 óra a munkaideje, valamint hetente egy-két esti gyerekfelügyeletet várnak el tőle. Háztartási feladatok ellátása ugyan elvárt eleme a Mother” Help munkakörének, ugyanakkor nem a család takarítónője/cselédje és többnyire megállapodás kérdése mi mindent kell elvégeznie a házban vagy akörül. Általában mosás, vasalás, mosogatás, rendrakás, bevásárlás, főzés tartozik a feladatai közé. Ez a pozíció nem úgynevezett "sole charge" pozíció vagyis a Mother' Help nem rendelkezik önálló és kizárólagos felügyelettel a gyermekek felett, hanem általában az édesanyával együttműködve, annak felügyelete alatt dolgozik. Ennek megfelelően a pozícióra kevésbé tapasztalt, felkészült jelöltek is alkalmasak, mivel - elméletileg - nem lehet őket hosszabb időre teljesen egyedül hagyni a gyerekekkel. Munkajogi állását illetően ugyanúgy alkalmazott, mint a nanny, vagyis az őt foglalkoztató család köteles fizetni utána az adót és a TB-t.
Kereset: nettó £200-250/hét
 
 
Au-pair
Az au pair olyan többniyre fiatal (18-26) személy, aki elsősorban nyelvtanulási, munkatapasztalat és kulturális ismeretszerzési céllal megy külföldre, általában egy vagy két évre. Az őt vendéglátó/befogadó családdal együtt él, akik egyben a teljes ellátásáról is gondoskodnak, mindezért cserébe az au-pair gondozza és neveli a család gyermekeit, valamint ellátja a könnyebb háztartási teendőket is. A pozíció nem formális munkaviszony, nem adóköteles, így Nagy Britanniában ehhez nem kell kiváltani az úgynevezett NI Number-t (adó és TB kártya). Ennek megfelelően az au-pair nem kap fizetést, hanem heti zsebpénzt. Hivatalosan és legálisan maximum heti 25-30 óra munkavégzésre kötelezhető, valamint heti kétszeri esti gyermekfelügyeletre. Jellemzően kevés munkatapasztalattal és hiányosabb nyelvtudással is sikeresen el lehet helyezkedni mint au-pair, semmilyen kvalifikációs megkötés nincs. 
Zsebpénz: £65-100/hét
 
Ha szeretnél bővebben is informálódni arról, hogy miben áll az "aupairség", milyen jogok és kötelességek járnak a pozícióval, mire figyelj oda, amikor ügynökséget/családot keresel és választasz magadnak, akkor klikkelj ide.
 
 
Maternity Nurse
Olyan képzett vagy megfelelően gyakorlott szakember, aki a szülővé válás folyamatában segít egy családnak mind gyakorlati, mind elméleti téren. Jellemzően az először szülővé váló pároknak vagy édesanyának segít a baba fogadására felkészülni, illetve tanácsokkal, útmutatásokkal látja el őket a baba gondozását, fejlődését illetően: szoptatás, etetés, pelenkázás, alvási, étkezési szokások, a baba fejlődése. Magyar szemmel amolyan privát védőnőnek nevezhetnénk, aki nem azért van ott, hogy ő maga gondozza és lássa el a babát, hanem hogy támogassa a szülőket a baba körüli teendők megtanulásában, hogy elősegítse az anya/szülők és a kisbaba közti érzelmi kapocs kifejlődését, megerősödését, illetve hogy az első pár, általában hektikus hét a lehető legzökkenőmentesebb legyen mind a baba, mind az újdonsült szülők számára. A Maternity Nurse munkarendje és munkaideje egyénenként és családonként változó, attól függően, hogy a családnak mire van szüksége és a Nurse mit tud vagy akar bevállalni. Jellemzően önfoglalkoztató pozíció (self employed).
Ha rendelkezel magyar védőnői, csecsemőgondozói szakképeístéssel vagy nővérként szereztél tapasztalatot a szülészeti osztályon, akkor ez egy lehetséges karrierút lehet a számodra. A NARIC révén esetleg el tudod ismertetni az otthoni kvalifikációdat, de lehet szükséges lesz egy itteni Maternity Nurse tanfolyam elvégzésére is.
Kereset: bruttó £700-900/hét
 
 
Babysitter
Ideiglenes és alkalmi, ad hoc jellegű gyermekfelügyelet, jellemzően az esti órákban, a szülők távolléte esetén. Ez a pozíció igényli a legkevesebb tapasztalatot, gyakorlatilag bárki csinálhatja, akinek van egy kis affinitása a gyerekekhez, szereti őket és ért hozzájuk. Tipikusan az esti, lefekvés elötti időszak, fürdetés, mesemondás, lefektetés, altatás, rendrakás és esti-éjszakai felügyelet tartozik a teendőik közé. 
Az NSPCC ajánlása szerint 16 év a minimum korhatár erre a típusú munkára, így ezt elég korán el lehet kezdeni, bár vannak ügynökégek, családok akik 18-20 évben húzzák meg a határvonalat. Mivel ad hoc jellegű munkáról van szó nem feltétlenül adóköteles. Sokan egyetemi/főiskolai vagy más jellegű tanulmányaik mellett válalnak be alkalmankénti baby-sitter munkát.
Kereset: hétköznapokon nettó £7-8/óra, hétvégén £9-10/óra, munkaszüneti napokon (Bank/Public Holidays) akár ennek a duplája is lehet.
 
 
Childminder
A "Childminding Business" tulajdonképpen privát óvodai vállalkozást jelent, ahol a childminder a saját otthonában fogadja a gyerekeket, akiknek egész napos ellátást és foglalkoztatást biztosít. A childminder-ek mindenképp megfelelően kvalifikált szakemberek, akiknek a vállakozásukat kötelezően regisztráltatniuk kell az Ofsted-del (Office for Standards in Education) Angliában, az SCC-vel (Scottish Commission for the regulation of Care in Scotland) Skóciában, a CSSIW-vel (Care and Social Services Inspectorate Wales) Wales-ben, illetv e a HSE-vel (Health Service Executive) Írországban. Ezek mind minőségbiztosítási és felügyeleti szervek, amelyek többek között a childminder szakmaiságát és az otthonában biztosított ellátás szakszerűségét és biztonságosságát ellenőrzik. A childminder tehát magánvállalkozó, nem a szülők alkalmazásában áll, így maga felel az éves adóbevallásáért, illetve a megfelelő adó és TB fizetéséért.  
Ez a vállalkozási forma elég népszerű a kisgyermekes anyukák körében, akik a saját gyermekeik mellett még pár, szomszédos kisgyermek ellátását, gondozását is elvállalják, hivatalosan és legálisan. Minden esetben a  lakhely szerinti önkormányzatnál kell érdeklődni a lehetőségekről és a procedúráról, mivel (legalábbis Angliában és Wales-ben) az illetékes önkormányzat által elfogadott szakképeítéssel és elsősegélynyújtó tanfolyami végzettésggel kell rendlekezni. Emellett az önkormányzatok anyagi segítséget is adhatnak vállalkozás elindításához. 
 
Ezen az oldalon rengeteg információt találsz, egész Nagy Britanniára vonatkozólag, hogy merre és hogyan indulj el, mint childminder. 
 
 
Nursery Nurse
A Nursery Nurse a magyar óvodapedagógus angol megfelelője, aki a brit rendszer szerint a 0-5 éves korosztállyal foglalkozik. Ha rendelkezel magyarországi óvodapedagógusi képzettséggel, akkor érdemes hivatalos angol fordítást csináltatni ról, esetleg a NARIC-kal is beazonosíttatni (ami alapján itt kint tudni fogják, hogy az otthoni kvalifikációd a UK képzési rendszerben milyen típusú és szintű képzettségnek felel meg). Ha megfelelőnek találják a végzettséged (minimum az itteni Level3 szintnek kell megfelelni)és a tapasztalatod, akkor minden gond nélkül felvesznek a Nursery Nurse pozícióba, esetleg egyből Room Leader-ként vagyis csoportvezetőként kezdhetsz. Az óvódai munka, pont a rendszer különbözőségéből adódóan, kissé más és persze illik ismerni az itteni óvodapedagógiai programot (Early Years Foundation Stage), de alapvetően kiválóan ellátható egy magyar kvalifikációval is. Ha viszont idővel szeretnél feljebb lépni, akkor mindenképp érdemes elvégezni egy itteni kurzust. 
Kereset: bruttó £14.000-18.000/év
 
Részletes angol nyelvű hovatalos információért klikkelj ide.
 
 
Nursery Assistant
Ha nincs formális óvodapedagógusi végzettséged, de van valamiféle, referenciákkal bizonyítható, tapasztalatod gyerekek gondozása/nevelése területén  (ami nem az unokatestvér alkalmankénti esti felügyeletét jelenti), esetleg valami hasonló, kapcsolódó területen szereztél szaképesítést (pl. kisgyermekgondozó) és az angolod is megfelelő, akkor érdemes megpályázni a Nursery Assistant pozíciót. Ez amolyan "belépő" pozíció az óvodai szakmai hiearchiába, innen jellemzően továbbképzik magukat az ebben a munkakörben dolgozók. A Nursery Assistant hasonlóan a Teaching Assistant-hoz a képzett kollegák keze alá dolgozik, általában a Nursery Nurse vagy a Room Leader felügyelete és igazgatása alatt áll, nem végez szakmai (nevelői/oktatói) tevékenységet, inkább a gondozói feladatokat látja el. Ritkán, de előfordulhat, hogy még a képesítés megszerzése elött szakmai feladatokat is rábíznak, de ez nagyban függ az óvodai menedzsmentttől és magától a Nursery Assistant képességeitől.
Kereset: bruttó £13.00-16.000/év
 
Ezen a linken kiváló felsorolást találsz arról, hogy milyen képzési lehetőségek vannak az óvodapedagógusi szakképesítés megszerzésére.
 
 
 
Kulturális sokk, London Life Design
Kulturális sokk, London Life Design
Ki az az au-pair, London Life Design
óvónő Angliában, óvónő Londonban, nanny Angliában, nanny LononbanLondon Life Design
angol óvoda, óvodai élet Angliában, óvónő Angliában, London Life Design

Kövesd a London Life Design Facebook oldalát, hogy elsőként értesülj a legfrissebb cikkekről, posztokról. 

 
Oszd meg velünk a véleményed, a tapasztalatod a témával kapcsolatban. 
bottom of page