top of page

Tudástár - Karrier gyermekpedagógiában

 

Ki az az au-air

Au-pairnek állni a mai napig rendkívűl népszerű dolog, sok fiatal lány és egyre több fiú gondolja úgy, hogy ideális így kezdenie a külföldi életét vagy legalábbis egy kis tapasztalatot, kalandot és nyelvtudást felszedni az au-pair munka révén. 

Ez a feltételezés alapvetően meg is állja a helyét, sokan azonban nem gondolják át rendesen, hogy ez tulajdonképpen miből is áll, miféle kívánalmakat és nehézségeket hordoz és milyen esetleges veszélyeket rejt magában. Ebből származnak aztán a mindenféle horrorsztorik, az elrettentő példák, melyek hozzájárultak az au-pair munka degradálódásához, függetlenül attól, hogy sok esetben maga az au-pair tájékozatlansága és alkalmatlansága is hozzájárult a keserves véghez. 

Érdemes tehát alaposan tájékozódnunk, felkészülnünk és akkor az a néhány hónap, amelyet külföldön töltünk, mint au-pair felejthetetlen élmény lesz. 

Mi az au-pair és ki lehet au-pair
Az au-pairkedés eredendően kulturális csereprogramnak indult és szigorúan az is volt egy darabig. Fiatalok, elsősorban lányok nyelvtanulás, kulturális ismeretszerzés és egy kis világlátás céljából vállaltak el bizonyos időre au-pair pozíciót. Korhatáros is volt, max 26-27 éves korig lehetett valaki au-pair, maximum 2 évre. Maximalizálva volt a heti óraszám 25 órában, heti 2 szabadnappal, a munka leginkább a gyerekekhez kapcsolódott, illetve könnyebb házimunka elvégzését lehetett még elvárni egy au-pairtől. És a legfontosabb: a család garanciát vállalt arra, hogy biztosítja a nyelviskolát - ez alap volt, mivel részben ez is volt a program lényege. Nem minősült és most sem minősül hivtalos munkavállalásnak, így adózni sem kell a kapott pénz után, ami amúgy is zsebpénz, mivel szállás, étkezés biztosítva van és elméletileg az orvosi ellátás és egészségügyi biztosítás is. Ennek megfelelően itt, az Egyesült Királyságban a NI számot (ami az itteni adó és TB számnak felel meg) sem kell kiváltani. Kezdetben a családokat is megszűrték, vagyis olyanok lehettek fogadócsaládok, akik korrekten kezelték az au-pairt, egyenrangú partnerként, amolyan kvázi vendégnek, aki egy darabig velük él és segít nekik. Vagyis semmiképp nem ingyen cselédként tekintenek rá. Ez mára sajnos kissé lezüllött és sokak fejében az au-pair fogalma többé-kevésbé azonosult a házicseléd fogalmával, aki bármilyen munkát megcsinál, illetve meg lehet vele csináltatni nesze-semmi-fogd meg-jól fizetésért. Ma már bárki fogadhat "au-pairt", olyan családok is, akik gyakorlatilag csak kihasználni akarnak valakit a maximumig semmi pénzért - talán nem véletlen a rengeteg horrorsztori, ahol rendre arról számolnak be fiatal lányok, hogy mennyire kihasználták, megalázták őket, nem fizették a zsebpénzt, nyelviskoláról szó sem volt és minden munkát velük végeztettek.
 
A tisztességes közvetítők, akik nemcsak a jelentkezőket szűrik meg, de a fogadó családokat is, a mai napig az eredeti kritériumok alapján dolgoznak. A jelentkezők oldaláról nézve ez azt jelenti, hogy csak az lehet au-pair, aki megfelel az alábbi követelményeknek:
  • 18-29 éves (elsősorban) lányok
  • Nincs gyermekük és nem férjezettek
  • Egészségügyileg alkalmasak
  • Legalább alapfokon beszélnek angolul (illetve bármilyen más, a fogadó család által beszélt nyelven)
  • Szeretnek gyerekekkel foglalkozni, van benne némi tapasztalatuk és erről referenciájuk is van 
  • Hajlandóak besegíteni a házimunkában
  • Kedves, barátságos természetűek 
  • Bűnügyi nyilvátartásban nem szerepelnek
 
 
Ügynökség által vagy önállóan
Ha tapasztalatlan vagy, kissé önállótlan vagy bátortalan, ha még életedben nem voltál egyedül külföldön, ha a nyelvtudásod még sok kiívánnivalót hagy maga után, ha még otthon vagy, Magyarországon, akkor az a legjobb, ha keresel egy megbízható, szinvonalas ügynökséget, ahol teljeskörű felkészítést és támogatást nyújtanak neked mindvégig, amíg az ő égiszük alatt dolgozol, mint au-pair és probléma esetén segíteni tudnak. Sok megbízható, tisztességes ügynökség van, nem mind "lehúzós és kihasználós".  Nézelődj az interneten, érdeklődj több ügynökségnél is a feltételekről és az általuk nyújtott au-paireknek szóló szolgáltatásokról, garanciákról, beszélj más au-pairekkel és mindezen információk alapján döntsd el, hogy neked melyik ügynökség a legszinpatikusabb.
Ha már gyakorlott vagy, éltél már önállóan külföldön, dolgoztál már ebben a pozícióban korábban, jól beszéled a nyelvet, illetve ha már külföldön tartózkodsz és jól kiismered a helyi viszonyokat, főleg ezen a területen, akkor megpróbálkozhatsz önállóan is a kereséssel. Azzal viszont érdemes tisztában lenni, hogy százalékos arányban nagyobb az esély arra, hogy ügynökség által normálisabb és tisztességesebb családot fogsz ki, akiket az ügynökség leellenőrzött és akikkel pontosan le van tisztázva, hogy milyen kritériumok alapján keresnek au-pairt és milyen feltételeket tudnak biztostani. Természetesen az sincs kizárva, hogy rendes családot találjon valaki önállóan, hirdetés útján, de általános tapasztalat, hogy a fent említett problémák inkább azon esetekben fordulnak elő, amikor a család és az au-pair jelölt öállóan, ügynökségi háttér nélkül talált egymásra. 
 
Azt is fontos tudni, hogy az ügynökség nem kérhet  tőled pénzt magáért a közvetítésért. Ettől függetlenül vannak költségei egy ilyen vállalkozásnak, pl. fotókat, igazolásokat, referenciákat, egyéb dokumentumokat kell beszerezni, fénymásolni. Sok ügynökség a kiközvetítés feltételeként szabja, hogy elvégezz egy általa szervezett gyerekneveléssel, csecsemőgondozással kapcsolatos rövid kurzust vagy elsősegélytanfolyamot. Ezek szintén pénzbe kerülnek, de felesleges úgy tekinteni rájuk, mint ügynökségi lehúzásra. Ami tudást ott kapsz, az a tiéd, annyival is gazdagabb, tanultabb és tájékozottabb ember leszel. Nem beszélve arról, hogy a te érdekedben áll, hogy minél jobban és alaposabban felkészült legyél az au-pair munkára - mert azért valljuk be, a testvéreidre, a rokonok és barátok gyerekeire vigyázni nem ugyanaz, mint egy idegen család gyerekeire egy olyan országban, amelynek a nyelvével, kultúrájával, szokásaival még csak most ismerkedsz.
 
 
Várható nehézségek
Au-pairkedni külföldre megy az ember lánya, idegen kultúrába, idegen környezetbe, ismeretlenek közé, ráadásul kevéske nyelvtudással – mivel ez is részben a cél: megtanulni a nyelvet anyanyelvi környezetben. Ez elég ijesztő, de minimum stresszes tud lenni, egyedül érzed magát, elhagyatottan, kiszolgáltatottan – ezek bizony nem jó érzések és hosszú távon a munkád minőségére is rányomhatják a bélyeget. A “hab a tortán”, hogy ráadásul egy idegen család életébe és mindennapjaiba költözöl be és itt döntő mértékben neked kell igazodni az ő ritmusukhoz és szokásaikhoz. Ez sem könnyű sokszor. A munka is tud tartogatni meglepetéseket. Gyerekekkel foglalkozni nagy felelősség. Ez nem játék, még ha úgy is tűnik, hogy csak egész nap a gyerekek körül kell “sertepertélni”, játszani velük. Eleve mások lehetnek a gyermeknevelési szokások az eltérő kultúrából fakadóan, pláne ha nem angol vagy európai családhoz kerül valaki. Sokszor neveletlennek vagy kezelhetetlennek tűnnek a gyerekek, főleg az elején, amikor még annyira nem ismerik az új au-pairt, még nem kötődnek hozzá és nekik is meg kell szokni az új helyzetet. Elég egy pillanat, amikor nem vagy ott vagy csak félrenézel, elég egy hiba és megvan a baj. Saját magadnak teszel azzal szívességet, ha minél inkább felkészült vagy, nem csak a gyerekgondozást illetően, de a jogaidat és kötelességeidet illetően is.
A hatályos angol jogszabályok nagyon komolyan veszik a gyerekvédelmet (Safeguarding Children), számtalan jogszabály létezik a kiskorúak testi, szellemi, lelki épségét illetően, így nem árt, ha azért tisztában vagyunk a saját a munkánkkal járó jogokkal és kötelezettségekkel, főleg egy idegen országban.
 
A tisztességes fogadó családok amikor au pair alkalmazása mellett döntenek, tisztában vannak vele, hogy egy olyan emberrel bővül a családjuk, aki azért határozta el a külföldön tartózkodás e módozatát, hogy az adott ország nyelvével, kultúrájával testközelből ismerkedhessen. Tehát nem szolgát vagy nevelőnőt fogadnak, hanem egy, a családtagok életét megkönnyítő illetőt, akinek hasonló feltételeket biztosítanak, mint saját gyermeküknek. Azt mondanánk, hogy egy kicsit magukat, és egy kicsit gyermekeiket is tehermentesíteni akarják, mert úgy ítélik meg, hogy egy pótlólagos segítő nélkül nem boldogulnának. Persze vannak olyan esetek is, ahol a legnagyobb körültekintés ellenére sem sikerül megtalálni a közös hangot az au painek és a házigazdának, ebben az esetben családot kell  váltani.
 
 
Nyelvtudás
Tévedés azt gondolni, hogy zéró nyelvtudással is lehet valaki au-pair. A fogadó családok nyilván nem beszélik a nyelvünket, sem a szülők, sem a gyerekek - közösen beszélt nyelv nélkül meg elég nehézkes a kommunikáció. Előfordulhat, hogy éppenséggel az egyik szülő magyar és esetleg a gyerekek is hellyel-közzel beszélik a nyelvünket vagy legalább értik, de egyáltalán nem ez a tipikus. Igaz, hogy részben nyelvtanulási célzattal is lesz valaki au-pair, de ez nem azt jelenti, hogy ott kint fogja megtanulni az első szavakat, hanem azt, hogy a már meglévő tudását szeretné gyakorolni, bővíteni és fejleszteni. Vagyis kell tudni a nyelvet, legalább egy jó alapszinten. A fent említett problémáról nem is beszélve: baj, konfliktus esetén a nyelvet éppen csak nyökögő au-pair el van veszve és ki van szolgáltatva. A te jól felfogott érdeked, hogy a lehetőségekhez képest minél jobban értsd és beszéld a fogadó családod/országod nyelvét.
 
 
 
Au-pairkedni mindezektől függetlenül jó dolog, ha fiatal vagy, nincs sok munkatapasztalatod és a nyelvet sem annyira jól beszéled, de szereted a gyerekeket, türelmes vagy, felelősségteljesen gondolkodó és van benned egy kis vagányság, kalandvány. Ha a neked megfelelő családhoz kerülsz, akik valóban amolyan “kvázi családtagként” kezelnek, felejthetetlen élményben lehet részed, a nyelvet is jól megtanulhatod, rengeteg élet- és munkatapasztalatra tehetsz szert (nyilván leginkább a gyermekek nevelése, gondozása terén).
Ezért fontos, hogy kellő körültekintéssel vágj bele ebbe a kalandba, ne ülj fel mindenféle hangzatos ígéreteknek. Szánj rá időt és energiát, hogy megfelelően informálódj minden általában fontos és neked speciálisan fontos kérdésről és akkor nem érhetnek sokkoló meglepetések.

 

 

Érdemes ellátogatni a British Au-pair Agencies Accociasion oldalára, ahol további naprakész információakt olvashatsz az itteni au-pair helyzetről, valamint egy listát is találhtsz megbízható BAPAA-regisztrált au-pair ügynökségekről.

Ezen a kormányzati oldalon pedig egy rövid összefoglalót találhatsz arról, hogy az UK törvények alapján mit értenek au-pair alatt:

www.gov.uk/au-pairs-employment-law

Kulturális sokk, London Life Design
Kulturális sokk, London Life Design
Kulturális sokk, London Life Design
Kulturális sokk, London Life Design

Kövesd a London Life Design Facebook oldalát, hogy elsőként értesülj a legfrissebb cikkekről, posztokról. 

 
Oszd meg velünk a véleményed, a tapasztalatod a témával kapcsolatban. 
bottom of page