top of page

TUDÁSTÁR / A KÜLFÖLDI LÉTTEL JÁRÓ NEHÉZSÉGEK

London Life Design, Tudástár, A külföldi léttel járó nehézségek, Önmenedzselés.JPG

 

Az elmúlt években nagymértékben megnőtt a külföldön élő és dolgozó, vagy éppen tartósan letelepedő magyarok száma. Mindenkinek megvan a maga egyéni története, hogy miért is döntött a külföldi élet mellett, azonban még azok is, akik „jókedvből” (tanulás, világlátás, kalandvágy) vágtak neki a nagy kalandnak elkerülhetetlenül szembe találják magukat pár, kisebb vagy nagyobb problémával. Hogy ki hogyan éli meg és mennyire bírja el lelkileg, fizikailag ezeket a nehézségeket, egyénileg más és más. A sikeres megküzdéshez azonban eleve tisztában kell lennünk azzal, hogy lesznek problémáink, illetve fontos, hogy tudjuk számunkra milyen módszerek, megoldások működnek egy-egy felmerülő nehézség, akadály esetén. És legalább ilyen fontos, hogy legyen kihez fordulnunk, ha segítség kell, illetve merjünk is segítséget kérni. 
A külföldi költözésre való felkészülésbe nem csak az tartozik bele, hogy alaposan tájékozódunk a célországról, hanem az is, hogy mind mentálisan, lelkileg és fizikailag (!) is felkészítsük magunkat a változásra, az előttünk álló nehézségekre – mert lesznek, az biztos! Tévedés azt hinni, hogy egy másik országba való költözés egy csapásra megoldja minden búnkat, bajunkat és hogy odaát kolbászból van a kerítés vagy éppen zöldebb a gyep. A legtöbbünk viszi magával a különböző otthoni problémákat, beidegződéseket, amiket ideig-óráig a külföldi lét újdonsága és izgalma elfedhet, de egy idő után úgyis a felszínre buknak. Ráadásul emellé még újabbak problémák társulnak, szimplán abból adódóan, hogy egy más, egy idegen környezetbe kerültünk. Éppen ezért fontos, hogy ismerjük kellően önmagunkat, a teherbírásunkat, legyen stratégiánk arra nézve, hogyan tudunk túllendülni a mélypontokon és tegyünk is aktívan azért, hogy túllépjünk a nehézségeken. 
Külföldön élni alapvetően jó és hasznos, rengeteg pozitív hozadéka lehet az életünkbe, a személyiségünkbe, ha engedjük. Ehhez viszont fel kell ismernünk, hogy milyen problémák hátráltatnak minket és megoldást is kell találnunk rájuk. Ha azonban hátat fordítasz és nem nézel szembe ezekkel a bajokkal és leginkább önmagaddal, annak többnyire sírás és hazafutás lesz a vége. 
 
Az alábbi felsorolásban megtalálhatod azokat a jellemtő nehézségeket, buktatókat, amikre számíthatsz egy másik országba való költözéskor. Nyilván mindenki másképp tapasztalja meg ezeket, van akinél egyik vagy másik fel sem merül, de kivétel nélkül mindenki szembe fogja találni magát ezek közül legalább egy problémával.
 
 • Nyelvi akadályok 
 • Idegenség érzet, idegen / más körülmények, az otthonérzés, a megszokott környezet elvesztése 
 • Beilleszkedési nehézségek a helyi kultúra, szokások, életszemlélet felszínes ismeretéből fakadóan 
 • Képzettségednek, tapasztalatodnak, illetve érdeklődésednek megfelelő munkalehetőség megtalálása 
 • Megfelelési kényszer 
 • Megélhetési nehézségek 
 • Család, barátok hiánya 
 • Bonyolultabbá vagy éppen felszínesebbé váló emberi kapcsolatok 
 • Elszigetelődés, elmagányosodás 
 • Önbizalomvesztés 
 • Identitás-problémák: hol van az otthonom, hová tartozom, „jó magyar” vagyok-e 
 
 
Jómagam immár több, mint egy évtizede élek külföldön. Anglia a 4. ország, előtte éltem Dániában, Malawiban és Kínában is. Vagyis egymástól gyökeresen eltérő „világokban”, ahol bizony nekem is meg kellett küzdenem a fent felsorolt nehézségek közül jó párral. Pedig én anno kalandvágyból vágtam neki a világnak, nem kényszerből. De volt, hogy sírtam (ahogy talán a jobb oldali fenti képen is látható). Volt, hogy fel akartam adni és elfutni…végül nem tettem.

 

 

A London Life Design Útravaló Beszélgetések szolgáltatásában ebben tud neked segíteni, hogy ne add fel, ne szaladj el - ha szükségéd érzed személyre szóló támogatásnak, beszélgetésnek.

Kövesd a London Life Design Facebook oldalát, hogy elsőként értesülj a legfrissebb cikkekről, posztokról. 

Oszd meg velünk a véleményed, a tapasztalatod a témával kapcsolatban. 
bottom of page