top of page
TUDÁSTÁR / HOGYAN KEZELD A VÁLTOZÁSOKAT KÜLFÖLDÖN
Hogyan kezeld a változásokat külföldön, London Life Design, Életúttervezés, Önmenedzselés,
Amikor külföldre költözünk, nagyon gyakori probléma, hogy nem igazán találjuk a helyünket, nem tudjuk mi tévők legyünk, hogyan induljunk el az ismeretlenbe. Sokszor túl sok lehetőségünk van és nem tudunk eligazodni, sokszor meg éppen túl kevésnek tűnnek a bejárható utak.
Siklósi Nóra,  változáskezelő coach, a London Life Design partnerírója, ebben az írásában egy egyszerű, de nagyon hatékony eszközt mutat be - az általa kifejlesztett 'Lehetőség Mappa' modelt, ami nagyszerű segítség lehet a kiköltözés utáni változások kezelésében, önmagunk újbóli megtalálásában

Tanácstalanságunkat, elveszettségünket gyakran nem valljuk be még önmagunknak sem, csak halogatjuk a tettek mezejére lépést. Hányan és hányszor fogadták meg maguknak, hogy holnaptól elkezdem az új nyelvet megtanulni, vagy beiratkozom egy régóta vágyott tanfolyamra, vagy éppen elkezdem kiépiteni a kapcsolati hálómat, megírni az önéletrajzomat, vagy akár csak keresni egy kis helyi csoportot ahol időt szentelhetek hőn szeretett hobbimnak. Sajnos sokszor akár évek tellnek el, mire bármibe is belekezdünk, ami nagy veszeteség a számunkra, elvesztegetett idő.
A probléma ott van, hogy az új környezetben gyakran nincs lehetőségünk, tudásunk, tapasztalatunk  folytatni addigi szakmánkat, jól bevált, megszokott mindennapi életünket. Meglepő módon erre sokszor csak a kivándorlás után eszmélünk rá, igy sokként ér bennünket. Kérdés, hogy mit tehetünk ebben az esetben, hogyan próbáljuk összerakni életünk részekre hullott darabjait, hogyan fedezzük fel önmagunkat és találjuk meg a számunkra legmegfelelőbb, legkézenfekvőbb megoldást az új otthonunkban?
 
Nem egyszerű, de van megoldás. Szeretnék nektek bemutatni egy általam kifejlesztett coahing technikát, amelynek lényege, hogy a környezet adta lehetőségeket kombináljuk a tapasztalatainkkal, potenciálunkkal és természetesen saját lehetőségeinkkel. E kombináció alapján próbáljuk megtalálni, és megtervezni a számunkra ideális utat, utakat.
 
 
'Lehetőség Mappa' modell, coaching technika
A modell rendkivül egyszerű, ugyanakkor hatékony támogató technika új lehetőségeink feltérképezéséhez, megvalósitásuk megtervezéséhez. Az alábbi példa új karrierlehetőség feltérképezésére irányul, de a módszert az élet más területein is jól lehet alkalmazni.
 
 • Fogjunk egy üres mappát, e mappa szolgál a terveink gyűjtésére.
 • Egy üres papirra irjuk le melyek azok a karrier lehetőségek melyek számitásba jöhetnek. (Akár a legmerészebb ötleteinket is leirhatjuk)
 • E lehetőségeket egyesével nézzük végig, és mindegyiken gondolkodjunk el, adjunk egy számot neki 1-10-es skálán. 1-es a legkevésbé releváns, 10-es a legrelevánsabb. E lista arra szolgál, hogy összeszedjük a gondolatainkat és egy bizonyos területére fókuszáljunk az életünknek, továbbá arra is kitűnő, hogy visszatárjünk rá és esetleg átgondoljuk a relevancia-skálánkat.
 • Az előző listából foglalkozzunk tüzetesebben azokkal, melyeknek 8-10 közötti értékeket adtunk.
 • Vegyünk egy új lapot, és kezdjük őket elemezni. Kezdjük a 8-as értékelést kapottakkal, majd a 9-sek és a 10-ek jönnek.
 • Minden egyes lehetőségnél alaposan gondoljuk át mit kell tennünk ahhoz, hogy azt a lehetőséget megvalósitsuk, mennyi energiát kell befektetnünk és mennyi időbe telik, milyen erőforrások ráforditásával valósithatjuk meg célunkat.
 
Vegyünk egy  egyszerű példát:
 • Magyarországon óvó-pedagógusi végzettséggel rendelkező szakember, külföldön is hasonló munkát szeretne végezni. Mit tehet?
 • Beszéli-e az új ország nyelvét? Amennyiben nem, van-e ott magyar oktatási intézmény, ahol dolgozhatna? Természetesen hosszú távon a nyelvet is el kell sajátitani, így meg kell keresni a számunkra legkézenfekvőbb nyelvtanulási módszert (online tanfolyam, csoportos, egyéni, intenziv, heti egyszeri stb)
 • Milyen papirok szükségesek az oktatáshoz az új környezetben? Szükséges-e helyi referencia?
 • Lehetőségünk van-e elvégezni helyi vagy online tanfolyamokat a szakterületünkön?
 • Van-e olyan terület a munkánkon belül, amit akár azonnal el tudunk kezdeni? Gyermekekre vigyázni, korrepetálni, helyettesiteni, önkénteskedni. Minél előbb kezdünk el aktivan dolgozni a terveinken, annál hamarabb tudjuk megvalósitani a céljainkat.
 • A lényeg, hogy alaposan gondoljunk át minden apró részletet, feladatot, teendőt, lehetőséget.
 
Amikor az előző listával elkészültünk egy vagy kettő olyan lehetőség ki fog emelkedni, amivel tovább dolgozhatunk. Válasszuk ki őket és szedjük pontokba a teendőket a kitűzött cél megvalósitásához. Ne feledjük a célok, hozzájuk rendelt feladatok, és időpontok nélkül csak kivánságok.
Csináljunk egy konkrét előrehaladási tervet. Minden egyes célhoz rendeljünk feladatokat, a feladatokhoz pedig készitsünk egy időtervet is. Azt is irjuk oda, ha valaki segitségére van szükségünk tervünk megvalósitásához, illetve ne feledkezzünk meg a költségekről sem.
 
Természetesen mindenkinek saját motivációjától, egyéniségétől, körülményeitől függ, hogy milyen tempóban halad előre, igy az elkészitett terv is változhat, sőt változnia is kell. Amikor elvégeztünk egy feladatot, pipáljuk ki. Az sem baj, ha egy-egy részfeladatot oldunk meg. Minden lépés fontos és hasznos. Ahogy haladunk előre a teendőinkkel, úgy egyre magabiztosabbá, nyitottabbá válunk, rájövünk, hogy amiről azt gondoltuk lehetetlen, azt nem is kerül olyan nagy erőfeszitésünkbe, és kiderűlhet a forditottja is természetesen.
Egyet soha ne felejtsünk el, a helyzet amiben vagyunk nem könnyű, de kezelhető. Ne szégyenkezzünk, ne érezzük magunkat rosszul ha segitségre szorulunk. Abba gondoljunk bele, hogy ez egy új lehetőség amit nem szabad elszalasztanunk, és minden lépés, minden erőfeszités a mi javunkat szolgálja.

 

 

Siklósi Nóra

Transitional / Változáskezelő Coach

Mobiltárs - Útrakelőknek és Útkeresőknek

Nóra rövid bemutatkozóját, illetve az elérhetőségeit a Partnerek, Szakértők oldalon találod meg.
Olvasd el Nóra korábbi cikkét a kapcsolatépítés fontosságáról és hogyanjárról.

 

 

A London Life Design Életúttervezés / Útravaló Beszélgetések szolgáltatása segít neked abban, hogy sikeresen megküzdj a külföldi létből adódó nehézségekkel és be tudj illeszkedni az új életedbe - ha szükségéd érzed a személyre szóló támogatásnak, beszélgetésnek. 

Kövesd a London Life Design Facebook oldalát, hogy elsőként értesülj a legfrissebb cikkekről, posztokról. 

Oszd meg velünk a véleményed, a tapasztalatod a témával kapcsolatban

bottom of page