top of page
TUDÁSTÁR / HORDOZHATÓ KARRIER

A hordozható karrier olyan típusú munka, amelyet bárhol, a világ bármely sarkában végezhetünk. Olyan foglalkozás és karrierút, amelyet bárhova magunkkal vihetünk és fent is tudjuk tartani függetlenül attól, hogy egy másik városba vagy egy új országba költözünk.

A hordozható karrier nagyobb szabadságot biztosít Önnek abban, hogy hol szeretne élni és dolgozni, és segít megőrizni a szakmai identitását, ahelyett, hogy minden alkalommal újból elköltözne, amikor újra kezdi a munkát.

Ezenkívül nagyobb rugalmasságot biztosít munkájának megszervezéséhez, hogy támogassa a nemzetközi életmódot, és valójában segíthet a kevesebb munkában, hogy jobban élvezhesse a tengerentúli életet.

 

Miért "hordozható" karrier?

A hordozható karrier kialakításának számos oka van

 

Lehet, hogy olyan országban él vagy szeretne élni, ahol:

  • Ön nem beszéli a nyelvet, így alkalmatlanná válik a legtöbb munkára.

  • Rendkívül nehéz, ha nem lehetetlen a munkavállalási engedély megszerzése.

  • A hitelesítő adatait nem fogadják el és nem ismerik el.

  • Nincs igény az Ön speciális készségeire.

  • A kereseti potenciál vagy a fizetési szint túl alacsony ahhoz, hogy fenntartsa a kívánt életmódot.

Vagy utazni és megtapasztalni a világot. Azt a szabadságot szeretné, amelyet a helyfüggetlen munka végez.

Hordozható karrier lehetőségek

Történelmileg kevés olyan karrier volt, amely valóban hordozható és élhető jövedelmet biztosított. Ezek a pályák tanítást, ápolást, gyermekgondozást vagy adminisztratív támogatást foglaltak magukban.

Azonban a technológia mai fejlődésével, mint például a hangos IP-programok, például a Skype, a nagy sebességű internetkapcsolat, valamint a vállalkozások létrehozásának és a szolgáltatások online értékesítésének lehetősége, a hordozható karrierlehetőségek listája most sokkal hosszabb.

Advertisement

A hordozható munkák listája a következőket tartalmazza: könyvelő, művész, webtervező, számítógépes programozó, online üzleti menedzser, informatikai szolgáltatások, coaching, tanácsadás, író, újságíró, publicista, tanár, import/exportőr, közösségi média stratéga, kereskedő, kutató, rendezvényszervező.

Ahogy a piacok globálisabbá válnak és a technológia fejlődik, biztosak vagyunk abban, hogy nemcsak több hordozható karrierlehetőséget látunk, hanem egyre többen követik őket, hogy megvalósítsák a nemzetközi, mobil életmódról szóló álmukat.

Hordozható és nem hordozható karrier

De miben különbözik a hordozható karrier a nem hordozható karriertől?

Van néhány kulcsfontosságú különbség:

  • A hordozható karrier gyakran olyan szolgáltatásokat vagy készségeket foglal magában, amelyekre általában nagy a kereslet világszerte. Az oktatási és képzési, egészségügyi és technológiai karrier gyakran hordozható, mivel a szolgáltatások iránti kereslet általában meghaladja a tehetségek helyi kínálatát.

  • A hordozható karriert elsősorban nem a joghatóság vagy a helyspecifikus hitelesítő adatok vagy diplomák határozzák meg. A jogi diplomák és az orvosi diplomák példák a megbízólevelekre, amelyeket nem mindenhol fogadnak el könnyen.

  • Bár nem mindig ez a helyzet, a hordozható karrier általában nem korlátozza az embert a helyi piacra. A hordozható karrier magában foglalhatja a szolgáltatások virtuális nyújtását vagy a termékek online értékesítését. Lehetsz coach vagy tanácsadó, aki helyi személyes coachingot vagy tanácsadást nyújt, de szolgáltatásokat is nyújt telefonon vagy videocsevegésen keresztül világszerte. Valójában online vállalkozást vezethet, amely egyáltalán nem értékesít senkinek a helyi piacon.

  • A hordozható karrier általában rendszeres elkötelezettséget jelent a technológiával, valamint az online üzleti és kommunikációs eszközökkel. Ez különösen igaz, ha egy személy virtuálisan nyújt szolgáltatásokat, vagy online termékeket hoz létre és értékesít.

  • A hordozható karrier általában nem foglalja magában a téglagyártó vállalkozások tulajdonlását és irányítását. Az ilyen vállalkozás létrehozásának folyamata és az értékesítés vagy költöztetés nehézségei miatt kevésbé ideális azok számára, akik mobilisabb életmódot keresnek.

Ennek ellenére a szervezetek egyre globálisabbá válnak. Nemcsak a holnapi munkák nagy részét fogják virtuálisan ellátni vagy elvégezni, de úgy gondolom, hogy a piaci változások speciálisabb virtuális szolgáltatásokhoz vezetnek.

Külföldre költözéskor visszük magunkkal az iratainkat, a ruháinkat, a kedvenc könyveinket és a sokat jelentő emlékeinket. Milyen jó is lenne a csomagba suvasztani legfontosabb kapcsolataink mellett a munkánkat is, nem? Egy mobilizálható szakma ugyanis fényévekkel megkönnyítené az ember dolgát, ha idegenben kell talpra állnia, a rutint kialakítania, és egyáltalán, az identitását megőriznie. Ilyenkor bizony mentőöv lehet a csomagokkal együtt kibontható és működésbe állítható „hordozható karrier”, vagyis egy olyan foglalkozás, amely bárhol végezhető.

Talán neked is segíthetnek az alábbi ötletek, ha nem klasszikus szabadúszó munkát végzel, nem vagy, mondjuk, újságíró, fotós vagy masszőr. Vagy: ha esetleg épp most küzdesz egy ismeretlen országban az otthon hagyott szakmai éned hiányával. Nekem ezek a gyakorlati tippek segítettek, amikor munka nélkül, honvággyal küszködve térképeztem fel a zéróhoz közelítő munkalehetőségeimet Pekingben.

1. Újradefiniálás

Az első fázis szakmai és személyes szembenézéssel indul. Ülj le egy fehér lap elé, és készíts egy listát arról, hogy mit szeretsz csinálni, mi jelent sikerélményt számodra, mi az, ami elvonja az energiádat, mi az, ami motivál, milyen közegben éreznéd igazán jól magad, mi az a szakmai kihívás, ami inspirálna. A jó hír, hogy így az ember a mélyebb rétegekbe is eljut, amire a két munkahely közötti álláskeresés, hirdetések végigpörgetése közben nem feltétlenül lenne ideje. Tudom, racionális érvek szólnak a helyi megüresedett állások feltérképezése mellett, de a saját igényeink és vágyaink feltárása sokszor olyan lehetőségeket is elénk is dob, amelyeket limitálna ez a módszer.

2. „Out of the box” szakmai meghatározás

Készíts egy táblázatot: a vízszintes felső sorba írd be azokat a tevékenységeket, amelyeket szeretsz csinálni. Ide kerülhet a prezentációtól kezdve a könyvelésen át a beszélgetésig bármi, amiben örömödet leled. A táblázat függőleges első sorába listázd azokat a területeket, amelyeken kimagaslóan jó vagy. Jó támpont lehet korábbi munkahelyi értékelés, szakmai visszajelzés. A fantáziát az üres kockák kitöltésénél kell igazán elengedni, mert idekerülhet a két sor keresztmetszetéből adódó, bármilyen vad ötlet. Az én táblázatomban vízszintesen sorakozott a stratégiai tervezés, az írás, a tréningek tartása, a főzés, míg függőlegesen a marketing, a szövegírás, az előadói képesség szerepelt. Ezeket összevegyítve többek között olyan karrierutak merültek fel, mint az éttermi marketing-tanácsadó, kulináris blogger, vendéglátóipari tréner. Ez a gyakorlat leginkább párban hatásos. Szerencséseknek persze kéznél van egy karrierré alakítható hobbi: egy pesti sales-es lány Amerikában passziójának hódolva aerobic-oktató lett, míg egy francia hölgy hagyományos kínai mintás vászontáskákat, laptop-tokokat kezdett el tervezni Pekingben. Egy magyar pszichológus lány külföldre költözésekor otthoni vendégköre helyett most az éterben, Skype-on kivitelezhető szakmai és lelki tanácsadást nyújt külföldön élőknek.

3. Konvertálható készségek

Továbbra is szükséged lesz fehér lapra, de ezúttal azért, hogy a konvertálható készségeidet gyűjtsd össze. Ide kerülhet bármi, aminek egy új nyelvi és kulturális közeg nem szab határt: szervezőkészség, problémakezelés, kreatív gondolkodás stb.

4. Networking 1 – Hasonló helyzetben lévők közössége

A hozzád hasonlóan kényszerűen szakmai megújulást keresők tanácsai, tapasztalatai mérföldkövekkel közelebb vihetnek a helyzeted megoldásához, és lelki oldalról is támaszt nyújthatnak. Ha nincs még ilyen csoport, hozz létre egyet, vagy nézz körül az online térben. Külföldön élőkhöz szól a Nők külföldön Facebook-csoport sokrétű, hasznos információval a külföldi álláskereséstől, a beilleszkedésen át a lelki problémákig. De hogy a negatívumokban is rejlik lehetőség, annak jó példája az az ügyes magyar lány, aki Amerikában élő, magyar szülők panaszáradata mögött látott meg egy kihasználatlan piac rést: magyar nyelvű foglalkozásokat szervez a környéken élő magyar gyerekeknek.

5. Networking 2 – Szakmai szervezetek

A kapcsolatépítés és- ápolás szakmai szervezetekkel szintén számos támpontot adhat a kereséshez. Érdemes a témádba vágó rendezvényeken részt venni, bár ezek közül sok fizetős, de a beszélgetések a legrosszabb esetben is – minimum – irányt mutatnak, ez igen jól jön, ha útelágazáshoz érsz.

6. Gyakorlati oldal

Munkavállalási engedély, megfelelő vízum, jogi keretek feltérképezése, piac felmérése, marketing anyagok (website, névjegykártya, FB-oldal) – ezek mind az adott ország és piac szabályozásaitól és szokásaitól függenek.

7. Karriertanácsadó

Egy – a te helyzetedre specializálódott, a helyi piacot ismerő – szakember közelebb vihet a terveid megvalósításához.

8. Önkénteskedés

Angolszász országokban az önkéntes munka az áhított szervezetnél akár belépőt is jelenthet egy megnyíló pozícióra. Bár anyagi korlátok miatt nem ez tűnik a legjobb megoldásnak, de ha csak heti egy napot, a szabadidőd egy kis részét szenteled a téged érdeklő szervezetre, nemcsak tapasztalatot szerezhetsz, hanem a készségeidet is szinten tarthatod.

9. Informális beszélgetés egy HR-szakemberrel

Ha megvan az irány, és esetleg egy adott szervezeten belül képzeled el a jövődet – tegyük fel szintén jól mobilizálható szervezetfejlesztőként –, akkor egy informális beszélgetés során rá lehet kérdezni arra, hogy milyen lehetőségeket lát számodra az adott területen. Ha több interjú után sem sikerült állást találnod, akkor be lehet vetni egy amerikai barátnőm ötletét: egyszerűen kérd ki a HR-es véleményét arról, hogy mivel teheted magad piacképesebbé az adott területen.

 

A London Life Design Életúttervezés / Útravaló Beszélgetések szolgáltatása segít neked abban, hogy sikeresen megküzdj a külföldi létből adódó nehézségekkel és be tudj illeszkedni az új életedbe - ha szükségéd érzed a személyre szóló támogatásnak, beszélgetésnek. 

Kövesd a London Life Design Facebook oldalát, hogy elsőként értesülj a legfrissebb cikkekről, posztokról. 

Oszd meg velünk a véleményed, a tapasztalatod a témával kapcsolatban

bottom of page