top of page

Tudástár - Karrier gyermekpedagógiában

 

Segítség, nanny akarok lenni

Hogyan lehetsz nanny és mi kell ahhoz, hogy nanny lehess

 

Nanny-nek lenni jó. Főleg, ha szereted a gyerekeket, van türelmed hozzájuk és értesz a nyelvükön, ha képes vagy önállóan és felelősségteljesen dolgozni, döntéseket hozni, ha  bírod azt, hogy kicsit amolyan "magányos farkasként" dolgozol, kollégák nélkül, szereted a munkával járó rugalmasságot és változékonyságot, ugyanakkor elviselsz bizonyos mértékű monotóniát.
Megfelelő, klasszikus és jól fizető nanny munkát találni nem is olyan egyszerű, de nem  is lehetetlen. Ha rendelkezel bizonyos feltételekkel és tudod azt is, hogy merre indulj el, milyen információk és képességek segíthetnek és mik gátolhatnak a sikeres munkakeresésben, akkor minden sokkal egyszerűbb. Kétféle úton találhatsz nanny munkát: vagy ügynökségen keresztül vagy privátban: hirdetés (saját vagy munkaadó) vagy mások ajánlása alapján. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. 
 
A London Life Design Nanny Academy által kínált online tréningek, szakmai és információs anyagok segítenek neked abban, hogy fel legyél vértezve a legalapvetőbb társadalmi, kulturális, nyelvi és szakmai ismeretekkel, annak érdekében, hogy minél könnyebben hamarabb találj megfelelő és tisztességes munkát ebben a szektorban, illetve minél hamarabb, egyszerűbben és sikeresebben be tudjanak illeszkedni az itteni új életükbe és munkájukba.
További infformációért, részletes tréningprogram leírásért kattints  linkre:          
                                       

 

 ​A szakképzett nanny
 
Bár hivatalosan semmilyen szakképesítés nem szükségeltetik ahhoz, hogy valaki nanny-ként dolgozzon (vagyis nincs törvényi szinten releváns kvalifikációhoz kötve), az utóbbi időben azonban megfigyelhető az a tendencia, hogy maguk az ügynökségek és a családok is elvárnak valamilyen, a területhez illeszkedő képesítést és jártasságot. Minél több, annál jobb.
Nézzük, formális szempontból ki a tökéletes nanny:
  • DBS checked / DBS vetted: rendelkezik brit erkölcsi bizonyítvánnyal
  • First Aid certified: elsősegély tanfolyamot végzett
  • Liability Licenced / Insured: biztosítással rendelkezik
  • Qualified: szakképzett, rendelkezik legalább az alapvető Common Core Skills & Knowledge kvalifikációval vagy más egyéb gyermekpedagógiával kapcsolatos képzettséggel
  • Ofsted registered: tagja az úgynevezett Child Care Voluntary Register-nek
  • Experienced: tapasztalt: ezalatt nem a kistestvérek és unokatestvérek felügyeletét vagy a random baby-sitterkedést értik, hanem valódi munkatapasztalatot
  • Excellent references: kitűnő ajánlásokkal rendelkezik a korábbi munkáltatóitól
  • Clear Driving Licence/Experienced Driver: Balesetmentes vezetési gyakorlat, tapasztalt vezető
  • “Plus Factor”: bármilyen képesség, jártasság, ami hasznosítható a gyerekekkel való foglalkozás során, pl. hangszeres tudás, extra nyelv ismerete, kézművesség, úszás, tenisz

Ezeknek a kitételeknek ma már egyre több nanny felel meg, mivel elég nagy a verseny, így mindenki igyekszik a legjobbat, valami többet, mást nyújtani. Színvonalasabb ügynökségek nem is igen állnak szóba olyannal, aki nem gyakorlott (ezalatt minimum 2 év gyermekpedagógiában, gyermekgondozásban eltöltött évet értenek) és nem képzett. Ez nem jelenti azt, hogy ne lehessen egyáltalán elhelyezkedni mindezek nélkül, de nyilván minél több mindennel rendelkezel a fent felsoroltakból, annál nagyobb esélyed van munkát találni, mégpedig annál hamarabb és annál jobban fizetett munkát.
 
A feltételekről részletesen is olvashatsz a Tudástár / Gyermekpedagógia menüpont alatt, ha bővebb információra van szükséged.


Hogyan indulj el
 
Ha a feltételek többségének megfelelsz, akkor már csak egy jó önéletrajzra, kísérőlevélre, egy vonzó szakmai portfólióra van szükséged, és már indulhat is az állásvadászat. Ha nincs vagy alig van gyakorlatod/munkatapasztalatod e téren (pláne nem UK munkatapasztalat), ráadásul még az angolod sem olyan jó, akkor a legjobb talán au-pairként kezdeni vagy baby-sitterként. Ezekben a pozíciókban nem várnak el tőled sem "pöpec" angolt, sem komolyabb szakmai képzettséget vagy tapasztalatot, viszont arra nagyon jó, hogy gyakorlatot szerezz ebben a munkakörben, megismerd az itteni szokásokat, fejleszd a nyelvtudásod, közben esetleg még képezd is magad, így a későbbiekben könnyebben és gyorsabban tudsz nanny állást találni. Rengeteg speciális weboldal, gyűjtőportál van, ahol baby-sitter-ként vagy au-pairként hirdetheted magad egy önéletrajz és fotó feltöltése révén vagy ügynökségeken keresztül. 
Az is járható út lehet, hogy önkéntes munkát vállalsz bizonyos időre valamely gyermekszervezetnél, alapítványnál (általában heti 2 órát és 1 éves elköteleződést várnak el). Rengeteg gyerekekkel és/vagy családokkal foglalkozó szervezet, alapítvány működik UK szerte, sokuk hirdetni is szokott, ha önkéntesekre van szükségük (az ingyenes Metro újságban rendszeresen szoktak ilyen hirdetések megjelenni). Általában 1-2 napos tréninget is szoktak biztosítani a kiválasztott önkénteseknek, valamint az utazási és/vagy ebédköltséget is fedezik a munka során.  Az angolok általában értékelik, ha valaki önkéntesként tevékenykedik és az ilyesmi igen pozitív pontként tud mutatni az önéletrajzodban, mivel azt jelzi a potenciális munkaadód felé, hogy te valóban szereted a gyerekeket és elkötelezett vagy a professzionalizmus és a szakmai fejlődésed terén. 
 
Az elvárások listájából talán a legfontosabb a DBS checked - References - First Aid certified "triumvirátus". Nanny-nak lenni egy bizalmi állás: a szülők a szemük fényét, a gyermekeiket bízzák rád, egy nekik gyakorlatilag vadidegen személyre, ráadásul a saját otthonukban. Érthető, ha meg akarnak arról bizonyosodni, hogy megbízható, felelősségteljes, gyerekszerető személyt engednek be a házukba és az életükbe. Így ez a három kitétel alapnak számít, ha el akarsz indulni ezen a pályán, a többi meg viszonylag hamar pótolható vagy beszerezhető már menet közben. Ha ezek közül egyiket sem kéri a család vagy meglehetősen lazán kezeli az egyéb elvárásokat is, akkor számíthatsz arra, hogy nem megbízható munkaadóval állsz szemben és hogy valami "gikszer" biztos lesz: nincs szerződés, nem vagy bejelentve, kevesebb pénzt kapsz, több lesz a munkaórád, a munkád jelentős része háztartás körüli tevékenység lesz. Vagyis nem a “klasszikus” nanny feladatokat fogod ellátni, hanem inkább olyan mindenes leszel, aki mellékesen a gyerekeken is rajta tartja a szemét. 
 
 
A nanny és a munkája
 
Nanny-ként a rádbízott gyerekek felügyelete, gondozása, nevelése, esetlegesen oktatása a feladatod. A gondozási, nevelési alapelveket illetően a családdal meg kell állapodnod és az általuk megadott instrukciókat kell követned - kivéve az olyan extrém eseteket, ahol úgy ítéled meg, hogy a szülők által alkalmazott alapelvek és instrukciók veszélyeztethetik a gyerek testi, szellemi és lelki jólétét/fejlődését. A munka nem abból áll, hogy lerakod a gyereket a szoba közepére és csináljon azt, amit akar, te meg foglalkozol a magad dolgával, míg fél szemed a gyereken tartod. Alapvető elvárás, hogy képes legyél a gondjaidra bízott gyermek életkorának, képességeinek, érdeklődésének megfelelő játéktevékenységeket biztosítani, tápláló ételeket készíteni/főzni, életkorának megfelelően gondozni és vigyázni rá. Emellett családonként változó, más egyéb elvárások is lehetnek. Előfordulhat az is, hogy a szülők megkérnek, készítsd fel a gyereket az óvodai/iskolai életre a lehetőségekhez mérten, pl. taníts dalokat/mondókákat, alapvető színeket, mértani alakzatokat, számokat. Vagy épp segíts a házifeladatban, korrepetáld egy kicsit. Ezek mind felkészültséget, tájékozottságot kívánnak tőled: ismerj számos kreatív, szórakoztató vagy játszva tanító tevékenységet, legyen fogalmad a gyerekek pszichés, mentális és fizikális fejlődéséről, életszakaszairól, ismerd valamennyire az itten óvodai/iskolai, illetve gyermekvédelmi rendszert, pedagógiai programokat, követelményeket. És persze kell az általános tájékozottság, műveltség is. 
Sarkalatos pont a nanny munkájában a házimunka kérdése: mit és mennyit? Klasszikus nanny pozícióban a nanny dolga a gyerekek jóléte és biztonsága, nem pedig a háztartás vezetése, rendben tartása. Ettől függetlenül a gyerekek körül felmerülő háztartási teendők (beágyazás, rendrakás, gyerekek szennyesének, tiszta ruhájának felügyelete, főzés, konyha használat utáni rendbetétele, stb.) szerves részét képezik a mindennapi munkának és természetes és jogos elvárás is a szülők részéről, hogy a nanny ezeket rendesen ellássa. Ezen felül további megbeszélés és egyetértés tárgyát képezi további, más jellegű háztartási feladatok ellátása.
 
A Nanny Academy online kurzusain (Becoming a Nanny, Professional Nanny) mindezekről a dolgokról részletesen olvashatsz, illetve a kurzus elvégzése után ellátunk olyan anyagokkal, segédletekkel, amelyek segítségével tájékozottabb és felkészültebb nanny lehetsz.
 
A nanny-ként dolgozók két nagyobb csoportba oszthatók: vannak akik hivatás-szerűen tevékenykednek és vannak akik csak átmeneti  megoldásnak, átmeneti pénzkereseti forrásnak tekintik a nanny munkát. A  professzionális, hivatásos nanny vagy már hosszú évek óta csak és kizárólag ezt a pályát űzi vagy ezt tekinti a jövőbeni foglalkozásának hosszútávon, szemben az "alkalmi" nanny-val, aki az élete egy rövidebb periódusában kíván csak ezzel foglalkozni, pl. addig amíg főiskolára, egyetemre jár. Sok család általában minimum egy éves elköteleződést vár el a nanny-tól, de nem ritka, hogy valaki évekig egy családdal marad. Ez sok lemondással, kompromisszummal is járhat a nanny magánéletét illetően, pláne ha valaki live-in nanny vagyis a családdal egy fedél alatt él. Live-out nanny esetében is lehet elvárás, hogy együtt menjen a családdal nyaralni vagy elutazzon velük valahová rövidebb-hosszabb távra. Emellett mindkét esetben a szülők igényt tartanak heti egy-két esti gyerekfelügyeletre.
Ezeket mind számításba kell venni, amikor próbálod megtalálni a helyed ezen a területen, és próbálod öszeilleszteni az itteni új vagy már éppen kialakult életeddel. Ahány család, annyiféle igény és elvárás létezik, így biztosan találsz magadnak olyan családot, amely a te igényeidnek, elképzeléseidnek leginkább megfelel. Léteznek nagyobb szabadságot, rugalmasságot, félállást vagy ad hoc jellegű munkát kínáló nanny vagy más pozíciók is. Ha szeretnéd jobban átlátni a lehetőségeket és megérteni a különböző pozíciók mibenlétét, kattints erre a linkre: Karrierlehetőségek - Ki kicsoda.
 
 
Néhány munkajogi "apróság"
 
A nanny pozíció a legtöbb esetben alkalmazotti jogviszonyt jelent, ritka kivétellel, de lehetsz önfoglalkoztató is, de ez minden esetben a HMRC (a brit adóhivatal) elbírálása alá esik. Ha a fizetésed több, mint nettó £100/hét, akkor a munkáltatód köteles fizetni a TB-det (National Insurance Contribution), valamint adózni utánad. Ez azt jelenti, hogy nyilvántartást kell vezetnie a családnak a keresetedről (Payroll Record), valamint korrekt fizetési papírt (Pay Slip) is kell, hogy adjon. Továbbá jogosult vagy négy hét fizetett szabadságra (Annual Leave), a törvényileg megállapított betegszabadságra és fizetésre a betegszabadág alatt (Statutory Sick Leave and Sick Pay), illetve az itt törvényileg meghatározott szülési szabadságra (Maternity Leave) és GYES/GYED-re (Maternity Pay). 
Mindezeket a szerződésed is kell, hogy tartalmazza sok más egyéb fontos kitétellel együtt. Semmiképp ne állj munkába, illetve ne maradj úgy, hogy nincs szerződésed - a munkakezdésed napján, de legkésőbb onnan számított egy héten belűl meg kell, hogy kapd a szerződést. Ha ez elmarad, akkor szinte biztos lehetsz benne, hogy feketén akarnak foglalkoztatni vagyis se TB-t, se adót nem fizetnek utánad és semmi egyéb fent leírt juttatás sem jár. 
A Pay Slip-en többek közt szerepelnie kell a bruttó, illetve nettó keresetednek. Ha live-out nanny vagy akkor - tapasztalattól, képzettségtől, kortól függően - nettó £8-15 az órabér. Live-in nanny esetén nem órabérben, hanem heti munkabérben számolnak: ez  nettó £250-400/hét lehet. 
 
A Nanny Academy online tréningjein ezek is további, részletes megbeszélésre kerülnek, továbbá minden résztvevő kap egy hivatalos szerződés-mintát is, amely alapján tudni fogja, hogy a saját munkazerződésének milyen alapvető kitételeket kell tartalmaznia.
Részletes tréningprogramért kattints ide.
  

 

Kulturális sokk, London Life Design
Kulturális sokk, London Life Design
Kulturális sokk, London Life Design
Kulturális sokk, London Life Design
óvóda angliában, óvodai élet angliában, óvónő angliában, óvónő londonban, londoni munka

Kövesd a London Life Design Facebook oldalát, hogy elsőként értesülj a legfrissebb cikkekről, posztokról. 

 
Oszd meg velünk a véleményed, a tapasztalatod a témával kapcsolatban. 
bottom of page