top of page

TUDÁSTÁR / PASSZÍV STRESSZ - TIPPEK HOGYAN KEZELD

Passzív stressz, London Life Design, Életúttervezés, Önmenedszelés, Boldog élet, Sikeres é

 

Számtalan stresszhelyzettel találjuk szembe magunkat nap mint nap. Az élet megannyi kihívást, megoldandó helyzetet állít elénk, melynek következtében könnyen elhatalmasodhat rajtunk a stresz érzése. Sokszor azonban akkor is nyugtalannak, kimerültnek érezhetjük magunkat, amikor igazából nincs is rá semmi okunk. Ha úgy gondoljuk, hogy nagyjából rendben vannak a dolgaink, nincs igazából semmi, ami miatt aggódnunk, nyugtalankodnunk vagy rágódnunk kéne, mégis valahogy stresszesnek érezzük magunkat, akkor nagy valószínűséggel a körülöttünk lévő ideges, roszkedvű vagy panaszkodó emberek negativ energiái hatnak ránk, azokat vesszük át. 
Napjainkban a stressz népbetegségnek számít. A munkahelyi stressz az egyik leggyakoribb oka annak, hogy a dolgozó emberek hosszútávú betegállományba kényszerülnek, hiszen komoly egészségügyi problémákat okozhat (pl. szívroham, rák). De a magánéletünkben is ugyanúgy ki vagyunk téve a stressznek. A Hawaii Egyetem pszichológus professzora, Elaine Hatfield és csapata által végzett kutatása kimutatta, hogy a stressznek van egy olyan formája, amelyet közvetlenül nem a saját problémáink okoznak, nem mi éljük át,  hanem a körülöttünk lévő emberek idegessége, szorongása ragad ránk. Ezt nevezik passzív stressznek, amely a másokból ránk sugárzó feszültségből ered
"Az emberek lenyűgözően gyorsan átveszik egymás mimikáját, hangszínét vagy akár a testtartását, sőt a kifejezéseit is. Emiatt jobban át is élik a másik mondanivalóját" - magyarázta Elaine Hatfield, az egyetem pszichológus professzora. 
A munkahelytől a párkapcsolatokig mások stressze gyorsan terjedhet - akár, mint egy virus – mivel az emberek negatív érzései könnyen kihatnak a körülöttük lévőkre, akik azokat érzékelik és átveszik. Mint emberi lények, szivacsként szívjuk fel a környezetünkben lévők érzelmeit, energiáit. A tanulmány szerint a nők nagyobb valószínűséggel veszik át a stresszt, mivel sokkal érzékenyebbek más emberek érzéseire. Mint ahogy elnyeljük az érzéseket, úgy utánozzuk akaratlanul is a stresszes testbeszédet, pl. a vállak meggörbítésével vagy homlok és szemöldök ráncolással. 
A passzív stressz éppen olyan veszélyes a hangulatunkra és az egészségünkre nézve, mintha mi magunk idegeskednénk. Gyakorlatilag ugyanúgy hat ránk, mint az aktív stressz - az a fajta stressz, amit a saját gondjaink, megoldandó dolgaink okoznak nekünk. A passzív stressz hamar átalakul általános rossz hangulattá, ami egyes esetekben valódi stresszt is kiválthat
A munkahelyeken a feszültségek gyakran futnak magas pontra a magasabb számú elbocsátások valamint a keményebb és megterhelőbb munka miatt, ami stresses légkört teremt. De végigdolgozni egy egész napot / műszakot egy folyamatosan panaszkodó, idegeskedő kollégával is bőven elég ahhoz, hogy rettegést keltsen bennünk a munkahelytől, és stresszessé, kimerültté váljunk mi magunk is. 
Partnerünktől is úgyanígy átvehetjük a stresszt. Ha a párunk feszült és zavart, az hatással lehet ránk is, és nagyobb valószínűséggel a saját gondjainkon is többet fogunk rágódni, mint máskor. Ez oda vezethet, hogy a partnerek nehezen lazulnak el egymás társaságában és többet veszekednek, de a hosszú távú stressz nagyobb problémákat is okozhat, mint például a depresszió vagy a kapcsolat összeomlása. 
 
Szóval mit lehet tenni, ha úgy érzed a partnered, barátod vagy kollégád stresszes viselkedését  te is átveszed? 
  • Először is fontos, hogy beazonosítsd magát az érzést - azt, hogy a stresszes állapot, amit érzel az vajon abból fakad, hogy te magad érzed nyomás alatt magad, a saját gondjaid, problémáid stresszelnek vagy ez egy átvett érzelmi állapot és neked igazából semmi okod arra, hogy stresszeld magad. 
  • Ha ez megvan, akkor tegyél egy mentális lépést hátra, lélegezz, és próbáld meg elválasztani az ő stresszüket a saját érzéseiddől. Ismerd el a stresszüket, de ne fogadd be azt. Tudatosítsd megadban, hogy az ő problémájuk nem a te problémád - így nem is a te feladatod ezzel foglalkozni vagyis ezen stresszelni
  • Tarts egy kis szünetet, illetve távolságot a stresszelő személytől, hagyd őt magára és készíts egy csésze teát, tekints ki az ablakon, vagy tegyél egy rövid sétát (lehetőleg a friss levegőn). 
  • Ne hagyd magad behúzni abba az irodai szokásba, ahol stresszesnek tűnni azt jelenti, hogy keményen dolgozol. Sétálj el a kesergő kollégáidtól vagy mondj valami pozitívat a helyzetről. 
  • Ha a partnered stresszes, először hallgasd meg őt, hogy megmutasd, hogy támogatod őt. Vigasztald meg a partnered, mielőtt próbálsz neki segíteni a problémáját illetően, mert lehet, hogy csak a stressz enyhítésére vágyik, nem pedig egy problémamegoldó gyűlésre. Csupán az, hogy hozzásimulsz és átöleled őt, egy jó módja annak, hogy megkönnyebbülést nyújts neki. 
  • Próbálj rámutatni a helyzet pozitív oldalára, és emlékeztesd őt, hogy segíteni próbálsz. Változtasd meg a beszélgetés témáját valami vidám, gondtalan és személyes dologra, például valami izgalmas kiruccanás tervezésére a hétvégén, vagy beszélj egy vidám eseményről, amiben a közelmúltban volt részed / részetek. 
  • Ne húzd fel magad vagy kiabálj a partnereddel, ha stresszel. Minél nyugodtabb vagy, annál hamarabb fog ő is megnyugodni. 
  • Ha mégis úgy érzed, hogy átveszed a stresszt a partneredtől, csinálj valami megnyugtatót egyedül. Például vegyél egy kellemes fürdőt, olvass egy jó könyvet vagy hallgass nyugtató zenét. Ez majd kitisztítja a fejed, és lehetővé teszi, hogy a partnered jobban tudd támogatni.
Akár passzív, akár aktív stresszról van szó, mindkét esetben sokat segít, ha valamilyen relaxációs / feszültséglevezető / érzelemfelszabadító módszert alkalmazol. Ez lehet masszázs, meditáció, bizonyos frekvenciájú zene hallgatása, tánc vagy sport, illóolajos fürdő vagy alszol egy jót. Egy Access Bars vagy EFT / Kopogtatás kezelés is remek módszer bármilyen eredetű stressz vagy lelki/mentális leterhelés megoldására. 
Az Access Bars-ról, annak mibenlétéről és arról hogyan tud segíteni bővebben az Access Bars Kezelés oldalon olvashatsz, illetve, ha úgy érzed jól jönne egy kezelés akkor akár igánybe is tudod venni. 

Kövesd a London Life Design Facebook oldalát, hogy elsőként értesülj a legfrissebb cikkekről, posztokról. 

Oszd meg velünk a véleményed, a tapasztalatod a témával kapcsolatban. 
bottom of page