top of page
TUDÁSTÁR / SZÍNEZD KI AZ ÉLETED - SZÍNEZD KI A VILÁGOD
Színezd ki az életed, Színezd ki a világod, London Life Design, Színterápia, A színek vilá
Képzeld el, hogy milyen lenne a világ fekete-fehéren, és benne az életed színek nélkül. Unalmas, lehangoló, monoton, rideg, depresszív? A mindennapok során ritkán tudatosul bennünk, hogy a színeknek milyen fontos szerepe is van abban, hogy kiegyensúlyozottnak, boldognak, harmonikusnak, biztonságosnak érzékeljük tágabb és szűkebb környezetünket, önmagunkat és az életünket.
Pedig a színek nagy hatalommal bírnak, és mindig is fontos szerepet játszottak az emberiség történetében. Az ókori civilizációknak mind megvolt a saját színszimbolikája, színrendszere – pl. Kínában sárgát csak az uralkodó hordhatott, az ókori Egyiptomban a fekete nem a halált, hanem az örök újjászületést reprezentálta. Ugyanígy azzal is tisztában voltak, hogy minden egyes szín meghatározott energiával és rezgéssel rendelkezik, és ezen energiák és rezgések segítségével különböző harmonikus vagy diszharmonikus hatásokat lehet elérni.

A színeket és azok hatásait rengeteg területen lehet alkalmazni – befolyásolni lehet vele a közérzetünket, a hangulatunkat, a gondolkodásunkat, az egészségünket, a fizikai megjelenésünket, a fellépésünket, az általunk közvetített üzeneteket, az épített környezetünket. Ha megtanuljuk egyrészt, hogy milyen tudatos vagy tudatalatti jelentéseket hordoznak a színek, hogyan hatnak ránk és másokra élettani és pszichológiai szempontból, illetve hogyan lehet a különböző színeket kombinálni, akkor eredményesen tudjuk alkalmazni őket az életünk bármely területén, olyan pozitív változásokat érhetünk el velük, amelyekre korábban nem is gondoltunk volna.
Ebben segít minket a színpszichológia, a színszimbolika, illetve a színtan – rengeteg írás, információ található ezzel kapcsolatban az interneten, érdemes utánanézni, utánaolvasni.
 
 
De milyen területekről is van szó, ahol tudatosan használhatjuk a színeket egy harmonikusabb, sikeresebb élet kialakítása érdekében?
 
Kezdjük az én személyes kedvencemmel: a lakberendezés / otthonteremtés / környezetkultúra területével.
Biztosan jártál már úgy, hogy ahogy beléptél egy lakásba, szobába, irodába, terembe, egyből ki is akartál fordulni onnan. Mert valami nem stimmelt. Kényelmetlenül, nyugtalanul, feszengve érezted magad. Magad se tudtad igazából az okot, hogy miért, csak azt, hogy valahogy nem volt kellemes abban a térben lenni. Könnyen előfordulhat, hogy ez az érzés a rosszul megválasztott színek miatt volt – vagy túl sok, harsogó, egymásnak ellentmondó szín volt egyszerre jelen, vagy épp fordítva, hiányoztak a színek.
Bár részben egyéni ízlés kérdése, hogy milyen színeket választ valaki ki az otthonába, irodájába, ennek ellenére jó, ha tudjuk, hogy melyik színnel, színárnyalattal milyen pszichés vagy épp optikai hatást tudunk elérni, milyen hangulatvilágot tudunk teremteni. Az otthonunkban, illetve a munkahelyünkön töltjük időnk javarészét, így nem mindegy, hogy milyen energiákat, hangulatot áraszt az a tér, ahol ezeket a hosszú órákat eltöltjük. A jól megválasztott színekkel gyorsan és egyszerűen nagyon látványos és pozitív változásokat lehet elérni mind a szűkebb, mind a tágabb környezetünkben.
 
Aztán folytassuk a nők kedvenc témájával: a divat, öltözködés, smink világával.
Az egyéni ízlés itt is nagy szerepet kap – mindenkinek van pár kedvenc színe, amit nagy erőszeretettel hord, és vannak olyan színek, amelyektől idegenkedik. Pedig nem is biztos, hogy az általunk preferált szín az valóban jól is áll nekünk. Egy adott szín akkor a „miénk”, ha kiemeli természetes színeinket (bőr, haj, szem), ragyogóvá, élettelivé teszi az arcunkat, a megjelenésünket. Ha fáradtnak, öregebbnek nézünk ki egy adott szín viselésekor, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az a szín nem áll jó nekünk – ilyenkor a szín visel minket, uralkodik rajtunk, nem pedig fordítva. Ha valaha is jártál már úgy, hogy valaki megjegyezte, hogy milyen szuper a ruhád, akkor nagy valószínűséggel a ruha/a szín hordott téged; ha pedig amiatt bókoltak neked, hogy milyen szuperül nézel ki ma, mit csináltál magaddal, mi a titkod, akkor biztos lehetsz abban, hogy aznap jól választottad meg a színeidet, mert élettel, ragyogással töltöttek fel.
 
Testi – lelki – mentális egészség területén is nagyon eredményesen lehet kihasználni a színek energetikáját, pszichés hatásait.
Talán észrevetted már, hogy a kórházak - műtők világa többnyire fehér-zöld-kék színekből áll. Ez nem véletlen, hiszen ezek a színek a tisztaság, nyugalom, megbízhatóság színei. Képzeld el, hogy éreznéd magad egy piros-fekete színvilágú műtőben épp egy operációra várva…
Nemcsak a színeknek van bizonyos energetikája, hanem az emberi testnek is. Az ember energiaközpontjai az úgy nevezett csakrák. Hét fő csakrát különböztetünk meg, ezek mindegyike egy-egy meghatározott testi, lelki és szellemi területért felelős. Egészségünk, boldog és harmonikus közérzetünk záloga a csakrák megfelelő működése - akkor érezzük jól magunkat, ha valamennyi energiaközpontunk harmonikusan aktív és ezáltal az energia szabadon áramlik bennünk. Minden egyes csakrához tartozik egy adott szín, ami kifejezi az adott csakra lényegét és feladatát – ez a szín, illetve a szín rezgése illeszkedik a legharmonikusabban az adott csakrához és annak funkciójához, így ez a szín alkalmas a csakrához köthető probléma orvoslására is.
Színvitaminokkal, színterápiával, színmeditációval hatékonyan tudod energizálni magad, mind fizikálisan, mentálisan és érzelmileg; de fájdalomcsillapításra, vagy akár gyógyításra is használhatod a színeket.  A lényege az, hogy figyeld önmagad és a színekhez való személyes viszonyodat – önkéntelenül is érezni fogod, hogy mely színek okoznak neked pozitív érzéseket.   
 
A színeknek az üzlet világában, az arculattervezés, brandépítés területén is markáns szerep jut a befolyásoló hatásuk miatt.
Ha van saját céged, vállalkozásod akkor tudod, hogy mennyire fontos az, hogy a terméked, a szolgáltatásod vonzó legyen az emberek számára. Ezt a vonzalmat sokféleképpen lehet megteremteni – az egyik eszköz a tudatos színhasználat. Olyan színvilágot kell kialakítani az arculattervezés során, amely hűen és pontosan reprezentálja azt, amit a terméked vagy a szolgáltatásod által kommunikálni kívánsz a potenciális  vevőid felé. Ha jól választjuk meg ezeket a színeket, akkor ezáltal megerősíthetjük a mondanivalónkat és pozitívan tudjuk befolyásolni a vásárlói reakciókat.
Kövesd a London Life Design Facebook oldalát, hogy elsőként értesülj a legfrissebb cikkekről, posztokról. 

Oszd meg velünk a véleményed, a tapasztalatod a témával kapcsolatban

bottom of page