top of page

TUDÁSTÁR / KULTÚRSOKK MÁSKÉPP - THE EXPAT CURVE

London Life Design Kultúrsokk, Önmenedzselés.jpg

A kulturális sokk jelenségét, mibenlétét és fázisait már sokan körülírták, illetve különböző stratégiákat is találhatunk arra hogyan lehet túlélni, feldolgozni a jelenséggel járó különféle érzéseket, gondolatokat és problémákat.
Ebben a rövid 3 perces videóban roppant egyszerű és jól követhető módon, rajzos formában kapunk ízelítőt a jelenségről. Az itt felvázolt 5 + 1 fázis nagyjából lefedi azokat a fázisokat, amelyeket a Kulturális sokk című cikkben leírtam Roger Jone Getting a Job Abroad című könyve alapján.
Azzal a különbséggel, hogy míg a fent nevezett könyv szerzője inkább a beilleszkedés/integráció szakaszát bontja többfázisossá és magának a "mélyrepülésnek" a periódusát egyetlen szakaszként írja le, addig ebben a kisfilmben inkább magát a tulajdonképpeni sokkot mutatják be egy visszatérő fázisként. Az úgynevezett mézeshetek időszakát itt ugyanúgy a sokk, a válság időszaka (initial cultural shock) követi, viszont ezután egy úgynevezett "superficial adaption" szakaszába kerülünk, ami egyfajta felszínes alkalmazkodás időszaka: ismerjük az adott társadalomra, országra vonatkozó működési szabályokat, a mindennapi élethez, együttéléshez szükséges formaságokat, azt. hogy mit mikor és hogyan csináljunk, de valójában nem ismerjük és nem értjük a miértet, az ezek mögött meghúzódó mozgatóerőket: Éppen ezért nem is tudjuk igazán elfogadni és magunkévá tenni az adott társadalom szokásait, világlátását, kultúráját - és ekkor jön be a képbe a "full cultural shock", amikor tőlünk teljesen idegennek és élhetetlennek érzékeljük azt a környezetet, ahol élünk; barbároknak, hülyéknek, civilizálatlan, kultúrálatlan idiótáknak látjuk benne az embereket és legszívesebben sikítva menekülnénk. Ha megrekedünk ebben a fázisban és nem tudunk továbblépni az integráció felé (vagyis afelé, hogy megértsük, hogy bizonyos dolgoknak miért úgy van értelme egy adott országban, ahogy és ezekkel azonosuljuk is egy bizonyos mértékig), akkor komoly bajban leszünk és jó eséllyel a külföldön töltött időszak életünk egyik legboldogtalanabb és legsikertelenebb időszaka lesz. Ez pedig a legkevésbé nekünk áll az érdekünkben.
Akárhogy is van ezekkel a szakaszokkal, a lényeg az, hogy a legtöbbünk bizony megküzd az alkalmazkodás és a beilleszkedés nehézségeivel - ki sikeresebben, ki kevésbé sikeresen. A határátkelés soha nem egyszerű dolog és a szakemberek szerint a kulturális sokk folyamata akár évekig is elhúzódhat és előfordulhat, hogy valamilyen negatív esemény következtében akár többször is visszaeshetünk a válság szakaszába. Mindez természetesen egyénenként nagyon változó, a személyiségünknek, a karakterünknek, bizonyos tulajdonságaink meglétének vagy hiányának, az életfelfogásunknak, világlátásunknak nagy szerepe van abban, hogy mennyire gyorsan és eredményesen járjuk meg ezt az utat. 
 
Jómagam immár több, mint egy évtizede élek külföldön. Anglia a 4. ország, előtte éltem Dániában, Malawiban és Kínában is. Vagyis egymástól gyökeresen eltérő 'világokban', ahol bizony nekem is meg kellett küzdenem a kultúrális sokk 'élményével'.  Pedig én anno kalandvágyból vágtam neki a világnak, nem kényszerből. De volt, hogy sírtam, volt, hogy fel akartam adni és elfutni…végül nem tettem.

 

 

Ha úgy érzed személyes segítségre, támogatásra lenne szükséged a külföldre költözést, a külföldi élettel való megbírkózást, beilleszkedést illetően, akkor nézz rá az Életúttervezés szolgáltatásra - az Útravaló Beszélgetés a még készülődőknek segít abban, hogy minél zökkenőmentesebben menjen a váltás, az Élet-Út Beszélgetés pedig a már kint élőknek próbál iránytűként szolbálni a gyorsabb és simább beilleszkedésben. 

Kövesd a London Life Design Facebook oldalát, hogy elsőként értesülj a legfrissebb cikkekről, posztokról. 

Oszd meg velünk a véleményed, a tapasztalatod a témával kapcsolatban. 
bottom of page