top of page
TUDÁSTÁR / ÖNBIZALOM, SIKEREK ÉS A KÜLFÖLDI ÉLET
London Life Design, Önbizalom, sikerek és a külföldi élet, Külföldi élet, Önmenedzselés, É
 
Sokszor felmerül az a kérdés, hogy egy külföldre költözőnek, illetve ott élőnek milyen tulajdonságokra, készségekre, erősségekre van szüksége ahhoz, hogy valóban sikerüljön beilleszkedni a választott országba és ott boldognak, elégedettnek érezze magát.
Számtalan jellemzőt, karaktervonást fel lehet ilyenkor sorolni – az egyik, amit szinte mindenki megemlít az az önbizalom, az önmagunkban való hit. Az, a jobb estben megingathatatlan hit, hogy képesek vagyunk bizonyos dolgok megtételére, elérésére, megvalósítására. Hogy képesek vagyunk megállni a helyünket egy másik országban, ott beilleszkedni és sikereket elérni.

Az önbizalom szoros összefüggésben áll az énképünkkel – azzal, hogy mi hogyan látjuk magunkat, hogyan gondolkodunk önmagunkról, mennyire tartjuk értékes és tehetséges embernek magunkat. Ha ezek a pozitív tartományba esnek, akkor mondjuk azt valakire, hogy van önbizalma. Az önbizalommal teli ember optimista, pozitívan szemléli az életet és pozitívan áll a dolgokhoz, hisz abban, hogy tudással, akarattal és megfelelő cselekedettel befolyásolni tudja az élete alakulását – a mi esetünkben azt, hogy sikeresen talpon maradjon egy külföldi országban. 
A pozitív gondolkodás nagyon fontos, hogy meg tudj maradni egy idegen környezetben és ott gyökeret tudj ereszteni. Mert sokszor fogsz váratlan, kellemetlen, problémás helyzetekkel találkozni. Sokszor fogsz úgymond pofára esni, csalódni. Lehet, kiszúrnak veled vagy csak épp semmibe vesznek. Vagy nem érted meg a körülötted lévő új világot, elveszettnek érzed magad. Vagy magányosnak. Lehet valamit csak a sokadszori próbálkozásra fogsz elérni. Vagy még akkor sem. Mindezek a problémák otthon is megjelenhetnek az életedben – épp elég nehéz tud lenni ez is. Egy idegen országban azonban mindezek a problémák és azok hatása is hatványozottan jelentkezik, részben a nyelvi nehézségek miatt, részben pedig a másfajta életszemlélet, gondolkodásmód és szokások miatt. Ilyenkor még az is, akinek amúgy helyén van az önbizalma, kicsit lelkileg megrokkanhat, elveszítheti a kedvét, a lendületét, az optimizmusát. Aki meg amúgy is hadilábon áll önbizalom terén, az akár mély depresszióba is süllyedhet pár nehézség és kudarc után. 
Fontos tudatosítani magunkban, hogy szinte elkerülhetetlen, hogy valamilyen problémába ne fussunk bele, tehát ne keseredjünk el és ne adjuk fel egyből, inkább használjuk a pozitív gondolkodást és aktívan keressük a megoldásokat. Az már eleve fél siker, ha felkészítjük magunkat arra, hogy akadályokba ütközhetünk és annak érdekében is sokat tehetünk, hogy meg tudjuk őrizni a pozitív szemléletünket, amelynek a segítségével előbb vagy utóbb megleljük a kiutat a nehéz helyzetből. 
 
Mit tehetsz annak érdekében, hogy megőrizd ezt a optimista hozzáállást? 
 • Legyenek konkrét, rövidtávú, egyszerű céljaid, melyeket könnyen és gyorsan el tudsz érni – ezek extra adag önbizalommal, pozitív érzésekkel töltenek fel és motiválnak a folytatásra.
 • Mindig legyen egy B terved is egy adott dologgal kapcsolatban – ez csökkenti a stresszt, a félelemérzetet, de a kudarcérzetet is, arra az esetre, ha az A terved nem jön be. 
 • Próbáld úgy szemlélni a nehéz helyzeteket, hogy ez csak egy akadály, aminek a legyőzése közelebb visz az eredeti célodhoz, és keresd mindig egyrészt a probléma okát, másrészt a megoldást, ne süllyedj el az önsajnálatban és az önhibáztatásban. 
 • Vedd körül magad olyan emberekkel, akik pozitív, sikerorientált beállítódásúak – ők szintén tudnak motiválni, akkor is, ha te épp leeresztesz egy-egy kudarc után. 
 • Értelemszerűen, ezzel párhuzamosan, igyekezz kiiktatni vagy leredukálni azon emberek számát a közvetlen környezetedben, akik negatívak, siránkozóak, tehetetlenek, lehúzóak – ők csak az energiáidat fogják szívni és hátráltatnak az életedben.
 • Igyekezz fenntartani szoros, támogató baráti kapcsolatokat, akikre minden helyzetben számíthatsz – nem kell sok, elég egy is, ha az igazi jóbarát.
 • Legyen egy hobbid, amit szívesen űzöl, ami feltölt, pozitív gondolatokkal és érzésekkel tölt el.
 • Mozogj rendszeresen – ismert tény, hogy a mozgás, többek közt, boldogsághormonokat (endorfin) szabadít fel, melyek közrejátszanak nem csak a testi, de a lelki jólét kialakításában is. 
 • Táplálkozz egészségesen – a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék hozzájárul az egészséges szervezethez, amelyet kevésbé gyűr le a betegség vagy éppen a stressz.
 • Hallgass pozitív, dinamikus zenéket - egy jó, pörgős zene energiával tölti fel az embert, jó érzésekkel és jó gndolatokkal, akkor is, ha csal hallgatja a melódiát és a szöveget, a hatást azonban fokozhatod, ha még táncra is perdülsz hozzá.
 • Meditálj vagy hallgass vezetett meditációkat, motivációs hanganyagokat, videókat - hasonlóképp a zenehallgatáshoz, a meditáció vagy motivációs hang- és képanyagok beindítják a pozitív energiaáramlást az egész testedben, amelyek pozitív gondolatokhoz és érzésekhez vezetnek. 
 • Napfürdőzz, amikor csak lehet – a mozgáshoz hasonlóan a napsütés is serkenti az endorfintermelést, napos időben általában mindent szebbnek, vidámabbnak látunk. Emellett feltölti a D vitamin készleted is - vagyis segít abban, hogy egészséges maradj, ami szintén fontos ahhoz, hogy jól tudjuk venni az akadályokat egy számunkra idegen és új környezetben.
 • Nevess sokat és ne vegyél túl komolyan mindent.

 

 

Önbizalom és pozitív gondolkodás témakörben elő szokott jönni egy probléma is azonban: a túlzott önbizalom, illetve túlzott vagy erőltetett optimizmus – amikor valaki nem látja vagy nem akarja látni önmagát és/vagy egy adott helyzetet reálisan. A pozitív hozzáállás vagy gondolkodás azonban nem azt jelenti, hogy akkor is tök szépnek és jónak látunk mindent, amikor az nem úgy van. A pozitív gondolkodás önmagában nem „A Megoldás” a nehéz helyzetekre – attól magától még nem oldódik meg egy probléma, ha pusztán optimistán gondolkodunk róla, magunkról, meg az egész életről. Sokkal inkább egy eszköz, amin keresztül reálisan felmérhetjük, hogy mit és mit nem tudunk tenni egy dologgal kapcsolatban, és aktívan keressük, illetve megteremtjük azokat a lehetőségeket, amelyek segítenek a helyzet megoldásában. 
A pozitív gondolkodással kapcsolatban egy érdekes és hasznos cikket a Dívány online magazin oldalán olvashatsz
 
London Life Design YouTube csatornáján pedig találhatsz angol, ileltve magyar nyelvű motivációs videókat, illetve meditációs anyagokat. 

 

 

 

A London Life Design Életúttervezés / Útravaló Beszélgetések szolgáltatása segít neked abban, hogy sikeresen megküzdj a külföldi létből adódó nehézségekkel és be tudj illeszkedni az új életedbe - ha szükségéd érzed a személyre szóló támogatásnak, beszélgetésnek. 

 

A 'Ne költözz külföldre, ha...' minitesztből megtudhatod, hogy érdemes-e belevágnod a kalandba, ha még csak gondolkozol a költözésen. 

A teszt elvégzéséhez előbb regisztrálnod kell, mint London Life Design Online Klub tag (egyszeri, ingyenes regisztráció). A tagsági előnyeiről és a regisztrációról ide kattintva olvashatsz többet.

Kövesd a London Life Design Facebook oldalát, hogy elsőként értesülj a legfrissebb cikkekről, posztokról. 

Oszd meg velünk a véleményed, a tapasztalatod a témával kapcsolatban

bottom of page