top of page

Az OEP, a NAV és én...



TB járulékfizetés

Sok külföldön élő magyar „mumusa” a NAV és az OEP az adó-, illetve a TB fizetést illetően. Rengeteg eltérő, olykor egymásnak ellentmondó információ, személyes tapasztalat kering a neten, főleg a TB járulékfizetéssel, illetve annak nem fizetésével kapcsolatban. Elég sok sztorit, véleményt, információt olvastam már én is a különböző magyar fórumokon, Facebook csoportokban ezzel a témával kapcsolatban: egyesek szerint komoly büntetésre van kilátás késedelmi kamattal együtt, ha valaki elmulasztja bejelenteni, hogy más országban lett járulékfizető és otthon ezért nem fizeti a TB-t; mások szerint pedig csak igazolni kell a megfelelő papírokkal, hogy külföldön vagy biztosítva és el is van rendezve a dolog.

Az alábbiakban az én történetemet olvashatjátok.

A jelenlegi szabályozás szerint az a TAJ számmal rendelkező személy, aki valamely uniós tagállamban, illetve Svájcban, valamint a Magyarország által kötött nemzetközi egyezmény hatálya alá tartozó államban biztosított, köteles a külföldön létrejött biztosítását (vagy annak megszűnését) 15 napon belül Magyarországon bejelenteni. Ha ezt valaki elmulasztja, akkor továbbra is belföldi személynek minősül, így úgy tekintenek rá, mint aki továbbra is köteles az egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni otthon. A kettős járulékfizetés azonban a jelenlegi uniós rendelkezések szerint jogellenes, ezért ha valaki utólag bizonyítani tudja, hogy már egy ideje más országban biztosított, akkor törlésre kerül a tartozása.

Jómagam immáron több, mint 8 éve élek külföldön és eddig többször is belefutottam ebbe a dologba, mivel ez alatt az időszak alatt négy különböző országban is éltem, illetve rövidebb-hosszabb ideig otthon is tartózkodtam két költözés között. Az évek alatt egy helyes kis iratkupac gyűlt össze az OEP-pel és NAV-val való levelezésből. Amikor elindultam külföldre, még más volt a szabályozás, amit – jó magyar szokás szerint – rendszeresen változtattak az évek során: hol kellett fizetnem, hol nem, hol így volt, hol úgy volt, hol automatikusan kikerültem a rendszerből, hol a tudtom nélkül bekerültem a rendszerbe – a fene sem tudta egy idő után követni a sok változást.. Mindenesetre még a londoni költözésem előtt, úgy öt évvel ezelőtt, kétszer is meggyűlt a bajom ezzel: fizetési felszólítást kaptam a NAV-tól. Mindkét esetben dokumentumok halmazával bizonyítottam, hogy én bizony nem tartozom nekik semmivel, mert itt és itt, ekkor és akkor biztosítva voltam és különben is ember vagy TB szakértő legyen a talpán az, aki kiismeri magát ebben az állandóan változó káoszban. Mindkétszer törölték a tartozásomat. Londoni költözésemkor én abban a hiszemben voltam, hogy nem vagyok bent a rendszerben, tehát semmi bejelentenivalóm nincs. Tévedtem. A NAV így öt év után ráeszmélt, hogy van itt valaki, aki tartozik nekik – mert valahogy mégiscsak bent voltam a rendszerben. A követelés potom 307.440 magyar forint volt. Kicsit megnyúlt az arcom az összeg láttán, a korábbi követelések "csak" ár tízezerre rúgtak.

Szóval, harmadszorra is „megtaláltak”. Felhívtam a kiküldött levélen szereplő NAV-os hölgyet és nyugodt és udvarias hangon elmondtam, hogy én már x ideje külföldön élek és itt fizetem a biztosítást és tudtommal a jelenlegi uniós szabályozás szerint nem lehet két helyen TB hozzájárulást fizetni, így nem jogos a NAV követelés. A hölgy a vonal túloldalán igazat adott nekem a kettős fizetés jogtalanságát illetően, kikereste, hogy az ügyszámom alapján melyik ügyintézőhöz tartozom és odakapcsolt.

A másik hölgynek, akihez kapcsoltak, szintén elmondtam, hogy mi a helyzet és miután ő is biztosított arról, hogy az EU-n belül nem lehet kétfelé fizetni a TB járulékot, elmondta, hogyan tudom töröltetni a tartozást és ehhez milyen nyomtatványt kell kitöltenem (15T1011 főlap és B melléklap), illetve a nyomtatvánnyal együtt milyen egyéb dokumentumokat kell elküldeni: lakcímigazolás, TB kártya és igazolás a biztosítótól, ahová fizetem a járulékot. A biztosítást nem igazán értettem, hogy ott mit is kérnek igazán. Elmondtam, hogy én egy privát fenntartású óvodalánc alkalmazásában álltam, mint óvónő, amikor itt kint elkezdtem dolgozni, a fizetésemből vonták a TB járulékot, nem volt biztosításom külön biztosítóval, ráadásul az ovit már kb. 3 éve otthagytam. Ő továbbra is kötötte az ebet a karóhoz, hogy valami biztosítótól kell valami papírt beszerezni ahhoz, hogy igazolni tudjam a TB fizetésemet és én akkor ezt az óvodán keresztül kérjem ki. Én továbbra sem értettem, hogy ez mi akar lenni igazán, illetve nem nagyon akaródzott így 3 év után az óvodával kontaktálni ilyen ügyben (amúgy sem jóban váltunk el, mivel „hatást” kellett gyakorolnom az óvodavezetőre, hogy a távozásommal együtt járó adópapírokat kiadja nekem), ezért lazán úgy döntöttem, hogy ez a papír engem nem érdekel, hanem elküldök minden mást, amim van és azokat vagy elfogadják vagy nem. Ha nem és továbbra is ragaszkodnak ehhez a biztosítós papírhoz, majd akkor beszélek az óvodával.

A gond ott kezdődött, hogy a megadott nyomtatványt nem tudtam online kitölteni az Ügyfélkapun keresztül, mivel a regisztrációm lejárt és sehogy sem tudtam megújítani online – ezt személyesen lehet csak elintézni. Maradt a dokumentum letöltése a NAV oldaláról… Jó kis cécó! És ne is próbálkozzon senki vele! Először is, beletelt egy kis időbe, míg nekem és két barátomnak sikerült kisilabizálni a NAV oldalon, hogy mit is kell letölteni és hogyan. Kiderült, hogy ezt a dokumentumot nem lehet csak úgy letölteni, hanem előbb egy úgynevezett keretprogramot kell telepíteni az embernek a laptopjára vagy a számítógépére. Én jól nevelt állampolgárként letöltöttem a programot, majd elkezdtem a telepítést, hogy aztán viharsebességgel le is állítsam egy pár másodperc múlva: amikor a telepítőprogram futtatásakor felugrott egy olyan kérdés, hogy tuti futtatni akarom ezt a programot annak ellenére, hogy a programnak lehet hozzáférése lesz az én személyes, a gépen tárolt adataimhoz, na, akkor úgy töröltem az egészet, ahogy van! Nem vagyok egy nagy IT-s, elég süsü vagyok ilyen témákban, de ez nekem elég gyanúsan hangzott, kicsit olyan kémprogram-gyanúsan…


További kutakodás után kiderítettem, hogy ezt a dokumentumot a NAV ügyfélszolgálatokról is be lehet szerezni személyesen. Így megkértem egy otthoni jóbarátomat, hogy szerezze be nekem ezt a papírt, szkennelje be egyenként, majd küldje el nekem. Én kinyomtatom, kitöltöm, újra beszkennelem és elküldöm a NAV-nak a többi cuccal együtt. Easy and simple, right ?! :) Így is tettünk. Közben kiderült, a kitöltési útmutató elolvasása után, hogy ilyen biztosítós papírt nem is kell mellékelni, amit kérnek az hivatalos lakcímigzolás, orvosi ellátásra való jogosultság igazolása...és kész! Biztos, ami biztos alapon én csatoltam egy-egy fénymásolatot az NI kártyámról, az NHS kártyámról, az első havi óvodai fizetési papíromról (payslip), valamint a WRS regisztrációs igazolásomat is, ami még kötelező volt akkor, amikor én még kiköltöztem – ezen rajta van a lakcímem, valamint, hogy mikor álltam itt munkába és kinél. Elküldtem mindent az e-mail címre, amit megadott nekem az ügyintéző hölgy a telefonos beszélgetésünk során. Vagyis elküldtem volna. De visszajött. "Delivery to the following recipient failed permanently". Másnap megpróbáltam még egyszer, de megint nem sikerült. Hívtam őket, hogy baj van, nem jó az e-mail cím. Adtak egy másikat. Az sem volt jóóóó! Valamint, a beszélgetés során az is kiderült, hogy az adatlapot nem fogadják el e-mailen az aláírás eredetisége miatt, vagyis azt postán kell elküldeni. Így nem maradt hátra, mind mindent elküldeni postai úton. Az idő lerövidítése miatt (és mivel én személy szerint nem nagyon bízom a Royal Mail-ben ilyen ügyekben), inkább elküldtem mindent e-mailen a korábban említett jóbarátnak, akinek volt tőlem meghatalmazása a NAV felé, ő kinyomtatta az összes dokumentumot, kitöltött egy új nyomtatványt, aláírta, mellékelte a felhatalmazást és így mindent elpostázott a NAV-nak.

Kb. másfél hónap múlva jött az értesítés, hogy az elküldött dokumentumok alapján visszamenőlegesen törölték a tartozásom! Semmit nem kellett fizetnem, se 307.440 forintot, se kamatot vagy egyéb büntetést. Az ügyintézők, akikkel beszéltem készségesek és segítőkészek voltak, nyomát sem tapasztaltam semmiféle „ellenséges hangulatnak” és bánásmódnak. Mondjuk én sem ordítottam tele a telefont, hogy tapló NAV-osok, mit képzelnek. Normálisan és higgadtan tárgyaltunk.

Úgyhogy ezen élmény alapján azt mondom, hogy akit esetleg így „utolér a végzet”, az ne essen pánikba. Igazából az egész procedúra nem olyan bonyolult és fájdalmas: ha megvannak mindazok a dokumentumok, amiket fentebb felsoroltam, megvan a megfelelően kitöltött nyomtatványt, akkor a NAV törölni fogja a tartozásunk. Persze, ettől függetlenül, inkább intézzük el ezt a dolgot még mielőtt külföldre utaznánk.

Ha szeretnél hasznos tippeket és tanácsokat kapni a külföldi költözést, a külföldi életre való felkészülést illetően, akkor klikk a London Life Design "Hogyan készülj fel sikeresen a külföldi életre" című kiadványának a képére, illetve olvasd el "Az otthoni élet lezárása 1." című Tudástár cikkünket.

bottom of page