top of page

I speak English, I learn it from a book...not

Az én 8 top tippem az idegen nyelvi kommunikáció fejlesztésére


Ha már olvastad korábban az én saját történetemet az angol nyelvtanulást illetően, akkor tudod, hogy ez nem volt egy sima gyalog-galopp. Ez bizony egy hosszúpályás távfutás volt – évekig róttam a köröket vagy épp egy helyben toporogtam, mire eljutottam oda, ahol most vagyok.

Annak idején, gyerekként álmomban nem gondoltam volna, hogy az anyanyelvem mellett lesz egy másik nyelv is, ami ‘zsigerből’ megy majd. Ezt a ‘zsigeri készséget’ azonban sok erőfeszítés, nyüglődés, sírás és kudarc előzte meg. És rengeteg gyakorlás.

Ha még nem olvastad, akkor uccu neki – szerintem érdekes és tanulságos:

 

A sztoriból kiderül, hogy hosszú évekig kissé amolyan ambivalens kapcsolatom volt az angol nyelvvel és leginkább a beszédkészségemmel volt bajom. Ezen sokat segített az, hogy bedobtam magam a mélyvízbe – kimentem külföldre, ahol kizárólag angolul lehetett kommunikálni, kvázi ezzel kényszerítve magam arra, hogy kinyissam a számat és beszéljek, beszéljek, beszéljek.

Majd miután 2010 elején Londonba költöztem egy, akkor már nagyon jó angol nyelvtudással, jött a következő ‘ugrás’ – a problémám most már leginkább az volt, hogyan is tudnám szépen, választékosan, igazán angolosan kifejezni magam, illetve hogyan tudnám ‘rászorítani’ magam arra, hogy a passzív szókincsemből minél több mindent átvigyek az aktív szókincsembe.

Így merült fel bennem az, hogy megint kéne valamilyen formában angolt tanulnom. Azt tudtam, hogy a különböző nyelvtanfolyamok már nemigen tudnak nekem sokat mondani. Ezzel kapcsolatban van egy vicces emlékem is. Elkísértem egy ismerősömet egy felmérőre egy elismert és menő belvárosi nyelviskolába, akik egy speciális metódussal oktattak – ismerősöm megkért, hogy menjek el vele, hogy kevésbé izguljon, én meg kíváncsi voltam, hogy milyen eredménnyel csinálom meg a tesztet. A felmérő szóbeli volt – beültettek minket félkörbe egy terembe, előttünk az oktatóval, aki egyenként kérdezett mindenkitől egy-egy kérdést, körönként emelve a nyelvtani szintet – így mérte fel, hogy kinek hol áll a tudása. Ezután jött az értékelés – mindenkinek egyenként elmondta, hogy milyen szinten van az angolja és hogy ők ehhez milyen saját nyelvkurzust tudnak ajánlani. Mikor rámkerült a sor az oktató közölte, hogy nem tudja mit keresek itt, mert sajnos nincs olyan szintű tanfolyamuk, ami nekem jó és hasznos volna. Keressek valami mást.

Szóval, a probléma és a kérdés számomra az volt, hogy akkor hogyan, milyen módszerekkel tudnám leküzdeni a fentebb említett hiányosságokat?

 

Az alábbiakban olyan megoldásokat ajánlok, amelyek nekem sokat segítettek abban, hogy egy újabb szintet ugorjon az angolom és képes legyek szofisztikáltabban, ’anyenyelviesebben’ kifejezni magam mind szóban, mind írásban. Emellett számos más pozitív hatása is volt az életemre.

Leginkább abban az esetben hatékonyak ezek a tippek, ha már van egy stabil nyelvtani alapod és a hétköznapi kommunikáció sem fog ki rajtad, mégis úgy érzed, hogy valahogy egy helyben toporog a nyelvtudásod, nem tudod olyan színesen, komplexen és gördülékenyen kifejezni magad, ahogy szeretnéd és a 'nyelviskolás' módszert már nem találod elegendőnek.

 


1. Olvasás...de nem mindegy hogyan

Rendszeresen és sokat olvasok angol nyelven a mai napig. Régebben, mikor még alkalmazottként dolgoztam reggelente munkába menet vagy onnan haza a buszon vagy a vonaton mindig nagyon angolnak tűntem: roppant fontos módon bele voltam temetkezve valamilyen újságba (kivéve, amikor üveges tekintettel és teljesen leharcolt aggyal csak bámultam kifelé az ablakon). Toll is volt mindig a kezemben, hogy bekarikázzam az ismeretlen szavakat, de leginkább azért, hogy aláhúzogassan azokat a szóösszetételeket (olyan szavakat, amelyeket amúgy ismerek, tudom a jelentésüket, de nem tudtam, hogy az adott szóösszetételben is használatosak), amik kiválóan alkalmazhatók kommunikációs szituációkban és az ‘angolos angolt’ hivatottak fejleszteni, nem a ‘magyaros észjárású’ angolt. Ezeket aztán egy erre a célra fenntartott füzetbe kiírogattam, az újság meg ment a kukába. A könyvekkel is hasonló módon járok el (nem, nem, nem dobom őket a kukába, no para!) – az ismeretlen szavak kapnak karikát, a hasznos szóösszetételek meg hullámos vonalat, aztán kiírom őket a már említett füzetbe. Lehet, hogy most néhányan felszisszenek, hogy összefirkálgatom a könyveket...nyilván nem drága albumokról van szó, hanem olcsóbb könyvekről. Imádok az itteni second hand könyvboltokban bogarászni, nagyon olcsón lehet nagyon jó könyveket találni minden témában, így nem csak a hétköznapi angolod tudod fejleszteni, hanem a szaknyelvi / szakmai angolod is.

Ezt online vagy Kindle olvasás esetén is meg lehet csinálni annyi különbséggel, hogy itt az olvasással párhuzamosan tudod kiirogatni a számodra ismeretlen vagy hasznos szavakat, szóösszetételeket.

 

 

2. Színház az egész világ

Gondoltál már valaha is arra, hogy kipróbáld a színjátszást...angolul? Jó mulatság, hidd el! És nem utolsósorban abszolút alkalmas az angolod fejlesztésére. Nyilván csak akkor, ha már beszéled és érted az angolt egy bizonyos szinten, különben nem tudsz bekapcsolódni az óra történéseibe. Én anno beiratkoztam egy hat hetes alapozó kurzusra, aminek az ötlete a fentebb említett ominózus nyelviskolai felmérő után ugrott be, miután az első pontban említett vonaton való újságolvasás során megláttam egy hirdetést. Hatalmas élmény volt, minden percét élveztem. Izgultam is persze - egyrészt azért, mert nem vagyok az a 'magamutogató', szereplős típus és már eleve a mások előtt való szereplés gondolatától kicsit beparáztam - illetve attól tartottam, hogy főleg az improvizációs gyakorlatoknál le fogok fagyni és még a nevem sem fog eszembe jutni vagy ha mondok is valamit az az izgalom miatt nyelvtanilag és mondattanilag totál hülyeség lesz. De nem így lett, és ahogy sorban megoldottam mindegyik gyakorlatot, úgy fogyott el a kishitűségem is, úgy váltam egyre biztosabbá magamban és az angolomban, és úgy élveztem egyre jobban és jobban a foglalkozásokat.

Az angol fejlesztése mellett vannak másodlagos pozitív hozadékai is, pl. kiváló az önbizalmad építésére, a gátlásaid feloldására, ismerősöket, barátokat szerezhetsz...és nem utolsósorban rájöhetsz, hogy te a színészkedést tulajdonképpen élvezed és tetszik és esetleg komolyabb szinten is ki akarod magad próbálni.

 

 

3. Szocializáció, kapcsolatépítés...de nem mindegy kikkel

Csúnya vagy nem csúnya ilyet mondani, de én igyekszem inkább angolokkal ‘keveredni’, semmint magyarokkal vagy más olyan nemzetbélivel, akik pocsékul beszélik az angolt. Ha a magyarokkal való vegyülést kedveled a külföldi környezetben és szívesebben érintkezel inkább velük azért, mert nem jó az angolod, akkor soha nem is lesz jó az angolod. Period.

Ne érts félre, nem azt mondom, hogy messziről kerüld az itteni magyarokat – nekem is vannak itt kint magyar barátaim, ismerőseim, és igazából idáig inkább jó tapasztalataim voltak a londoni magyarokkal, semmint rossz – de nyilvánvalóan nem segíti az angolod épülését, ha egész nap csak hazádbeliekkel veszed körbe magad. Óhatatlanul belekerülsz egy ‘nyelvi spirálba’, egy 22-es csapdába: nem mersz külföldiekkel érintkezni, mert nem érted őket, mert nem jó az angolod, így inkább csak magyarokkal érintkezel, akiktől azonban nem is fogod megtanulni az angolt, nem szerzel gyakorlatot az angolul való társalgásban, vagyis gátlásos leszel és továbbra is kerülni fogod az olyan szituációkat, ahol más anyanyelvűekkel kell beszélned...és a kör bezárult...még évek múlva is ugyanúgy fogsz angolul (nem) beszélni.

Teljesen érthető a kezdeti izgalom vagy félelem, az akadozó, hibás nyelvtudás – de ez ne tartson vissza attól, hogy megszólalj. Muszáj, hogy ‘kirakd magad a placcra’ – hogy rendszeresen kommunikálj más anyanyelvűekkel is, mert csak így tudod megszerezni azt a készséget és gyakorlatot, hogy folyékonyan és magabiztosan tudsz beszélni.

Emellett amennyire lehet. próbálj meg minél több időt anyanyelvűek társaságában eltölteni, mert leginkább tőlük fogsz tanulni. Az angolt (vagy más nyelvet) hozzád hasonlóan idegen nyelvként beszélőkől sokszor sajnos a hülyeséget fogod eltanulni, főleg, ha ők is még egy kezdő vagy alapszinten állnak. A rosszul berögzött dolgokat meg nehezebb kijavítani, mintha eleve jól tanulná meg az ember.

 

 

4. Workshopok, tréningek látogatása

Londonra egyaránt sok rosszat és sok jót el lehet mondani. Az egyik ilyen jó dolog – legalábbis számomra - hogy rengeteg workshopon, tréningen lehet díjmentesen résztvenni különböző témákban. Ezek nagy része komoly tudás- vagy információanyagot ad át annak ellenére, hogy szinte mindegyik rendezvény valamilyen üzleti ajánlattal ér véget. Ez lett az egyik ‘hobbim’ az első években – heti szinten mentem valamilyen programra, de volt amikor két-három ilyen rendezvény is be volt táblázva.

Az elsőre a mai napig emlékszem, mert annyira meghatározó élmény volt. Egy neves coaching cég, a The Coaching Academy két napos bevezető tréningje volt, számos angol anyanyelvi trénerrel, akik közül nem feltétlenül mindenki a ‘Queen’s English’-t beszélte. Nemcsak azért mentem el, mert mindig is érdekelt az önfejlesztés, a pszichológia, az emberi viselkedés és a coaching témaköre, hanem azért is, mert tesztelni szerettem volna magam, hogy egy ilyen tréning során hogyan állom meg a helyem ‘nyelvügyileg’. Nagyon jó érzés volt, amikor realizálódott bennem, hogy az előadások kb 90%-át simán megértettem, nem veszítettem el a fonalat, mellette még angol nyelven jegyzetelni is tudtam, illetve a gyakorlati feladatokban (amelyekben sokat kellett kommunikálni) is megálltam a helyem.

Ezeken a rendezvényeken többnyire valamilyen szakmai nyelvet fogsz hallani - itt nem 'small talk' kommunikáció megy, hanem egy adott témában, egy adott szakterületen szokásos diskurzus - biztos lehetsz benne, hogy fogsz jópár idegen szót, szakkifejezést tanulni. Nem mellékesen a szünetekben tudsz a többi résztvevővel beszélgetni, ami szintén jó alkalom arra, hogy gyakorold a nyelvet, továbbfejleszd a szókincsedet és a kommunikációs készségedet.5. Tanulj valamit

Angol nyelven tanulni mikor az ember még tanulja magát a nyelvet is nem könnyű vállalkozás, de nem lehetetlen. Eleinte szívni fogod a fogad, gyakran fogsz szótárazni (ez esetben használj egynyelvű szótárt inkább) és időben is tovább fog tartani feldolgozni a megtanulnivalót, mintha magyarul tanulnál - de a befektetett idő és erőfeszítés meg fog térülni.

Nem feltétlenül kell valami akadémiai szintű kurzusra gondolni - lehet valami egyszerűbb, hobbi-jellegű téma is, pl. szappanfőzés, fotográfia. Olyasmi, ami érdekel, amiben örömöd leled és szívesen csinálod - így az ezzel járó nyelvtanulást is élvezni fogod és játszi könnyedséggel tudod fejleszteni a szinted. A kurzus típusától függően különböző nyelvi készségeket tudsz 'megdolgozni': szövegértés, beszédkészség, írott kommunikáció, prezentációs készség.

Én annak idején beiratkoztam a híres londoni Central Sait. Martins-ba, ahol lakberendezést tanultam, illetve a fent említett színjátszó kurzusra - mindkettő 'offline' volt, vagyis pont a 'legfájobb pontjaimat' tudtam fejleszteni: a szóbeli kommunikációt és a hallás utáni értést.6. Önkénteskedés

Ebben a témában már írtam párszor - egyrészt a személyes tapasztalataimmal, élményeimmel kapcsolatban, amiket a világ különböző országaiban szereztem, másrészt meg általánosságban azzal kapcsolatban, hogyan segíthet az önkéntes munka az új, választott országodban való sikeres és gyors beilleszkedésben, beleértve a nyelvi beilleszkedést is.

Nekem az egyik első dolgom a Londonba való megérkezésem után az volt, hogy elvállaltam egy önkéntes pozíciót - Pimlico-nál dolgoztam egy Sue Ryder non-profit üzletben, mint eladó. Ez egyrészt jó ugródeszka és referencia volt munkavállalás szempontjából (az angolok referencia-mániások), de a nyelvtudásom fejlesztéséhez is hozzájárult. A munkatársaim döntő része angol anyanyelvű volt és a vásárlóközönség is szinte 'benszülöttekből' állt, mivel Pimlico egy viszonylag előkelő, úgynevezett 'upscale' környék, így napi szinten kommunikáltam anyanyelvi angolokkal és számos új szót, kifejezést is elsajátítottam.

PC vagy nem PC - ebből a szempontból érdemesebb olyan környéken önkéntes munkát vállalni, ahol többnyire született angolok vagy legalábbis eredendően angol anyanyelvű emberek laknak - egy olyan környéken, ahol inkább a nem angol anyanyelvű bevándorlók a jellemző nemigen lesz lehetőséged arra, hogy a megfelelő irányba fejleszd a nyelvtudásod.7. Írás

Ezzel nem közvetlenül a beszélt angolod fejleszted, de mindenképpen segít abban hogy egyrészt tökéletesítsd a helyesírásod és a nyelvtanod, másrészt, hogy aktiváljad a passzív szókincsedet.

Szóbeli kommunikáció során, amikor a másodperc tört része alatt kell lereagálni egy kommunikációs helyzetet, hamar hozzá lehet szokni, hogy az ember elnavigál egy kisebb halmaz szókészlettel, olyan szavakkal, amiket általánosan lehet használni sokféle helyzetben, sokféle jelentéssel. Az angolban például tipikusan ilyen a ''to get", az első alapvető igék egyike, amit egy kezdő angolos megtanul - szövegkörnyezettől függően más és mást tud jelenteni, más és más szavakat lehet kiváltani vele, pl. buy, receive, understand, achieve, gain. Meg fognak érteni, az angol anyanyelvűek is, de lapos, unalmas és 'prolis' lesz a beszéded.

Írás esetén, amikor több időnk van kigondolni a megfelelő szavakat, ezt a berögzült instant válaszreakciót tudjuk 'kidolgozni' magunkból azzal, hogy megfelelő, szofisztikáltabb szinonímákat keresünk - amiket ha tudatosan átültetünk a beszélt angolunkba mindjárt profibban, angolosabban és inteligensebben fogunk hangzani.

Sokféle formában tudod gyakorolni az írást: például írhatsz naplót, hálanaplót angolul, hosszabb feljegyzéseket, közösségi média posztokat vagy akár angol nyelvű blogbejegyzéseket, cikkeket.

Mivel nekem van egy másik vállalkozásom is (holisztikus otthonteremtés), ami angol nyelven fut, így ott bőven van terem és alkalmam gyakorolni az írást.Plusz 1 tipp: Darling, I love ya!

Azt hiszem ez önmagáért beszél. Hatékony és olcsó megoldás, bár nem feltétlenül könnyű :) Egy angol anyanyelvű partnernek köszönhetően rövid idő alatt jelentősen feljavul a nyelvtudásod, főleg a kommunikációs és beszédértés készséged.

Én rengeteget tanultam az angol páromtól - szlengeket, szófordulatokat, de olyan szavakat is, amiket még 10 év angoltanulás során sem hallottam.Nos, ezek voltak az én ‘tanáraim’ a beszédkészségem és beszédértésem fejlesztésében.

Ezek tippek, amelyek az én esetemben beváltak, lehet neked más módszer jön be...szóval nem kőbe vésett kinyilatkoztatás, de biztos vagyok benne, hogy lesz legalább egy javaslat, ami neked is segíteni fog a 'szintugrásban' - ha más nem, az angol anyanyelvű partner :)

A Hogyan fejleszd a nyelvtudásod - 15 praktikus tipp haladóknak írásomban további hasznos javaslatokat találhatsz a témában.Szeretnél te is magabiztosan, folyékonyan és angolosan kommunikálni?

Te is úgy érzed, hogy megrekedt az angolod egy szinten és a hagyományos tanulás/oktatás nem igazán segít?

A szakmai / üzleti életedben van szükséged egy magasabb szintű nyelvtudásra?


Esetleg külföldre készülsz és szükséged van nyelvi, kulturális és mentális támogatásra, felkészítésre?

Coaching beszélgetésekkel, tanácsokkal, információkkal tudlak segíteni abban, hogy zökkenőmentesen, gyorsan és sikeresen be tudj illeszkedni az új környezetedbe.Végezetül, itt az egyik kedvencem jelenetem a Fawlty Towers-ből - ami értelmet ad ezen blogbejegyzés címének.

Enjoy it!
Comments


bottom of page