top of page

TUDÁSTÁR / ÖNKÉNTES MUNKA - HOGYAN SEGÍT A SIKERES KÜLFÖLDI BEILLESZKEDÉSBEN

People (18).JPG

Önkéntesként dolgozni sokféle formában lehet és sokféle területen. Az egyéni indokok, motivációk is eltérőek, hogy ki miért is vállalkozik önkéntes munkára, mit szeretne elérni, megvalósítani általa. Sokan úgy gondolják, hogy az önkénteskedés pusztán ingyen munkát jelent és ingyen csak a „lúzerek” dolgoznak. 

Tévedés. Az önkénteskedésnek rengeteg pozitív hozadéka lehet az életünkben. Nem csak azért, mert segíthetünk másoknak, másokon, hozzáadhatunk valami pluszt a világhoz, részt vehetünk valamiben, ami túlmutat a saját kis egyéni életünkön. Hanem azért is, mert általa mi magunk is gazdagodunk - a személyiségünk, a tapasztalataink, a készségeink, a világlátásunk. Megváltoztat minket pozitív értelemben, sok olyan tulajdonságra, képességekre tehetünk szert, amelyeket a későbbi éveink során kamatoztani tudunk a saját életünkben - egy jobb élet megteremtésében saját magunk és mások számára. 

Alapvetően az önkénteskedést, az önkénteseket két nagy kategóriába lehet sorolni.

Az egyik az úgynevezett 'klasszikus önkéntes', amikor is valaki a közjó vagy valamilyen nemes ügy érdekében a saját akaratából idejét, energiáját és tudását adja úgy, hogy cserébe nem vár el (leginkább anyagi) ellenszolgáltatást. Pusztán azért, mert adni és segíteni szeretne. Általánosságban elmondható, hogy a nyugati társadalmakban ennek jóval nagyobb hagyománya van, mint otthon; jobban beépült a mindennapjaikba az, hogy egy-egy jó és hasznos ügy érdekében akár egyénileg, akár közösségben az emberek segítenek egymásnak. Magyarországon ez a szemlélet még mindig nem annyira elterjedt és nincs is akkora társadalmi presztízse.  

Van, amikor azonban az ember azért (is) megy el önkéntesnek valahová, mert mégiscsak remél valami 'hasznot' vagy 'ellenszolgáltatást'. Ez az önkéntes munka jellegéből adódóan nyilván nem anyagi jellegű haszon, legalábbis nem közvetlen formában megmutatkozó anyagi haszon. Tulajdonképpen az önfejlesztés, az informális tanulás egyik formája az önkéntes munka, hiszen általa értékes dolgokat tanulhatunk önmagunkról, illetve új készségekre, kompetenciákra tehetünk szert vagy a már meglévőket továbbfejleszthetjük. Szélesítheti a látókörünket, növelheti az önbizalmunkat, új tulajdonságokat, képességeket fedezhetünk fel önmagunkban, akár teljesen új irányt is adhat az életünknek. Fejlődhet a szociális érzékünk, az empátiánk, de a kommunikációs készségünk, a tárgyalástechnika vagy épp a stressztűrés készsége is. Emellett nem elhanyagolható az a hálózati kapcsolat, ismeretség, amit ki tudunk építeni egy-egy önkéntes munka során. Mindezek nem csak az egyén magánéletében lehetnek hasznosak, de a munkaerőpiacon is jól kamatoztatható, értékes kvalitások, így ebben az értelemben közvetetten anyagi hasznunk is lehet az önkéntes munkából. Pályakezdőknek pedig kifejezetten jó befektetés az önkénteskedés, hiszen náluk a gyakorlat hiánya szokott nehézséget jelenteni az elhelyezkedésben - egy jól megválasztott önkéntes munkával pedig komoly munkatapasztalatra tehetnek szert.  

 

Miben segíthet az önkéntes munka, amikor külföldre költözünk

  • Könnyebben és gyorsabban találjunk a végzettségünknek, a tapasztalatainknak és az érdeklődésünknek megfelelő munkát.

  • Zökkenő-mentesebben és rövidebb idő alatt be tudjunk illeszkedni az új környezetünkbe.

  • Minél előbb új ismeretségeket szerezzünk, társas kapcsolatokat építsünk ki, ezzel is megelőzve az egyik legtipikusabb nehézséget, amivel a külföldre költözőknek szembe kell nézni, a magányosságot.

  • Nyelvtudásod is javul és fejlődik

Munka világa

Sokan szembesülnek a külföldre költözés során, hogy hiába beszélik az adott ország nyelvét megfelelő szinten, hiába van meg a megfelelő képzettségük és otthoni gyakorlatuk egy bizonyos területen, mégsem tudnak elhelyezkedni külföldön ezen az adott területen, mivel nem rendelkeznek ottani, kifejezetten az adott országban szerzett munkatapasztalattal. Ez valahol idegesítő, hiszen pl. egy irodavezető vagy banki ügyfélszolgálatos otthoni munkája nem igazán tér el attól, amit egy angol vagy német irodavezetőtől, banki ügyfélszolgálatostól elvárnak.  A lényeg azonban nem is ezen van, hanem az eltérő társadalmi közegen, munkakultúrán, intézményi kultúrán, illetve egyéb speciális kritériumokon. Lehetünk valóban kiváló szakemberek a területünkön, de ettől még nem biztos, hogy be is tudunk illeszkedni és megfelelően teljesíteni tudunk egy, a mienkétől, a megszokottól eltérő munka- és intézményi kultúrában. Ebből a szempontból előnyben vannak azok, akik multinacionális vállalatoknál dolgoznak/dolgoztak Magyarországon, hiszen ők már gyakorlottak abban, hogyan mozogjanak és dolgozzanak egy nemzetközi munkakörnyezetben, különféle kollégákkal. 

Amolyan 22-es csapdája ez: nem kapsz munkát, mivel nincs ottani munkatapasztalatod, de hogyan legyen ottani munkatapasztalatod, ha egyszerűen esélyt sem kapsz rá, hogy megmutasd mit tudsz. Erre jó az önkéntes munka, lehetőleg olyan, aminek valami köze is van az általad megcélozni kívánt munkaterülethez, pozícióhoz. Ez általában heti pár óra elfoglaltságot jelent csak, vagyis mellette még van időd munkát keresni vagy valamilyen fizetett munkát elvállalni, hogy azért biztosítsd a megélhetésed. Ugyan önkéntesként nem kapsz fizetést, de sok helyen kifizetik az útiköltséged, esetleg fizetik az ebéded. Ha jól és okosan választod ki, hogy milyen önkéntes munkát vállalsz el, akkor az nagyban hozzásegíthet ahhoz, hogy belátható időn belül olyan pozícióba tudj elhelyezkedni, amely megfelel a korábbi munkatapasztalataidnak, a végzettségednek vagy éppenséggel jövőbeli terveidnek. Hiszen, nemcsak megismered, hogy azon az adott területen hogyan megy egy másik országban a munka, de értékes kapcsolatokra, referenciákra, akár tréningekre is szert teszel.

Számos szervezet biztosít valamilyen képzést, tréninget is az önkéntes munkához kapcsolódóan – ezek ugyan többnyire informális jellegű, úgynevezett 'in-house' tréningek, de ettől még jól mutatnak az önéletrajzban, illetve maga, a tréning által megszerzett tudás, kompetencia is pozitív pontja az önéletrajzodnak.Az önkéteskedéssel szerzett referencia vagyis ajánlólevél tovább erősíti az önéletrajzodat. Sok országban nem olyan 'papírmániásak', mint Magyarországon, sokszor többet nyom a latba egy jó ajánlás, mint bármilyen végzettséget igazoló papír. Emellett azt is bizonyítja, hogy megállod a helyed az adott ország munkakultúrájában, meg tudsz felelni a másfajta elvárásoknak vagyis jó munkaerő leszel. Valamint nem elhanyagolható az sem, hogy az önkénteskedésnek sok helyen magas a társadalmi elismertsége, így ez egy további jó pont az önéletrajzban.

Ha vállalkozásban gondolkodsz ezek a pozitív hozadékok ugyanúgy hozzá tudnak járulni az üzleti sikereidhez - hiszen ugyanúgy meg kell tanulnod, ki kell tapasztalnod, hogy abban a másik országban milyen a munkakultúra, a vállalkozói kultúra, az adottságok, a lehetőségek és hogy te ebbe hol  és hogyan tudsz beilleszkedni, mint vállalkozó. 

Beilleszkedés

Az önkéntes munka ahhoz is hozzásegít, hogy mielőbb beletanulj és beleszokj az új környezetedbe és életedbe. Egy új országban, egy más kultúrában sok minden idegen, fura vagy érthetetlen lehet, sokan nehezen találják meg a helyüket, nehezen igazodnak el, nehezen alkalmazkodnak. Szenvednek attól a bizonyos kulturális sokktól. A kezdeti lelkesedés után többen visszahúzódnak, elbizonytalanodnak, idegennek és magányosnak érzik magukat. Ezeken a problémákon segíthet minket át, ha van valami helyi közösség, ahová tartozunk: pl. önkéntesként dolgozunk egy helyi szervezetnek. Egyrészt hozzásegít minket az esetlegesen megrokkant önbizalmunk visszaszerzéséhez, hiszen nem érezzük magunkat haszontalannak, elveszettnek az új környezetünkben. Másrészt napi interakcióba kerülünk a helyiekkel, így általuk jobban megismerjük és megértjük a másik ország, a másik kultúra gondolkodásmódját, mindennapjait, szokásait és „hülyeségeit”. Értékes ismeretségekre vagy éppen barátságokra tehetünk szert. Mindezek pedig megkönnyítik és felgyorsítják a beilleszkedésünk folyamatát és előbb-utóbb azon kapjuk magunkat, hogy otthonosan és boldogan mozgunk új életünkben.

Társas kapcsolatok

A kiköltözőket érintő egyik legtipikusabb nehézség az egyedüllét, a magányosság vagy éppenséggel az elszigeteltség érzése. Ez egy teljesen normális érzés - szinte mindenki átéli rövidebb-hosszabb ideig, amíg megtalálja a helyét az új környezetében, akkor is, ha baráttal, családdal költözött külföldre. Ezt a folyamatot tudjuk felgyorsítani és megkönnyíteni az önkénteskedéssel. Míg a munkakeresés eltarthat egy ideig, önkéntes munkát szinte azonnal tudunk találni - vagyis szinte azonnal be tudunk kerülni az új környezet 'véráramába' - új emberekkel találkozunk és ismerkedünk meg, akik egyrészt segítenek nekünk a jobb és gyorsabb beilleszkedésben azáltal, hogy márcsak a velük való interakciók révén is jobban kiismerjük az új helyzetünket és körülményeinket, másrészt pedig enyhítik az egyedüllét érzését, hiszen van kikhez szólnunk, van kikkel beülni egy italra, beszélgetni vagy elmenni ide-oda. Akár barátságok is szövődhetnek, de akár olyan ismeretségekre is szert tehetünk, amely révén munkához juthatunk vagy vállalkozás esetén kliensekhez, üzleti partnerekhez

Nyelvtudás fejlődése

Ez amolyan no-brainer - ha már nyelvtudásról van szó. A megfelelő nyelvismeret ma már elengedhetetlen, ha egy idegen országban szeretnénk élni, főleg, ha ott karriert szeretnénk befutni, magasabb szintű tanulmányokat akarunk folytatni, üzleti sikereket akarunk elérni. Ha rá vagyunk kényszerülve, hogy napi szinten az adott ország nyelvén kell kommunikálnunk, ha napi szinten halljuk az anyanyelven beszélőket, akkor óhatatlanul is ragad ránk a nyelv - gyarapszik a szókincsünk, javul a nyelvtanunk, választékosabbá, pontosabbá és gördülékenyebbé válik a kommunikációnk.

Egy volunteer pozícióban biztosak lehetünk abban, hogy rendszeres kapcsolatba, különböző kommunikációs helyzetekbe kerülünk anyanyelvűekkel - szemben például egy kezdeti gyári vagy konyhai kisegítő munkával, ahol a nyelvet hasonlóan hiányosan és 'nyögvenyelősen' beszélőkkel fogunk leginkább találkozni. 

A nyelvtudásunk gyors fejlődése pedig pozitívan fog visszahatni a társas kapcsolataink alakulására, a mielőbbi sikeres beilleszkedésünkre, a sikeres munkavállalásunkra. Mindezek együtt pedig egy hatalmas önbizalom-löketet tudnak adni az embernek, ami az életönk minden más területére ki fog hatni. 

Hol található önkéntes munka

Ebben az esetben szinte igaz a mondás: a (önkéntes) munka az utcán hever. Világszerte rengeteg non-profit szervezet van, akik önkéntesekkel dolgoznak együtt. Szinte minden területen. Így aki akar, az könnyen talál magának valamit, amit szívesen is csinál és hasznosítani is tudja a tanultakat és tapasztaltakat az életében és a munkájában - bárhol is él a világban. 

Érdemes tájékozódni az országunk, illetve a lakóhelyünk szerint illetékes szerveknél, weboldalakon, önkormányzatnál, hogy milyen önkénteseknek szóló projektjek vannak, milyen non-profit szervezetek találhatók a környezetünkben, ahol önkéntesekkel is dolgoznak. Helyi könyvtár, újságpapír, magazin, online fórumok szintén kiváló információs pontok, de a Google-t is meg lehet 'kérdezni'. 

 

Ha az Egyesült Királyságban élsz, akkor a legegyszerűbb, ha ellátogatsz a www.gov.uk/volunteering kormányzati oldalra, ahol megtalálsz minden információt ezzel kapcsolatban, számos önkénteseket foglalkoztató szervezetek linkjeivel együtt. 

 

A brit alapítású Oxfam International-nak számtalan országban van helyi kirendeltsége és helyi szinten futtatott önkéntes programjai. Az oldalukon csak beállítod azt az országot, ahol vagy és máris kereshetsz országod/lakóhelyed szerinti önkéntes munkákat.

Ha esetleg "életvitelszerűen" önkénteskednél rövidebb-hosszabb ideig, akkor szintén Google a jóbarátod - rengeteg, a pár hetestől az egy-két éves önkéntes programokat kínáló szervezet, ügynökség létezik. Azzal azért légy tisztában, hogy ezen szervezetek, ügynökségek többsége kér valamennyi pénzt a projektjeikben való részvételért, illetve sok esetben a kiutazással és az ott-tartózkodással járó költségek is téged terhelnek egészben vagy részben (projekt és szervezet válogatja).

A bátrabbak és tapasztaltabbak megpróbálkozhatnak az ENSZ által kínált önkéntes pozíciókkal. Itt ugyan nem kell fizetni a programban való részvételért és a költségeidet is állja a szervezet, viszont szigorú feltételei vannak annak, hogy kiből lehet ENSZ önkéntes és általában hosszabb időre szól a megbízatás (egy-két év).

Kispénzűeknek megoldás lehet a Workaway weboldal. Ez tulajdonképpen egy, önkénteseket és önkéntes munkát kínáló családokat, kisebb szervezeteket összehozó networking oldal. Kb. 20-30 euróért készíthetsz egy profiloldalt magadnak, ahol megjelölheted, hogy milyen képességekkel, élet- és munkatapasztalatokkal rendelkezel és máris mehet a keresés. Általában néhány hétre szól az önkéntes munka, de van ahol akár több hónapot is lehet maradni. A házigazdák jellemzően heti 15-25 óra heti munkavégzést várnak el, és többniyre teljes ellátást biztosítanak (lakhatás és napi többször étkezés).

 

Ha szeretnél személyes jellegű beszámolót olvasni az önkéntességről, az általam végzett önkéntes munkákról, tapasztalatokról, élményekről, akkor klikk a My London Blog "Önkéntesként az élet..." című bejegyzésére. 

Ha pedig úgy érzed személyes segítségre, támogatásra lenne szükséged a külföldre költözést, a külföldi élettel való megbírkózást, beilleszkedést illetően, akkor nézz rá az Életúttervezés szolgáltatásra - az Útravaló Beszélgetés a még készülődőknek segít abban, hogy minél zökkenőmentesebben menjen a váltás, az Élet-Út Beszélgetés pedig a már kint élőknek próbál iránytűként szolbálni a gyorsabb és simább beilleszkedésben. 

Kövesd a London Life Design Facebook oldalát, hogy elsőként értesülj a legfrissebb hírekről, posztokról és újdonságokról. 
 Oszd meg velünk a véleményed, a tapasztalatod a témával kapcsolatban. 
bottom of page